19 Mayıs 2015 11:39

‘Nasıl olsa konacak bir yer buluruz’

Anadolu’nun öz çocukları olan göçebe Sarıkeçilililer kendi topraklarında “Nasıl olsa konacak bir yer buluruz” durumuna getirildi. Modern yaşamın zorlamalarıyla karşı karşıya kalan Sarıkeçililer, giderek daralan yaşam alanlarında varolma mücadelesi veriyor. (Fotoğraf: emduh Ekici)

Paylaş

Yusuf YAVUZ
Antalya

Anadolu’nun öz çocukları olan göçebe Sarıkeçilililer kendi topraklarında “Nasıl olsa konacak bir yer buluruz” durumuna getirildi. Modern yaşamın zorlamalarıyla karşı karşıya kalan Sarıkeçililer, giderek daralan yaşam alanlarında varolma mücadelesi veriyor. 

Kış aylarını Mersin sahillerinde, yaz aylarını ise Konya ve Karaman yaylalarında geçiren Sarıkeçililerin nisan ortasında çıktıkları bahar göçü yolculuğu yaklaşık 40 gün sürdü. Konya’nın Çumra ilçesine ulaşan ailelere birkaç gün içinde yenileri eklenecek. Her yıl geleneksel olarak yinelenen Sarıkeçililer’in bahar göçü etkinliği bu yıl 22-24 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılar, hafta sonunu Sarıkeçililerle birlikte geçirerek, binlerce yıllık göçebe kültürüne tanıklık edecek. 
Göç yolunda sorularımızı yanıtlayan Sarıkeçililer Derneği Başkanı Pervin Çoban Savran, yapılanın bir şenlik ya da şölen olmadığının altını çizerek, “Biz yaşam mücadelemizin bir parçası olarak kültürümüzü ve varlığımızı koruyabilmek adına etkinlikler yapıyoruz. Sesimize ses olacak insanlarla bir araya gelmeye çalışıyoruz. İstiyoruz ki bu kültür yaşasın, yaşatılsın” diye konuştu. 

‘KORKMAYIN BURASI BİZİM VATANIMIZ’ 

Sarıkeçililerin göç yolları üzerinde ve yazı geçirdikleri bölgelerde karşılaştıkları sorunların giderek çoğaldığını dile getiren Savran, “Göç eden ailelerimizden bazıları Çumra’ya ulaştı. Kimileri Karaman sınırında kimileri de Seydişehir civarında. Göç devam ediyor. Ancak geçilen güzergahlarda karşılaştığımız sorunlar giderek artıyor. Yaşam alanlarımız giderek daha çok daraltılıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı çalışanları kesim sahalarını gerekçe göstererek alana sokmuyor. Kimi ailelerimiz çok tedirgin. Birer ikişer dağılıyoruz. Ben onları ikna etmeye çalışıyorum. ‘Korkmayın, biz bu toprakların çocuklarıyız. Burası bizim vatanımız. Kimse bize bir şey yapamaz, nasıl olsa konacak bir yer buluruz. Yürümeye devam edin’ diyorum” şeklinde konuştu. 

 

ÖNCEKİ HABER

YPG, Cizîrê ve Kobanê'de IŞİD'e ağır darbe vurdu

SONRAKİ HABER

19 Mayıs törenlerle kutlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...