16 Mayıs 2015 18:07

‘Laiklik sendikaların gündemi olmalı’

Paylaş

 

 

Derya KAYA
Ankara

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) tarafından düzenlenen Eğitimde Laiklik Uluslararası Sempozyumu Ankara Üniversitesi'nde başladı. Sempozyumun açılış sunuşunu yapan Prof. Dr. Korkut Boratav, Türkiye'de emeğin kesin teslimiyet altına alınmaya çalışıldığı günlerde laikliği savunmanın herkes için çok önemli bir gündem olduğunu söyledi. Bu nedenle laikliğin sendikaların da gündemi olması gerektiğini vurgulayan Boratav, 301 işçinin ölümünün ardından Soma'da hak arayışının önünün din adamlarınca engellenmeye çalışıldığını hatırlattı.  Eğitim Sen'in düzenlediği Eğitimde Laiklik Uluslararası Sempozyumu dün Ankara Üniversite'si Ataum Konferans Salonu'nda başladı. Bugün de devam edecek sempozyumda hem Türkiye'de laiklik ve güncel eğitim politikaları tartışılacak, hem de İngiltere, Fransa, Yunanistan ve Tunus'tan gelen eğitimciler kendi ülkelerindeki din, devlet ve eğitim politikalarını paylaşacak. 

'EĞİTİM DEĞİL, DİN ŞURASI'

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca laik olmayan bir eğitimin bilimsel ve demokratik olamayacağını söyledi.  'Laiklik dinsizliktir' söylemiyle insanların laikliğe karşı kışkırtılmaya çalışıldığını kaydeden Karaca, 19. Milli Eğitim Şûrası'nın bilimsellik ve laiklikten uzak bir şekilde tam bir din şurasına dönüştürüldüğünü belirtti. Karaca, şûrada pedogojik olmayan, bilimsellikten uzak kararların alındığını ifade ederek "Farklı bir eğitim, farklı bir yaşam tarzı yaşamak isteyenlere tek bir seçenek sunuluyor. Demokratik olmayan bir eğitim dayatılıyor" diye konuştu. 

'HERKES KENDİ İNANCININ EĞİTİMİNİ ALABİLMELİ'

İnançla ilgili bir sorunlarının olmadığını, herkese seçmeli olarak kendi inancı üzerinden bir eğitim şansı verilmesi gerektiğini söyleyen Karaca, gericiliğe karşı bilimsel, laik, ana dilinde eğitimi savunmanın ve bunun mücadelesini yükseltmenin önemli olduğunu vurguladı. Karaca sözlerinin devamında, "Hem çocukların emeğinin sömürüldüğü hem de gerici bir eğitimin dayatıldığı bir dünyayı hiç kimse hak etmiyor. Dayatılan karanlığın arkasındaki güçleri deşifre ederek insanlara anlatmak önemli" şeklinde konuştu. 

'SADECE TEOLOJİK DEĞİL, SINIFSAL'

Açılışta bir sunuş yapan Prof. Dr. Korkut Boratav ise laiklik mücadelesinde sendikaların aktif rol alması gerektiğine vurgu yaptı. Boratav, konuşmasına Tunus'ta geçtiğimiz yıllarda eğitimin gericileştirilmesine karşı sendikalarının mücadelesini ve kazanımını hatırlatarak başladı. Diyanet İşleri Başkanlığının laik bir ülkede olmasının çelişkili durumuna dikkat çeken Boratav, bir devlet kurumunun dine el atmasının laikliğe aykırı olduğunu söyledi. Boratav Türkiye'de cumhuriyetin önemli bir kazanımı olan laikliğin Batı’da yüzlerce yıllık sınıfsal ve ideolojik mücadeleyle kazanıldığını belirterek, "Türkiye bu yönüyle eksik. İslam toplumuna dönüşmenin sadece teolojik bir amacı değil, sınıfsal bir gündemi var. Soma'da yaşanan faciadan sonra bölgeye gönderilen din adamlarının yoğunluğunu gördük. Bölgede çıkabilecek bir isyan, hak arayışı bu şekilde engellenmeye çalışıldı. Ve ayrıca 'Bu işin fıtratında var' denilerek tevekkül edilmesinin yollarının oluşturuldu" dedi. 

Boratav ayrıca "Kültürel Müslümanlık siyasi İslâm tarafından fethedilerek ifade ve düşünce özgürlüğünün yok edilmeye çalışılıyor" diye konuştu. Sempozyum bugün yapılacak sunumlarla devam edecek. 

 

ÖNCEKİ HABER

Hayatı SGK’nin karşılamadığı ilaca bağlı

SONRAKİ HABER

Galatasaray, kayıpsız devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...