19 Mayıs 2015 16:58

Prens Charles ile Gerry Adams ilk kez bir araya geldi

Prens Charles, IRA’nın siyasi temsilcisi olarak bilinen Sinn Fein partisinin Genel Başkanı Gerry Adams’la ilk defa bir araya geldi.

Paylaş

İngiltere Kraliyet tahtının birinci sıradaki varisi Galler Prensi Charles, dört günlük İrlanda ziyaretinin birinci gününde, Galoway Üniversitesi’nin adına düzenlediği bir resepsiyonda, IRA’nın siyasi temsilcisi olarak bilinen Sinn Fein partisinin Genel Başkanı Gerry Adams’la ilk kez görüştü.

Tarihi bir gelişme olarak değerlendirilen bu görüşmede, ilk defa kraliyet ailesi üyelerinden biri, Sinn Fein partisinin üst düzey yetkilisiyle, İrlanda’da bir araya gelmiş oldu.

Tarihi görüşmenin ardından açıklamada bulunan Adams, Prens Charles’ın ziyaretinin, İrlandalılarla uzlaşmak için iyi bir fırsat olduğunu belirtti. İrlandalı lider, “Çatışmalar sona erdi fakat halen çözülmemiş birtakım adaletsizlikler bulunuyor. Bunların düzeltilmesi ve iyileşme sürecinin geliştirilmesi şart” şeklinde konuştu.

Prens Charles’tan önce de 2012 yılında Kraliçe 2. Elizabeth, IRA’nın eski komutanı Martin McGuinness’le bir araya gelmişti. Bu görüşme de tarihi bir gelişme olarak değerlendirilmişti. Ayrıca, Kraliçe 2. Elizabeth, 2011 yılında İrlanda’nın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından ülkeyi ilk ziyaret eden kraliyet üyesi olarak tarihe geçmişti.

Prens Charles 1972 yılında, Kuzey İrlanda’nın Derry kentinde ‘Kanlı Pazar’ olarak bilinen olayla 13 Katolik sivil protestocunun, liderliğini üstlendiği Britanya Ordusu Paraşüt Alayı tarafından vurularak öldürülmesi nedeniyle İrlandalı halk tarafından, büyük tepkilere maruz kalmıştı. Charles’ın bu ziyareti ise Kuzey İrlanda ile barışın sağlanması adına olumlu bir adım olarak karşılanıyor.

Eşi Cornwall Düşesi Camilla’yla İrlanda ziyaretine gelen Galler Prensi’nin yarın ise büyük dayısı Louis Mountbatten'ın 1979 yılında IRA tarafından gerçekleşen bombalı saldırıda hayatını kaybettiği Mullaghmore köyüne bir ziyarette bulunması bekleniyor. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Patronun teklifini reddeden Renault işçisi 'mücadeleye devam' dedi

SONRAKİ HABER

Medicana Sivasspor kazandı ama Galatasaray finale yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa