20 Mayıs 2015 00:38

Şampiyonlar Ligi’ni derbi belirleyecek

Francesco Totti ilk maçta olduğu gibi yine takımını kurtarabilecek mi? Buna hayır demek söz konusu olan Il Capitano olunca pek mümkün olmuyor.

Paylaş

Emre ÖZCAN

İtalya Serie A’da şampiyon belli olalı yaklaşık 1 ay oldu. Juventus’un üst üste dördüncü şampiyonluğunu elde ettiği ligde bu hafta itibarıyla küme düşen takımlar da kesinleşti. Parma ve Cesena’dan sonra bu hafta sahasında Palermo’ya kaybeden Cagliari, Serie B’ye giden üçüncü takım oldu. Fakat Avrupa’ya gidenler hâlâ belirsiz ve tabii ki en büyük önem arz eden Şampiyonlar Ligi ilginin en büyük bölümünü kendisine çekiyor.
Bu sezon şampiyonluk için çaptan çok çabuk düşen Roma bir süredir Şampiyonlar Ligi için ezeli rakibi Lazio’ya çekişme halinde. Yaptığı sürpriz çıkışla bir anda zirve için iddialı takımlardan biri haline gelen ve oynadığı futbolla özellikle Juventus’tan sonra belki de ligin en etkili takımı olan Lazio, yakaladığı bu fırsatı değerlendirmek istiyor. Bunun için ellerine iç sahada oynayacakları Roma derbisiyle büyük bir şans da gelmiş durumda. Eğer kendi sahalarındaki bu maçı kazanırlarsa son haftaya ikinci sırada girecekler ve direkt Şampiyonlar Ligi’ne gidiş için çok önemli bir avantaj yakalayacaklar.

DERBİ BÜYÜK BİR ÖNEM KAZANDI
Derby della Capitale, yani Roma derbisi İtalya’nın en büyük ezeli rekabetlerinden biri. İçinde barındırdığı heyecan ve şiddetle Milano ve İtalya derbilerinin dahi çoğunlukla önüne geçen bu büyük mücadele uzun zamandan beri ilk kez sahada bu kadar büyük bir önem arz ediyor. Dolayısıyla kazananın belki de Devler Ligi’ne direkt bir şekilde katılacağı, kaybedeninse belki de bu büyük organizasyonun son biletini Napoli’ye kaybedeceği ortamda bu derbi futbolseverlere çok farklı bir heyecan vadediyor.
Lazio’nun çarşamba günü oynayacağı İtalya Kupası finali nedeniyle maçın pazartesi gününe alınması isteği İtalya Futbol Federasyonu tarafından kabul edildi ve Juventus’a karşı oynayacağı büyük maç sonrasında Lazio’lu oyuncuların ikinci finallerine hazırlanmaları için önlerinde dört gün olacak.
Roma geçtiğimiz sezon ligin kuşkusuz en iyi futbol oynayan takımlarının başında geliyordu. İyi transferlerle oluşan kadro dardı ama Rudi Garcia takımından çok iyi verim almayı başarmıştı ve ilk senesinde oldukça iyi bir performansa imza atmıştı. Ne var ki bu sezon çok daha geniş ve kaliteli bir kadro kurulmasına rağmen Fransız hoca geçtiğimiz sezonun devamını getiremedi. Şu anda topun ağzında yer alıyor ve Şampiyonlar Ligi’ni kaybetmeleri onun Roma’daki kariyerinin sonlanması anlamına gelebilir.
Onun yerini bu sezon alansa bir İtalyan, Stefano Pioli. Her zaman için ülkenin en iyi hocalarından biri olarak gösterilen ama bunu bu seviyede gösterme şansını daha önce elde edemeyen Pioli, Lazio’daki şansını iyi kullandı ve Garcia’nın geçtiğimiz sezon yaptığını Roma’nın diğer yakasında uygulamaya koydu. Roma geçtiğimiz sezon pas oyunu oynayan ama kendisinden güçlü takımlara karşı da geride bekleyerek çok iyi kontra atak oyunu oynayan bir takımdı ve sarı-kırmızılıları diğer 19 takımdan farklı kılan buydu: Oyunun iki yönünü de çok iyi uygulayabilen bir takım olmaları. Bu sezon itibarıyla bu unvan Lazio’ya geçmiş durumda. Stefano Pioli’nin aklında da ilk etapta var olan pas ve top sahip olma oyunu özellikle sezonun başlangıcıyla birlikte Felipe Anderson’un kendisini göstermeye başlamasıyla başkalaşım geçirdi. Pas oyununun yanında Brezilyalı’nın kaleye direkt gidebilen yapısıyla farklı tarz oyunu da oynamaya başlayan Lazio şu anda çok daha formda görünüyor ama Stefan De Vrij’ın sakatlıktan henüz tam anlamıyla dönememiş olması ev sahibi için en büyük dezavantaj.

TOTTI VE ARKADAŞLARI
Sonuç olarak pazartesi günü belki de İtalya Serie A’nın son finali oynanacak. Ligin bitimine iki hafta kala bu fırsatı değerlendirmek gerekiyor. Francesco Totti ilk maçta olduğu gibi yine takımını kurtarabilecek mi? Buna hayır demek söz konusu olan Il Capitano olunca pek mümkün olmuyor. Ama kesin olan bir şey var ki Totti bu kez takım arkadaşlarından yardım almak durumunda. 

ÖNCEKİ HABER

Eski Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun'a tutuklama talebi

SONRAKİ HABER

'Erzurum’da kadınların önünü kadınlar açacak'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...