16 Mayıs 2015 14:10

Metal işçisini görmediler

Paylaş

Renault’da, önceki gün başlayan ve Bursa’daki diğer fabrikalara da yayılan eylemler, hem hükümete yakın gazeteler hem de diğer birçok gazetede görmezden gelindi. Birkaç gazete dışında hiçbir gazete 1. sayfasında metal işçilerine yer vermedi. Ayıranların bir kısmı ise işçilerin eylemini sadece Türk Metal’e karşı yapılmış gibi gösterdi. 

Türk Metal Sendikası’nın işçilere rağmen imzaladığı sözleşmenin yenilenmesi talebiyle bir ay önce başlayan eylemler önceki gün yeni bir boyut kazanmıştı. Patronun, Türk Metal ile birlikte, “2017’ye kadar sözleşme değişmeyecek” açıklaması işçileri isyan ettirmiş başta 
Renault olmak üzere birçok fabrikada üretim durmuştu. 

YANDAŞTA BİR SATIR BİLE YOK

Hükümete yakın gazetelerden Sabah, Yeni Şafak, Star, Akşam, Türkiye, Güneş ve Akit gazeteleri işçilerin eylemine birinci sayfalarından tek satır yer vermedi. Bu gazetelerin manşetlerinde her gün olduğu gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söyledikleri ve ‘paralel yapı’ vardı. 

Hürriyet, Vatan, Milliyet, Haber Türk gazeteleri de metal içlilerinin eylemine birinci sayfalarında yer vermedi. Cemaate yakın yayın yapan Bugün gazetesi de işçilerin eylemine yer ayırmazken, Zaman Gazetesi ‘Otomotiv devinde üretim durdu’ başlığıyla birinci sayfasından eylemlere yer verdi.

Zaman’daki haberde Türk Metal ve Birleşik Metal-İş’in isimlerini yanlış yazdı. 

BİRGÜN VE YURT MANŞET YAPTI

Doğan grubunda sadece Posta Gazetesi birinci sayfasında habere yer verdi. 

Cumhuriyet ‘İşçinin zam isyanı’ diye haberi görürken, Taraf ‘Sendika isyanı’, Gündem ise ‘Sarı sendikaya karşı isyan’ başlıklarıyla habere 1. sayfalarında yer verdi. 

Birgün ve Yurt gazeteleri metal işçilerinin eylemini manşet olarak gördü. Birgün, “İşçiler, hakları için ‘set ediyor’ bakalım ‘handle edebilecek’ misiniz? Başlığını atarken, Yurt gazetesi ise ‘Sarı sendika isyanı’ başlığını atmayı tercih etti. 

EVRENSEL FARKI

Bursa’da metal işçilerinineylemlere başladığı ilk günden beri yaşananları takip eden ve birçok kez manşet yapan gazetemiz Evrensel dün ‘Tek vardiya direniş’ manşetiyle işçilerin eylemlerini duyurdu. Bursa’da yaşananların tüm ayrıntılarıyla duyuran gazetemiz ayrıca değişik metal fabrikalarından işçilerin Bursa’daki sııf kardeşleriyle dayanışma mektuplarına da yer verdi. Gazetemizde değişik illerde metal işçileriyle yapılan dayanışma eylemleri de yer buldu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eras Nakış’ta işçiler greve çıktı: Metal işçileri inancımızı arttırıyor

SONRAKİ HABER

Kocaeli Kitap Fuarı açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa