21 Mayıs 2015 00:53

‘Soma’dan elektrik kesintisine... sorumlu Erdoğan’

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi ve Mülkiyeliler Birliği’nin düzenlediği Başka Bir Kamusallık Mümkün Çalıştayı 22 Mayıs günü Ankara Üniversitesi ATAUM Konferans Salonu’nda başlıyor.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi ve Mülkiyeliler Birliği’nin düzenlediği Başka Bir Kamusallık Mümkün Çalıştayı 22 Mayıs günü Ankara Üniversitesi ATAUM Konferans Salonu’nda başlıyor. Çalıştayın düzenleme komitesinde yer alan EMO eski başkanı Ali Yiğit, Soma madenci katliamı ve Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisinin kamudaki özelleştirmelerin sonucu olduğunu söyledi.

Ali Yiğit, kamu alanında yapılan özelleştirmeler nedeniyle Türkiye tarihinin en büyük madenci katliamının AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan döneminde yaşandığını belirterek, “Soma katliamı ve Türkiye geneli 1 günlük enerji kesintisinin sorumlusu dönem Başbakanı bugünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Enerji Bakanı’dır. Demokrasisi gelişmiş bir ülkede olsak bunlar bu gün istifa ederdi ancak bu isimler hiçbir şey olmamış gibi görevlerinde kalmaya devam ediyor” dedi.

TEKNİK ALANA İMAM HATİPLİ KADRO

Noeliberal politikalarla uygulamaya geçen özelleştirmelerin sıkıntısının yavaş yavaş ortaya çıktığının altını çizen Yiğit, “Kamusal kaynaklar piyasaya açıldı. Sağlık, eğitim, enerji yoksullar için ulaşılamaz hale geldi. Enerji açısında bakacak olursak tüketim ve üretim özelleştirmeyle planlamadan yapılır hale geldi. İşin içerisine hizmet kavramı yerine rant girdi. Kamunun enerji konusunda tek elinde kalan ise TEİAŞ ve buradan deneyimli kadrolarda tasfiye edildi. İmam hatip mezunları buraya yerleştirildi ve bunların teknik bilgisi yok” diye konuştu.

‘OY İÇİN MADENCİNİN CANI GİTTİ’

Soma’da yaşanan madenci katliamının da kar hırsıyla olduğunu hatırlatan Yiğit, “Ocaklar kamudayken yılda 1.5 milyon ton kömür üretiliyordu, özele geçince  üretim 6 milyon tona çıktı ve iktidar ‘nasıl çıktı?’ diye sormadı. Çünkü buradan üretilen kömüre alım garantisi veriyordu ve garibanları ürettiği kömürü yine başka yerdeki garibanların oyunu almak için kullanıyordu” dedi.
Düzenledikleri çalıştayla farklı bir kamusallığın mümkün olabileceğini halka anlatma derdinde olduklarını ifade eden Yiğit, “Soma katliamının olmadığı bir kamusallık için mücadele veriyoruz. Seçimler yaklaşıyor, umarım vatandaşlar oy vermeden bir kez daha düşünür” dedi.
22-24 Mayıs günleri arasında gerçekleşecek Başka Bir Kamusallık Mümkün Çalıştayı sadece Türkiye’den uzman ve akademisyenleri bir araya getirmeyecek. Çalıştayın son günü Kobanê Kantonu Eş Başkanı Enver Müslim, “Yerellik/Merkezilik Ekseninde Kamusallığın İnşası” oturumunda Kobanê deneyimini paylaşacak. Çalıştayın kapanış forumunda ise Soma, Yatağan ve Tekel işçileri, Yırca köylüleri, Taksim Dayanışması ve çevre hareketlerinin temsilcileri söz alacak.

ÖNCEKİ HABER

Cam işçileri bu direnişten öğrenmek zorunda

SONRAKİ HABER

Haydarpaşa kampüsü devredilmesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...