06 Ağustos 2011 10:34

Nükleer sevdasından vazgeçin

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Hiroşima’ya nükleer bomba atılmasının 66. yıldönümünde,  Türkiye’de nükleer santral kurma sevdasından vazgeçilmesini istedi.  Yapılan yazılı açıklamada, 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya Amerika tarafından atılan nükleer bombanın yüz binlerce insanın

Nükleer sevdasından vazgeçin
Paylaş

Yapılan yazılı açıklamada, 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya Amerika tarafından atılan nükleer bombanın yüz binlerce insanın ve canlı yaşamının yok olmasına neden olduğu hatırlatıldı. Hiroşima nedeniyle ilk anda 140 bin insanın öldüğünü, radyasyon hastalıkları nedeniyle ölü rakamının 230 bini geçtiği kaydedilen açıklamada, 9 Ağustos’ta Nagazaki’ye atılan bombanın da 140 binden fazla insanın yaşamını yitirmesine yol açtığı bildirildi.

30 BİN NÜKLEER SİLAH!

Açıklamada, “bugün dünya üzerinde 30 bin adet nükleer silah bulunmakta; bunların 11 bini Amerika’ya, 14 bini Rusya’ya ait. Diğer nükleer silah sahibi ülkelerse Çin (400), Fransa (350), İngiltere (200) ve Hindistan (35), Pakistan (50). Ayrıca İsrail’de de 200 adet nükleer bomba bulunuyor” görüşü belirtildi. Wikileaks belgelerinde İncirlik Üssü’nde yer alan nükleer silahlardan bahsedildiğine dikkat çekilen açıklamada, “yani ülkemizde de nükleer bomba var, hatta bir başka ülkenin kontrolünde; komşu  halklar için tehdit malzemesi olarak kullanılıyor” denildi.  

Dünyada 1 milyar insanın yetersiz beslendiğine, 1.3 milyar insanın da temiz suya ulaşamadığına atıf yapılan açıklamada, Amerika’nın yılda 35 milyar dolar, tüm dünyada yılda 800 milyar doların silahlanmaya harcandığı kaydedildi. Açıklamada, üretilen nükleer silahların Hiroşima’nın 13 katını yaratabilecek güçte olduğuna dikkat çekilerek, “bugünkü nüfus yoğunluğu da göz önüne alındığında bu silahların kullanımı milyonlarca insanın ölümüne neden olabilir” denildi.

NÜKLEER SİLAHLAR ÇEŞİTLENDİ

Nükleer silahların yanında nükleer maddelerin çeşitli silahların yapımında da kullanıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Vietnam’da ABD tarafından Saruc gazı, Napalm bombaları ve kimyasal silahlar kullanıldı. Kitle imha silahları bulundurduğu gerekçesiyle Irak’a saldıran ABD; Körfez Savaşı’nda, Afganistan ile Irak’ta kimyasal silahlar ve seyreltilmiş uranyum kullandı” denildi.

‘NÜKLEER SANTRALLER DE TEHDİT EDİYOR’

Nükleer santrallerin de en az nükleer silahlar kadar tehlikeli olduğu kaydedilen açıklamada, Çernobil felaketinin etkilerini hala sürdüğünü, Fukuşima’nın ise, teknolojinin ilerlemesine rağmen kazaların ve riskin her zaman varolmaya devam ettiğini kanıtladığı belirtildi.

“Dünyada, özellikle gelişmiş ülkelerde pazar bulmakta zorlanan nükleer lobi, kırk yıldır açılan tüm ihalelerde başarısız olmuşsa da bugün Türkiye’yi hedef seçmiştir” denilen açıklamada, Akkuyu’ya nükleer santral kurulması çalışmalarının hızla sürdüğü belirtildi.

Açıklamada, “Amerika tarafından Hiroşima’ya yapılan nükleer saldırının yıldönümünde pahalı ve riskli bir enerjiye ihtiyacımız olmadığını bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz. AKP Hükümeti’nin bu lobilere değil halkın sesine kulak vermesini ve ülkemizi herhangi bir nükleer maceradan uzak tutmasını istiyoruz. Ne dünyada ne ülkemizde nükleer santral istemiyoruz” denildi. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Nükleer felaket bir daha yaşanmasın diye...

SONRAKİ HABER

Savcı taşları bağladı, köpekleri saldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...