17 Mayıs 2015 10:47

AFAD kampında Kobanêlilere şiddet

AFAD kampında kalan Kobanêliler, şiddet uygulayan askerlere "Kobanê'de DAİŞ'in bize yapamadığını askeriniz burada yapıyor" diyerek isyan etti.

Paylaş

Kobanêliler için Suruç'ta açılan AFAD çadır kentinde dün gece yaşanan asker saldırısının ayrıntıları ortaya çıktı.

Kampta kalan yaklaşık 27 bin Kobanêli'ye verilen aylık 80 TL ile çok pahalı ürün satan kampın içindeki kantinlerden alışveriş yapma zorunluluğu getirildiğini anlatan Kobanêliler, dün gece 35 yaşındaki Evdilqadir Silêman'ın çocukları için dışardan bir kutu bisküvi aldığını, ancak kapıda içeri alınmasının engellendiğini ifade etti. Kamp sakinleri, Silêman'ın bisküviyi bırakmasına rağmen asker tarafından kapıdaki odaya alınarak feci şekilde darp edildiğini anlattı. 

İSYAN ETTİLER

Yaralı şekilde Silêman'ın hastaneye kaldırıldığını gören Kobanêliler, geçtiğimiz hafta da bir kadının asker tarafından darp edildiğini, bu zulme "dur" demek için isyan ettiklerini anlattı. Kapıya yönelen Kobanêlilere bu sefer de gaz bombaları ile saldıran askerlerin, 16 yaşındaki Dilîwar Mihemed Ehmed adlı çocuğu darp ederek gözaltına aldığı belirtildi. "Bijî berxwedana YPG/YPJ'ê" ve "Bijî berxwedana Kobanê" sloganları ile saatlerce direnen Kobanêlileri ikna etmek için AKP yetkililerinin kampa gittiği öğrenildi.

AKP'LİLERE TEPKİ

Kobanêliler, AKP'lilerin "Sorunlarınızı çözeceğiz, çadırlarınıza gidin" çağrısına, "Askeriniz saldırırken neredeydiniz? Kobanê'de DAİŞ'in bize yapamadığını askeriniz burada yapıyor" diyerek tepki gösterdiklerini ve tek isteklerinin Kobanê'ye dönmek olduğunu ilettiklerini ifade etti. 

'IŞİD'DEN KAÇTIK ASKER ZULMÜ İLE KARŞILAŞTIK' 

Hastaneye kaldırılan Silêman ve Ehmed tedavilerinin ardından taburcu edilirken, 16 yaşındaki Ehmed, "DAİŞ'ten kaçtık asker zulmü ile karşılaştık. Beni dövdüler, 2 saat yerde beklettiler. Halk isyan edince hastaneye götürdüler. Tek isteğim Kobanê'ye dönmek" dedi.

DÖNÜŞLERİ ENGELLENİYOR

Dönme talebi konusunda da konuşan Kobanêliler, şu anda dönmek için ismini yazdıran bin ailenin olduğunu, ancak çeşitli gerekçelerle dönmelerinin engellendiğini ifade etti. (DİHA) 


ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanı'nın miting duyurusunu AKP seçim araçları yapıyor

SONRAKİ HABER

Myanmar'dan kaçan 582 göçmen Endonezya'ya giriş yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...