21 Mayıs 2015 11:25

Hasta tutuklular ölüme terk edildi

Ordu E Tipi Cezaevi'nde tutulan bağırsak kanseri hasta tutuklu Aydın Değirmenci, cezasının infazının ertelenmesi başvurduğu Ordu Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından gönderilen rapor nedeniyle ölüme terk edildi. ATK'den gönderilen raporda, kanser hastası olan Değirmenci için birçok hasta tutsak gibi 'Cezaevinde yaşamını idame ettirebilir' dendi.

Paylaş

Cezaevlerinde ölüme mahkum edilen hasta tutuklular meselesi, büyük bir insani sorun olmaya devam ediyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre, Türkiye ve bölge cezaevlerinde 233'ü ağır olmak üzere 641 hasta tutuklu ölüm sınırında bulunuyor.

Yıllardır yaşanan ölümler ve bu konuda başta tutsak yakınları ve insan hakları kuruluşları olmak üzere bir bütünen toplumundan yükselen tepkilere rağmen sorun çözülmediği gibi cezaevi koşullarından dolayı hasta tutuklulara her gün yenileri ekleniyor. Özgürlüklerine kavuşturulmadıkları gibi kısıtlı tedavi imkanları içerisinde bulunan hasta tutuklulara durumuna ilişkin yine insan hakları örgütlerinin verilerine göre; 13 yıllık AKP iktidarı döneminde yüzlerce tutuklu cezaevlerinde yaşamını yitirdi. 

Gün geçtikçe ölüme yaklaşan bu hasta tutuklulardan biri de 4 yıl önce "örgüt üyesi" olduğu iddiasıyla tutuklanan ve Van F Tipi Cezaevi'ne konulan bağırsak kanseri Aydın Değirmenci. 
Sırasıyla Kastamonu F Tipi, Samsun Vezirköprü M Tipi Kapalı cezaevlerine kalan Değirmenci, son olarak Ordu E Tipi Cezaevi'ne sürgün edildi. Değirmenci, kaldığı cezaevinde yaşadığı sıkıntıları ve sağlık durumuna ilişkin bir mektup kaleme alıp, TUYAD-DER Van Şube yöneticisi Ahmet Aygün'e gönderdi. 

Ordu Cezaevi'ne geldiği günden beri sağlık sorunlarının iyice arttığını aktaran Değirmenci, tutuklu bulunduğu Samsun Vezirköprü'deki hastanede, Onkoloji bölümü bulunduğu için sevkinin Ordu'ya çıkarıldığını ancak burada götürüldüğü Ordu Devlet Hastanesi'nde de Onkoloji bölümünde görevli bulunan doktorun haftanın sadece bir günü hastaneye geldiğini aktardı. 

ATK'DAN SKANDAL YANIT

Hem bağırsak kanseri hem de şeker hastası olması nedeniyle, cezasının infazının ertelenmesi için Ordu Cumhuriyet Başsavcılığı Bakanlık Muhabere Bürosu'na cezasının infazının ertelenmesi için başvuruda bulunması üzerine muayene için İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildiğini de belirten Değirmenci, ATK'dan Başsavcılığa gönderilen raporda kendisi için "Cezaevinde yaşamını idame ettirebilir" dendiğini kaydetti.

ATK, Başsavcılığa gönderdiği raporda hasta tutsak hakkında şunları kaydetti: "13 Nisan 2015 tarih ve 6240 karar sayılı raporunda hükümlünün mevcut rahatsızlıklarının Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 104/2-b maddesinde belirtilen sürekli hastalık, sakatlık ve kocama hali kapsamında değerlendirildiği, yine 5275 sayı Ceza ve Güvenlik Tedbirleri'nin infazı hakkında kanunun 16. maddesinde belirtilen ağır hastalık, sakatlık kapsamında değerlendirilmediği hükümlünün hayatını yalnız idame ettirebileceği, tedavisi ve poliklinik kontrollerinin sağlanarak cezaevi şartlarında infazına devam ettirebilir."

Birçok hasta tutsak için benzer raporları veren ATK, verdiği bu karar ile diğerleri hasta tutuklular gibi Değirmenci'yi de ölüme terk etmiş oldu.

Değirmenci'nin mektubunda Onkoloji bölümündeki görevli doktorun haftanın yalnızca bir gün görev yaptığı yönündeki iddiası üzerine ulaştığımız Ordu Devlet Hastanesi Yönetici Sekreteri Gülay Çelenk, Onkoloji doktoruınun hafta içi hergün hastanede görev yaptığını belirterek, dile getirilen şikayetin doğru olmadığını söyledi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Davutoğlu'dan HDP binalarına saldırıyla ilgili açıklama

SONRAKİ HABER

'Yüzleşmek yeni soykırımları önler'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...