19 Mayıs 2015 11:21

Metal direnişi Alman basınında

Paylaş

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle (DW), otomotiv sektöründeki Bursa’da 15 bini aşkın işçinin direnişinin ve tavrının Türkiye için alışılmadık olduğunu, bunun iyi okunması gerektiğine dair görüşler bulunduğunu aktardı.

‘OTOMOTİV SEKTÖRÜ SARSILDI’

DW, Türkiye’nin yaklaşan 7 Haziran seçimi nedeniyle siyasette gerilim dolu günlerden geçtiğini, ekonominin motoru konumundaki otomotiv sektörünün grevlerle sarsıldığını aktırdı. DW’de yer alan haber-yorumda yıllık 22 milyar dolarlık ihracatla Türkiye ihracatının en büyük parçasını oluşturan otomotiv sektörünün merkezi konumundaki Bursa’da, otomotiv işçilerinin ‘ücret zammı’ istemiyle başlattıkları iş bırakma eylemi giderek büyüdüğünü 4 otomotiv şirketinde 15 bin 600 işçinin greve katıldığını aktardı.

‘ALMANYA’YI DA ETKİLER’

İşçilerin, patron ve sendika yönetimini aynı işe farklı ücret politikası uygulamakla suçladığı, otomotiv şirketlerinin sektörde 1 günlük üretim kaybının ekonomide 175 milyon TL’lik zarara yol açtığını savundukları ifade edildi. Otomotivdeki üretim kaybının yılda 3.5 milyar dolarla en fazla ihracat yapılan Almanya pazarını da etkileyebileceğine dair görüşler bulunduğu kaydedildi. Haber-yorumda uzmanların, Türkiye’de işçilerin sendikasız bu büyüklükte eylem yapmalarını dikkat çekici olduğuna işaret ederek, patron ve sendikacıların işçilerin bu mesajını iyi okuması gerektiğini dile getirdiği vurgulandı.

Bursa’da üretim yapan Renault fabrikasında 15 Mayıs’ta başlayan iş bırakma eylemi, bölgedeki en büyük üreticilerden TOFAŞ ve yan sanayii şirketleri Coşkunöz ve MAKO’ya da sıçradığı hatırlatıldı. TOFAŞ’tan Kamuoyunu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, sorunlar çözülene kadar üretime ara verildiği, Türkiye’nin otomotiv merkezinde iki büyük üretici firmanın üretimi durmuş olduğu belirtildi. Eylemlerde, öncelikle Türk Metal Sendikası’nın fabrikalardan çıkarılması ve ücret dengesizliğinin giderilmesi istenirken ailelerin tesislerde kalan işçilere dışarıdan destek verdiği hatırlatıldı.

İşçilerin grev gerekçesi olarak üretimi 8 ay önce Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında yapılan sözleşmenin koşullarının, Türk Metal’in örgütlü olduğu Bosch Fren Sistemleri işçileri için Aralık sonunda yapılan sözleşmenin koşullarından daha kötü olmasını gösterdiği, sendikanın aynı iş için farklı işverenle farklı pazarlık yaptığı, ücretlerin düzeltilmesi gerektiğini gösterdiği bildirildi. İşçilerin eylemine destek vermeyen Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, eyleme son verilmediği takdirde işverenin ‘Tazminatsız işten atma hakkı’na sahip olduğu uyarısını yaptığı da ifade edildi.

1 MİLYON KİŞİ GEÇİNİYOR

DW, Türkiye’de otomotiv ana sanayisinde 50 bin, tedarik sanayisinde 250 bin çalışan bulunduğunu, bağlı iş kolları ile birlikte yaklaşık 1 milyon kişinin geçimini otomotiv sanayisinden sağldığını üretimdeki bir günlük gecikmenin ana sanayiye maliyetinin 175 milyon TL olduğu tahminlerinin yapıldığını aktardı.
Grevin başladığı Oyak Renault’nun Bursa’daki üretim merkezinin, Renault’nun Batı Avrupa dışında en yüksek kapasiteye sahip endüstriyel tesisi konumunda olduğu, şirketin Türkiye’de en yüksek pazar payına sahip ilk üç otomobil markasından biri olduğu kaydedilirken şöyle denildi:

‘TÜRKİYE’NİN ALIŞIK OLMADIĞI EYLEM’

“Bursa’da giderek yayılan işçi eylemleri, son dönemde tekleme sinyalleri veren ekonomide şimdilik ciddi bir olumsuzluğa yol açmasa da otomotiv üretimindeki yavaşlamanın ihracatta kan kaybeden Türkiye’yi zorlayacağı belirtiliyor. Öte yandan işçilerin ücret taleplerine olumlu yanıt alamamaları hâlinde eylemlerin genişleyebileceği ve diğer şirketlere de sıçrayabileceği ifade ediliyor. Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Çelik, DW’ye yaptığı açıklamada söz konusu iş bırakma eyleminin Türkiye’nin alışık olmadığı türden bir işçi eylemi olduğuna dikkat çekiyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ford Otosan'da üretim durdu

SONRAKİ HABER

YPG'li Salar'ın cenazesi toprağa verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...