17 Mayıs 2015 11:03

Tofaş domino etkisi yaratacak

Devam eden metal direnişinde TOFAŞ işçileri güne kararlılıkla başladı. Fabrika önünde aileleriyle birlikte bekleyen işçiler sık sık 'Ölmek var dönmek yok' sloganlarını attı.

Paylaş

Devam eden metal direnişinde TOFAŞ işçileri güne kararlılıkla başladı. Fabrika önünde aileleriyle birlikte bekleyen işçiler sık sık “Ölmek var dönmek yok” sloganlarını attı. Burada görüştüğümüz Tofaş İşçilerinin Temsilcisi Mehmet Altın, Renault işçilerinin verdiği mücadelenin kendilerine ışık tuttuğunu söyleyerek “Bu davada onlarla birlikteyiz” dedi. Bir gün önce bakanlık yetkilileriyle görüştükleri bilgisini veren Altın, “Ancak bizi uzlaştırmaktan çok tehdit eder nitelikte konuştular. Bu işten bütün işçilerin zararlı çıkacağını söylediler. ‘Sen girersen bütün arkadaşların da girer’ dediler. Ben şahsi görüşümle hareket etmiyorum. İşçi arkadaşlarımın taleplerini onlara bildiriyorum, görüşme sonucunu işçilere bildiriyorum. Onlara da arkadaşlarımın yanında olduğumu söyledim. Burası Koç grubuna kalesi ve burası çözülürse domino etkisi yaratacağı için büyük baskı var. Tek tek arkadaşlarımızı çağırarak bölmeye ve dışarı çıkarmaya çalışıyor. Buna kanmayacağız” diye konuştu. 

ÇÖZÜLÜYORLAR

Altın, Renault işçileri ile yapılan görüşmeyi de şöyle değerlendirdi: “Kararlılığımız karşısında çözüldüklerini gösteriyor. İşçi arkadaşlarımızın söylediği taleplerimiz kabul edilene kadar geri adım atmayacağız.” Türk Metal’in gitmesinin temel taleplerden biri olduğunu dile getiren Altın, “Türk Metal ile ek protokol yapılacak deniyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Ben eskiden Renault işçilerine terörist gözüyle bakıyordum. Türk Metal sürekli bize onlarla bir olmayın, şehit kanını sızlatmayın, vatanı bölmeyin diyordu. Bosch işçisi arkadaşlarımız Birleşik Metal-İş’e geçtiğinde bir çok arkadaşımıza sendika izni aldırıp oraya götürdüler ve gözdağı verdirdiler.. Fazla soru soran olursa bizim fabrikamıza adam getirip adam dövdürüyordu. Türk Metal mafya bir sendika. Böyle yaparak Türk Metal’in bizi baskı altına aldığını gördüm” dedi. 

BİRLİKTE OLURSAK

Sözleşme döneminde MESS ve Türk Metal’in bir olup işçiyi makasa alıp doğradığını anlatan Altın, şöyle devam etti: “Fabrika yöneticileriyle yapılan toplantılarda zam istiyoruz dediğimizde ‘Sizin de sendikanız var bizim de sendikamız var. Onlar karar alıyorlar’ diyorlardı. Ama onlar kendi sendikalarına söz geçiriyor. Biz ise geçiremiyoruz.” Sendikacıların, Türk Metal temsilcilerinin tutumlarının, ücretlerin düşüklüğünün Türk Metal’in Bosch’ta daha iyi bir sözleşmenin altına imza atmasıyla patlamaya dönüştüğünü anlatan Altın, “Biz birlikte olursak bu mücadeleyi kazanırız” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Ensarioğlu'dan ailesine çağrı: HDP'de birleşelim

SONRAKİ HABER

Avaspi Doğa Festivali başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa