18 Mayıs 2015 11:36

Diyarbakır Cezaevinde yaşamını yitirenler anıldı

12 Eylül'ün vahşi uygulamalarına karşı direnişlerde yaşamını yitirenlerin anıldığı ‘Mayıs Ayı Şehitleri’ haftası nedeniyle Diyarbakır E Tipi Cezaevinde gerçekleşen anmada, devlete yüzleşme çağrısı yapıldı.

Paylaş

12 Eylül'ün vahşi uygulamalarına karşı direnişlerde yaşamını yitirenlerin anıldığı ‘Mayıs Ayı Şehitleri’ haftası nedeniyle Diyarbakır E Tipi Cezaevinde gerçekleşen anmada, devlete yüzleşme çağrısı yapıldı.

78’ler Girişimi ve MEYA-DER’in çağrısıyla Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Diyarbakır Cezaevindeki uygulamalara karşı gerçekleştirdikleri eylemlerde yaşamlarını yitiren PKK’nin öncü kadroları Hayri Durmuş, Mazlum Doğan, Ali Çiçek, Ferhat Kurtay, Necmi Önen ve Akif Yılmaz’ın aileleri ile HDP Diyarbakır Milletvekili Adayları Feleknaz Uca, Altan Tan, Barış Anneleri Meclisi üyelerinin de katıldığı eylemde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ile ‘Bedenlerini ateşe vererek karanlığı aydınlatan dörtlerin şahsında tüm özgürlük şehirlerini saygıyla anıyoruz’ , ‘Onurlu yaşamı uğrunda ölecek kadar seviyoruz’ yazılı pankartlar taşındı.

Çocuklarını Diyarbakır Cezaevinde yitirenlerin aileler, cezaevi önündeki açıklamada gözyaşlarını tutamadı. Burada bir açıklama yapan 78’ler Derneği İstanbul Şube Başkanı Celalettin Can, 12 Eylül dönemindeki uygulamalar nedeniyle ülkenin başta Metris, Mamak, Erzurum ve Elazığ olmak üzere tüm cezaevlerinde insanların yaşamını yitirdiğini belirterek darbenin tüm demokrasi güçlerine karşı olduğunu ve Kürtlerin payına daha ağır bir vahşet düştüğünü belirtti. Kürt sorununun hep varolduğuna dikkat çeken Can, “12 Eylül sürecinde Diyarbakır Cezaevinde yaşananlar Kürt sorununun boyutunu ve niteliğini değiştirdi” dedi. Türkler ve Kürtlerin birbirilerini anlamasının yolunun Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananlar ve yaşatılanlarla yüzleşmekten geçtiğini ifade eden Can, “Diyarbakır vahşetinin sorumlularının toplum vicdanında ve hukukta yargılanması toplumsal yaraları sarabilir” dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili ve Adayı Altan Tan ise AKP’ye seslenerek; “Kenan Evren, Sabri Oktay gibi işkencecileri yargılamadınız. 13 yıldır müze olması gereken cezaevini müzeye çevirmediğiniz için kendinizden utanmalısınız” dedi. Konuşmanın ardından cezaevi bahçesine karanfiller atıldı. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

HDP, saltanat hayallerini yerle bir edecek

SONRAKİ HABER

Bağrıyanık'tan 'süreç' açıklaması: Hükümet yalan söylüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...