19 Mayıs 2015 12:09

'AKP baskısıyla bir köyün elektriği kesildi' iddiası

Kars'ın Çığırgan köyünde yurttaşların elektrikleri, AKP'nin 'bize oy verin" baskısıyla kesildiği iddia edildi. Elektrikleri kesen Aras Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin, köylülerin 'faturaları taksitlendirme' tekliflerini ise reddettiği belirtildi.

Paylaş

Kars merkeze bağlı 140 haneli Çığırgan köyü sakinlerinin 1985 yılından beri elektrik borçları bulunuyor. Köyde yaşayan kimi ailelerin 50 bin TL'yi aşan borçları bulunurken, yıllardır elektrikleri kesmeyen Aras Elektrik A.Ş.'nin seçimler öncesi AKP'nin baskısıyla elektrikleri kestiği ileri sürüldü.

HDP'nin seçim çalışması kapsamında köye bayrak asmasından sonra köyde onlarca yaşlı ile diyaliz hastası bulunmasına rağmen Aras Elektrik A.Ş.'ye bağlı ekiplerin köye gelerek elektrikleri kestiği belirtildi. Yüksek meblağda borçları bulunan köy sakinlerinin, borçların yapılandırılmasını ve faizlerin affedilmesini talep etmesine rağmen, yetkililer borçların tamamının bir seferde ödenmesini istiyor.

'20 YILDIR KESMEYEN DEVLET ŞİMDİ NEDEN KESİYOR' 

Şahzeda Altunbey isimli köy sakini, 7 Haziran'da yapılacak olan milletvekili seçimleri öncesi elektriklerinin AKP'nin baskısıyla kesildiğini iddia etti. Köylerine HDP bayrakları asıldıktan sonra elektrikçilerin jandarma eşliğinde köye gelerek elektrikleri kestiğini ifade eden Altunbey, "20 yıldır devlet neden elektrikleri kesmedi de şimdi kesiyor. Bizi elektriksiz bırakarak AKP'ye oy vermemiz mesajı veriliyor. Çocuklarımız perişan oldu. Yatalak hastalarımız var. Borcumuzu ödemek istiyoruz fakat taksitlendirme yapılmıyor" diye konuştu. 

'TEHDİT, KÜFÜR...' 

Köyde elektrikleri kesen ekiplere hastaları olduğunu ve elektrikleri kesmemelerini söylediklerini dile getiren köy sakinlerinden Önder Altunterim isimli yurttaş, "TEDAŞ görevlileri bize çok ağır küfür ve hakaretlerde bulunarak elektrikleri kestiler. Ölümle tehdit edildik ama onlar savcılığa gidip hakkımızda şikayetçi olmuşlar. 13 çocuğumu korkudan bir haftadır okula gönderemiyorum. Üç gündür jandarma köye gelip gidiyor. Can güvenliğimiz yok. 'Bu eve elektrik verilmeyecek' denilerek direklerde bulunan elektrik kabloları bile sökülüp götürüldü" dedi. Elektrikçilerin kendilerine "AKP hükümeti bize elektrikleri kesin" dediğini dile getiren Altunterim, 250 lira fatura borcunu ödeyemediği için borcunun faiziyle birlikte 3500 liraya çıktığını belirtti. 

Elektrik borçlarını ödemek istemelerine rağmen taksitlendirme yapılmadığına dikkat çeken Yıldırım Altmışkaya "Taksitlendirme yapıp faizleri affetseler herkes borçların öder. 37 bin lira borcum var evimi satmaya çalışsam bile bu borcu ödeyemem. Borcun peşin ödenmemesi durumunda elektrikleri açmayacaklar. Bu halka zulümdür, işkencedir. Yıllardır neden kesmiyordular. AKP oy kaybedince halka saldırıyor, tehdit ediyor. Bir haftadır elektriklerimiz yok, perişan olduk. Borçlarımızı yatırmak için evlerimizi satılığa çıkaracağız" şeklinde konuştu.

Konu ile telefon ile görüştüğümüz Aras Elektrik A.Ş Kars İl Müdürlüğü'nden bir yetkili, söz konusu elektriklerin yıllardır biriken borçların ödenmemesinden kaynaklı kesildiğini söyledi. Verilen cevapta şu ifadelere yer verildi: "AKP talimatı gibi şeyler kesinlikle doğru değildir. Yıllardır birçok kez köylerin elektriklerini kestik fakat biz kestikten sonra köylüler kendileri tekrar elektriklerini bağladı. Bu güne kadar kesmemizin nedeni ekiplerimizin yetersiz olmasıydı. Ekiplerimizi güçlendirdik ve borcu olan tüm köylerde borçlarını ödemeyenlerin elektriklerini kesmeye devam edeceğiz. Burada her hangi bir siyasi durum yok. Biz elektrik şirketiyiz ve hakkımız olanı almak için bunu yapmak zorundayız. Köylüler borçlarını peşin ödemeleri durumunda faiz affından yararlanabilir. Bunun dışında aftan yararlanarak bir taksitlendirme söz konusu değil." (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İzmir’den metal direnişine selam

SONRAKİ HABER

‘Destek için kolları sıva’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa