08 Ağustos 2011 01:57

Suriye’de tanklar Deir Er Zor’a da girdi

Suriye ordusu, yüzlerce kişinin öldüğü Hama kentinin ardından rejim karşıtı gösterilerin yapıldığı Deir Ez Zor kentine de büyük bir operasyon düzenliyor. Suriye’nin doğusundaki en büyük kent olan Deir Ez Zor’a tanklarla giren askerlerin, 9 kadar semtin kontrolünü ele geçirdiği bildirildi.Londra merke

Suriye’de tanklar Deir Er Zor’a da girdi
Paylaş

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdel Rahman, yarım milyondan fazla kişinin yaşadığı kentin en az üç semtinden silah ve patlama sesleri geldiğini aktardı. Rahman, Suriye ordusunun en az 250 tank ve zırhlı araçla kenti her yerden kuşatmış olduğunu vurguladı. Rahman, saldırı dolayısıyla Deir Ez Zor’dan kaçmaya çalışanlar olduğunu da dile getirdi. Ülkedeki gösterileri organize eden Yerel Koordinasyon Komitesi de ordunun kentte en az 9 semte girdiğini kaydetti. Bu bölgelerde de şiddetli patlamaların olduğu bildirildi.

Abdel Rahman, Humus kentinin de Suriye ordusu tarafından kuşatıldığını kaydetti. Ayrıca 25 kadar tankın da Humus eyaletine bağlı Houla kentine girdiği bilgisini veren Rahman, burada en az 4 kişinin öldüğünü belirtti.

Görgü tanıkları ise askerlerin kente saldırmaya sabah 04.00 sularında başladığını aktardı. İlk olarak ses bombası ve ateşli silahlar kullanan askerlere halktan bir direniş olmadığı ve kentte gösteri de düzenlenmediği bildirildi. Saldırıda ölenler olduğunu aktaran görgü tanıkları Joura mahallesinin saldırıdan en çok etkilenen yer olduğunu kaydetti.
Suriye ordusunun operasyon düzenlediği ülkenin doğusundaki Deir Ez Zor kentindeki insani şartların giderek kötüleştiği bildirildi. Görgü tanıkları, 9 gündür kuşatma altında olan kentte ilaç, bebek bezi, gıda ve benzin sıkıntısı yaşandığını belirtti. Ordunun Hama ve Deir Ez Zor kentlerine baskın düzenlediği Suriye’nin kuzeyinde protesto gösterilerinin düzenlendiği bildirildi. Kuzeydeki Maarat En Numan’da halkın Hama, Deir Ez Zor, İdlib, Dera, Madaya ve Muazamiye gibi göstericilerin öldürüldüğü kentlere destek gösterileri düzenlendiği kaydedildi.

ERDOĞAN: SURİYE İÇ MESELEMİZ

Muhaliflere kanlı müdahalelerde bulunan Suriye yönetimi üzerindeki baskı da giderek artırıyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile yaptığı telefon görüşmesinde, kendisinden muhaliflere karşı kullandığı askeri yöntemlere son vermesini istedi.

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’deki olaylara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Suriye konusunu bir dış mesele olarak görmediklerini” belirtirken “Suriye’nin bir iç mesele olduğunu” vurguladı. Erdoğan ayrıca, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu salı günü Suriye’ye göndereceğini ifade etti. (DIŞ HABERLER)


ESAD’DAN ERDOĞAN’A JET YANIT GELDİ

SURİYE yönetimi, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "açık bir mesaj vermek" üzere Şam'a göndereceği Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na "daha kararlı bir cevap verileceğini" bildirdi. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın danışmanı Buseyna Şaban, "Eğer Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Suriye'ye kati bir mesaj verecekse, silahlı terörist grupların sivillere, askerlere ve polislere karşı gerçekleştirdiği vahşi cinayetler ve suçları kınamayan Türkiye'nin duruşu hakkında daha kararlı bir cevap duyacaktır" dedi.

Buseyna Şaban, SANA'da yer alan açıklamasında "Eğer Türk hükümeti, kültürel ve tarihi bağlardan dolayı Suriye meselesini bir dış mesele olarak görmezse, Suriye her zaman dostlarının müzakeresini memnuniyetle kabul etmiştir; ancak içişlerine yönelik uluslararası veya bölgesel müdahaleleri her zaman reddetmiştir" ifadelerini kullandı.

ESAD, OPERASYONU SAVUNDU

Öte yandan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar El Esad, Hama ve deir Ez Zor kentlerine Suriye ordusunun düzenlediği operasyonları savundu. Esad, ordunun düzenlediği operasyonları "kanunsuzlara karşı bir devlet görevi" olarak niteledi.
Esad, devlet ajansı SANA'da yer alan açıklamasında "Suriye reform yolundadır" dedi. Esad, "Yolları kesen, şehirleri damgalayan ve vatandaşları tehdit eden kanunsuzlara karşı devletin görevi sivillerin güvenlerini ve hayatlarını korumaktır" dedi.

Esad bu açıklamayı, Lübnan Dışişleri Bakanı Adnan Mansur'u Şam'da kabulünde yaptı.

Esad ve Mansur'un görüşmelerinde iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin ve bu ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra yeni hükümetin kurulmasından sonra Lübnan'daki duruma ek olarak Suriye'deki gelişmeler ele alındığı belirtildi. Bakan Mansur ise Lübnan'ın istikrarı Suriye'nin istikrarından geldiğini, iki ülkeyi birbirine bağlayan sadece komşuluk ilişkilerinden öte kardeşlik, kültürel ve tarihi ilişkilerin olduğunu ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Can Yücel Sığacık’ta

SONRAKİ HABER

Nijeryalılar varlık içinde yokluk çekiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...