16 Mayıs 2015 17:14

Çerkesler maruz kaldıkları soykırım ve sürgünü kınadı

Hatay Reyhanlı'da yaşayan Çerkesler, maruz kaldıkları soykırım ve sürgününün 151'inci yıldönümünde, uğradıkları zulüm ve kırıma dönük tepkilerini gösterip, taleplerini dile getirdi.

Paylaş

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Çerkesler Derneği üyeleri, 151'nci yıldönümü olan Çerkes soykırımı ve sürgüne dönük tepkilerini gerçekleştirdikleri yürüyüşle gösterdi. Dernek binaları önünde bir araya gelen Çerkesler, kendilerine destek veren kimi yurttaşlar ile birlikte, buradan açtıkları "Soykırım insanlık suçudur" ve "İntikam değil, adalet istiyoruz" pankartları arkasında yürüyüşe geçti.

"Yaşasın halkların kardeşliği" ve "Soykırımı unutma unutturma" sloganlarının atıldığı yürüyüş sonrası, yaşamını yitiren Çerkesler için saygı duruşunda bulunuldu. 

Sonrasında yürüyüşe katılan herkesi anadilleri olan Çerkesce selamladıktan sonra açıklamada bulunan Dernek Yöneticisi Uğur Pihava, Rus çarı Grand Dük Michael'in, Çerkeslere yönelik sarf ettiği 'Size bir ay süre veriyorum, ya Kuban ötesinde size gösterilen yere gidersiniz yada Osmanlı topraklarına gidersiniz' sözlerini hatırlatarak, bu yönelimin ardından Çerkeslerin yok oluşa sürüldüğünü söyledi. 

Bir imparatorluğun genişleme, bir başka imparatorluğun ise nüfus hevesine yenik düştüklerini belirten Pihava, vatanları Çerkesya'nın hala uluslararası güçlerin saldırısı altında olduğunu vurguladı. Pihava, diasporada asimilasyona karşı anadillerini koruyamadıklarını gibi kimliklerini ve kültürlerini her geçen gün yitirdiklerini de ifade etti. 

İnsan hakları ve adaletten yana olan herkese seslendiğini haykıran Pihava, "Varlığımızı korumamız için bize destek olun, Çerkes dilinin yok olmasına izin vermeyelim" dedi. 

Pihava, sürgünlerinde rol alan imparatorlukların mirasçıları olarak tanımladığı Türkiye ve Rusya'ya ise "Uğradığımız tarihi haksızlığa son vererek, Çerkesya'ya dönüşümüzü kolaylaştırın ve Çerkeslere çifte vatandaşlık hakkı tanıyın" çağrısında bulundu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Hobi Kozmetik işçileri örgütleniyor

SONRAKİ HABER

Çaşır toplayan 5 kadından birine ayı saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa