17 Mayıs 2015 00:55

İlkokul çocukları dahi başkanını kendi seçiyor

Paylaş

Erkan SARIOĞLU
İstanbul

Arçelik’in Beylikdüzü Fabrikası işçileri de Renault’da başlayarak yayılan mücadeleyi yakından takip ediyor. Türk Metal’den istifaların başladığı fabrikada işçiler düşük ücret kadar, temsilcilerin atamayla belirlenmesine tepkili. “İlkokul çocukları bile sınıf başkanlarını seçimle belirliyor” diyen işçiler, komiteler kurup kendi temsilcilerini seçerek mücadeleyi büyütme çağrısı yaptılar. 

3 yıllık imzalanan sözleşmede kendilerine yüzde 9.78 zam yapılırken baştemsilciye yüzde 15, temsilcilere ise yüzde 10 fazla zam yapıldığına dikkat çeken işçiler “Böyle bir adaletsizliği kabul etmiyoruz” dedi. Fabrikada işten atmaların Türk Metal baştemsilcisinin iki dudağı arasında olduğunu söyleyen işçiler, bir çok işçinin sendika tarafından işten attırıldığını söyledi.

Renault fabrikasında başlayan mücadeleyle birlikte kendi fabrikalarının da hareketlendiğini ifade eden işçiler, şunları söylediler: “İki gün içerisinde Türk Metal’den ciddi istifalar oldu. Şu an birçok arkadaşımız sosyal medya başta olmak üzere metal sektöründe yaşanan gelişmeleri anı anına takip ediyor. İstifa etmeyen ancak yaşanan süreci yakından takip eden arkadaşlarımız var. Örgütlü olduğumuz Türk Metal yıllardır kendi temsilcilerini belirliyor. Bizlere dönüp siz kimi istersiniz diye sormuyorlar. İlkokulda dahi çocuklar kendi başkanlarını kendileri seçiyorlar. Bizler kendi temsilcimizi seçemiyoruz. İlk kez fabrikada bu kadar birlik içerindeyiz. İki gün önce 150 yakın arkadaşımızla işyerinde yürüyüş gerçekleştirdik.” 

DERDİMİZ TAZMİNAT DEĞİL

Sendika yöneticilerini fabrikaya gelerek 3 yıllık sözleşmeyi övdüğünü ve yaşanan eylemler için “Fabrika içerisini karıştıranlar var” dediğini aktaran işçiler, bu suçlamalara da şu yanıtı verdiler: “Biz de soruyoruz eğer Arçelik fabrikasını bizler karıştırıyorsak Renault, Tofaş fabrikalarını da mı biz karıştırdık?  Arçelik firması işten ayrılmaları serbest bıraktı. İşten çıkmak isteyen arkadaşlara, tazminatlarını alarak ayrılabileceklerini söylediler. Eğer derdimiz tazminat olsaydı işten gönüllü çıkardık. Türk Metal yöneticileri önce kendilerine bakmalı. Tüm işçilerin tepki duyduğu üç yıllık sözleşmeden övgüyle bahsetmeyi bırakıp bu yanlıştan dönmeliler.” 

İŞTEN ATMAYA KARŞI UYARI

Fabrikanın pazartesi ve salı günleri tatil edildiğini hatırlatan işçiler, patronu ve sendikacıları tatil dönüşü işten atmaların olmaması için uyardı. “Hiçbir arkadaşımız işinden olmamalı ve ekmeğiyle oynanmamalıdır”diyen işçiler, müdürlerin iş durmadığı sürece işten atmama sözü verdiğini belirterek “Bunun anlamı eğer işten atma olursa bunu Türk Metal yaptırmıştır” dedi. 
Renault işçileri gibi bölüm bölüm kendi temsilcilerini seçip, ortak kararlar alıp mücadeleyi büyütmek gerektiğini ifade eden işçiler, “Renault ve Tofaş’taki arkadaşlarımızın talepleri bizim de taleplerimizdir. Bizler kendi temsilcimizi kendimiz seçmek, saat ücretlerinin arttırılması ve bu süreçte hiçbir işçi arkadaşımızın ekmeğiyle oynanmamasını istiyoruz” dedi. 

ARÇELİK İKİ GÜN TATİL

Türk Metal’in örgütlü olduğu Arçelik Beylikdüzü fabrikası 2 gün tatil edildi. Fabrikadaki panolara asılan yazıda “18 Mayıs pazartesi ve 19 Mayıs salı günü şasi üretim takımında çalışma olmayacaktır. Bilgilerinize” dendi.

ÖNCEKİ HABER

İspanya’da cadı avı

SONRAKİ HABER

Bursa’da yaşananlar bizi heyecanlandırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...