16 Mayıs 2015 14:05

Eras Nakış’ta işçiler greve çıktı: Metal işçileri inancımızı arttırıyor

Paylaş

Ümit KARTAL
İstanbul

Bağcılar’da bulunan Eras Nakış’ta işçiler, hakları için greve çıktı. Atölyede sadece 8 işçi çalışıyor. Sayıları az olmasına rağmen işçiler kazanacaklarına inanıyor. Nakış İşçileri Birliği’nde örgütlü olan işçiler, 2 yıl boyunca küçük küçük onlarca atölyede yapılan grevlerle kazanılan hakların farkında. 

Bir çok nakış atölyesinde olduğu gibi Eras Nakış’ta da işçilerin en önemli problemi maaşlarının asgari ücret üzerinden yatırılması. Çalışma koşullarını ‘kölelik düzeni’ olarak tanımlayan Eras Nakış işçisi Saim Aydın, “Köle gibi çalışmamızı istiyorlar. Derdimizi anlatınca ‘idare edin’ diyorlar. İdare ede ede bu hale geldik” dedi. 8 işçinin çalıştığı atölyede 12 kamera olduğunu, sigortalarını eksik yatırarak hukuksuzluk yapan patronun sigara içen işçileri bile ‘buna hakkın yok, tazminatını yakarım’ dediğini anlatan Aydın, “Sesimizi çıkarmasak bu kölelik düzeni sürecek” dedi. 

‘KÖLELİK DÜZENİNİ DEĞİŞTİRECEĞİZ’

Bursa’da metal işçilerinin eylemlerini heyecanla takip ettiklerini ve işçilerin mücadele ederek kazanacağına inançlarının arttığını anlatan Nakış İşçileri Birliği’nden Veysi Ekinci ise, “Onar onar, yirmişer yirmişer atölyelerden olsun, büyük tekstil fabrikalarından olsun, ayrım yapmadan bu kölelik düzenini değiştireceğiz” dedi. 

İşçileri ayrıca Nakış İşçileri Birliği’nden Masum Baş ve Emek Partisi İl Yöneticisi Sinan Ceviz de ziyaret etti. İşçiler, talepleri karşılanana kadar çalışmayacaklarını, Nakış İşçileri Birliği üzerinden de binlerce nakış işçisine bu ve benzeri atölyelerde çalışmama çağrısı yapacaklarını söylediler. İşçiler maaşlarına 200 lira net zam yapılmasını, sigortalarının aldıkları maaş üzerinden yatırılmasını ve patronun Nakış İşçileri Birliği ile avukat ve noter eşliğinde protokol imzalamasını talep ediyor. 

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Bu ahlaksız düzeni yerle bir edeceğim

SONRAKİ HABER

Metal işçisini görmediler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...