20 Mayıs 2015 12:57

İnsan hakları örgütleri hasta mahpuslara dikkat çekti

Paylaş

Aziz ORUÇ

AKP hükümeti hasta mahpuslara ilişkin yasal düzenlemeler yapılacağını söylemesine rağmen bugüne kadar ne herhangi bir düzenleme yapıldı ne de her gün ölüme bir adım yaklaşan hasta mahpuslar  serbest bırakıldı. İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre; Türkiye’de 233’ü ağır olmak 641 hasta mahpus  ölüm sınırında bulunuyor. Sorun çözülmediği gibi cezaevi koşullarından dolayı bu istatistiğe her gün yeni sayılar ekleniyor. İnsan hakları örgütlerinin verilerine göre; 13 yıllık AKP iktidarı döneminde çok sayıda hasta mahpus yaşamını yitirdi. 

AKP iktidarının yaklaşımını sert sözlerle eleştiren TUHAD-FED Ankara Temsilcisi Hava Özcan, hasta mahpusların ölüme terkedildiğini söyledi. İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise “Türkiye’de hasta tutsak sorunu var” dedi. 

‘AİLELERİ ANKARA’DA TOPLAYACAĞIZ’

Devletin hasta mahpuslar konusunda çok duyarsız olduğunu söyleyen TUHAD-FED Ankara Temsilcisi Özcan, “Günlük ihtiyaçlarını dahi karşılamayan hasta tutsaklar var. Birçok tutsağın durumu ciddi ve hastaneye yatırılıp tedavi olmaları lazım. Örneğin Hüseyin Yıldız’ın karaciğeri çalışmaz durumda ve siroz hastası, bir diğerinin bacağı yok, kanser olan bir diğer tutsak ölüme terk edilmiş durumda. Bu durumda olan onlarca hasta tutsak örneği var. Bunların tedavi olması gerekirken, devlet umursamıyor bile” dedi. Hasta mahpusların tahliye olması için yıllardır mücadele verdiklerini belirten Özcan, defalarca Adalet Bakanlığı ile görüştüklerini, imza kampanyaları başlattıkları ifade ederek, “AKP hasta tutsaklarla ilgili hiçbir şey yapmadı. Her defasında çalışıyoruz dediler ama hiçbir çalışma yapmadılar” dedi. Hasta mahpusların durumuna daha fazla dikkat çekmek için tutukluların yakınlarını en kısa zamanda Ankara’da toplayacaklarını belirten Özcan, “Biz seçimlerden sonra Türkiye’deki tüm hasta tutsakların ailelerini Ankara’da eyleme çağıracağız. Sesimizi duyurmak için her şeyi yapacağız” dedi.

‘SAYI ARTIYOR AKP ADIM ATMIYOR’

İHD Genel Başkanı Türkdoğan ise, hasta mahpus sayısının gün geçtikçe artığını ve bugüne kadar AKP’nin hiçbir adım atmadığını söyledi. Türkdoğan, “Türkiye’de hasta tutsak sorunu var. Seçimlere hazırlanan tüm partilerle görüştük. Ve hasta tutsaklar konusunda kim başa gelirse gelsin adım atmalarını gerektiğini ilettik” dedi. Türkdoğan, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği ve Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’ne Türkiye’yi şikayet ettiklerini ve onları Türkiye’yi incelemeye davet ettiklerini söyledi. AKP iktidarının hasta mahpusları çözüm sürecinin pazarlık konusu yaptığını bu yüzden bugüne kadar hiçbir adım atmadığını belirten Türkdoğan, “Son süreçte çözüm sürecinde yaşanan durgunluğu da göz önüne aldığımızda hükümetin hasta tutsakların durumunu daha da öteleyeceğini anlıyoruz. Ama hükümete çağrımızdır hasta tutsakların durumu pazarlık konusu olmadan bir an önce tahliye etmesini istiyoruz” dedi. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

6 gazete manşetinde Doğan medya hedefte

SONRAKİ HABER

Polis tehdit ediyor, işçi direniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa