17 Mayıs 2015 04:28

#MetalDirenişiBüyüyor

Paylaş

Vedat YALVAÇ
Bursa

3 yıllık sözleşmenin yenilenmesi ve sendikal demokrasi için günlerdir eylemler yapan metal işçilerinin direnişi sürüyor..

Renault'ta başlayan üretimi durdurma eylemi diğer fabrikalara da yayılarak devam ediyor. Dün akşam Tofaş'ta başlayan üretimi durdurma eyleminden bir kaç saat sonra Coşkunöz'de de üretim durdu.

Bugün sabahın erken saatlerinden itibaren "Her yer Renault her yer direniş" "Direne direne kazanacağız" sloganları ile Renault fabrikası içinde ve dışında yürüyen işçiler, davul zurna eşliğinde halaylar çekti.

FORD'DA DESTEK EYLEMİ

Ford Otosan’da dayanışma eylemleri geceden itibaren başladı. Gölcük’te gece boyahane, kaynak ve montaj bölümünden 600 kadar işçi yemeğe çıkmadı. Bugün de Ford Otosan Yeniköy fabrikasında işçiler yemeğe çıkmama eylemi yaptılar. 

ZİYARETLER SÜRÜYOR
Delphi, Mako, Valeo, SKT, Maysan Mando, Rolmek, Çemtaş gibi fabrikalardaki işçiler vardiya çıkışlarında Renault önüne gelerek "Birleşe birleşe kazanacağız' sloganları attı. Dün gece Soma mitingine giden işçiler ve emekçiler de işçileri ziyaret ederek yoluna devam etti.

TOFAŞ İŞÇİLERİNDEN AYAKKABILI EYLEM
TOFAŞ fabrikasında ise yaklaşık 3 bin işçi eylemini sürdürüyor. Fabrika içinde bulunan yaklaşık 700 kişi ile dışarıdaki işçiler, karşılıklı tezahüratlar yaparak birbirlerine destek veriyor. İşçilerin ayakkabılarını çıkartarak ellerine alıp havaya kaldırarak gerçekleştirdikleri ilginç gösteri dikkat çekti.

FOTOĞRAFLARLA METAL DİRENİŞİ...
 

HAL ESNAFINDAN TOFAŞ İŞÇİLERİNE DESTEK
TOFAŞ işçilerinden Mehmet Altın, durumun çıkmaza girdiğini ancak asla geri adım atmayacaklarını söyledi. Altın, “Artık arkadaşlarımız böyle davranıyor, onları satmayacağız. Diğer arkadaşlarımızdan da destek bekliyoruz. Biz dün saat 4’ten beri buradayız. Burada şuan iki vardiya var, içeride de B vardiyası var, yaklaşık 500 kişi. Yönetim bize bir açıklama yapana kadar devam edeceğiz. Yeme ihtiyaçlarımızı da karşılayan yok, hal esnafı ücretsiz bir şeyler gönderdi, siyasiler gönderiyor, öyle idare ediyoruz.” dedi.

'SONUNA KADAR DİRENEĞİZ'
Renault işçilerinden Mustafa Yanmaz, kendilerine haksızlık yapıldığını ve buna karşı olduklarını belirtti. Arkadaşlarının 48 saattir içeride, kendilerinin de dışarıda beklediklerini dile getiren Yanmaz, şöyle konuştu: “Yıllardır bize uygulanan bu zulme karşıyız. Şuan içeride üretim yok. Pazartesiye kadar üretim olmayacak denildi ama biz burada direniyoruz. Sonuna kadar direneceğiz. Hakkımızı almadan bir yere gitmeyeceğiz. Burada hakkı davamızı, eşimiz, çoluğumuz çocuğumuz için, rızkımız için direniyoruz. Kimse dönmüyor. Arkadaşlarımız içerde, çoraplarımız, donumuz atletimizle desteğe hazırız. Biz burada kalıp kazanacağız.”

'BİR İŞÇİ ÇIKARILSIN BÜTÜN FABRİKALAR ÜRETİMİ DURDURACAK'
Dün geceden beri Coşkunöz fabrikasında da işçiler iş bırakma eylemi başlattı. Dün gece vardiyasına gelen işçiler içeri girmezken, içerdeki işçiler ise dışarı çıkmadı. İşçilerin isyanı devam ediyor. İşçiler "Direne direne kazanacağız", "Açlıktan ölmeyiz, davamızdan dönmeyiz", "Ölmek var dönmek yok" şeklinde slogan attı.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Coşkunöz fabrikası önünde toplanan işçiler, haklarını alıncaya kadar eyleme devam edeceklerini söyledi. İşçiler, Renault ve TOFAŞ işçileri gibi başlattıkları eylemi Bosch işçileriyle aynı şartlarda iyileştirme yapılıncaya kadar devam ettireceklerini kaydetti. Emeklerinin karşılığını istediklerini belirten işçiler, ayrıca Türk Metal Sendikası'nı istemediklerini söyledi.

Bosch sözleşmesinin baz alınarak kendilerine iyileştirme yapılmasını isteyen işçilerin sözcüsü Ceyhun Arslan, “Nasıl oradaki kardeşlerimize bir iyileştirme yapıldıysa biz de aynı şeyleri istiyoruz. Sonuçta bu bizim en doğal hakkımız. Biz de üretiyoruz, biz de kazanmak istiyoruz. Biz burada hakkımızı arıyoruz. Dün akşam saat 23.30 vardiyası dışarı çıkmadı ve yeni gelenler içeri girmedi. Bu eylemimiz bize yönetimden yazılı olarak haber gelene kadar devam edecek. Yaklaşık 1350 mavi yaka arkadaşımız devam ediyor.” dedi.

Kendilerine karşı ‘servislerinize binin pazartesi günü işbaşı yapın’ diye yönetim tarafından duyuru yapıldığını anlatan Arslan, “Arkadaşlarımızın hakkı için bu yola çıktık. Kimse bizi yıldıramaz, ekmeğinin peşindeki işçiyi kimse bitiremez. Ayrıca bizim Renault, Tofaş ve Coşkunöz olarak ortak aldıığımız bir karar var. Bugün Coşkunöz’de bir kardeşimizin kartı basmasın, işe alınmasın diğer fabrikalarda da aynı anda duruş yapacak, diğerlerinde de hep birlikte buna karşı çıkacağız.” uyarısında bulundu.

İşçilerin eylemi fabrika önünde devam ederken, Coşkunöz fabrika yönetimi ise yaptığı yazılı açıklama ile işçilere eyleme son verme çağrısı yaptı. Coşkunöz’den yapılan yazılı açıklamada, işçilerin isteklerinin kabul edilmeyeceği belirtilerek eyleme son verilmesi istendi. İşçilerle karşı karşıya gelmek istemediklerini belirten yönetim, işçilerden işlerinin başına geçmesini istedi. Ancak işçilerin eylemi devam ediyor.

Metal işçilerinin üretimi durdurma eylemi ve diğer haberler için tıklayın...

 

ÖNCEKİ HABER

Başbakan’ın ‘72 milyon cep telefonu var, bu mu yoksulluk’ sözlerine Antep'ten yanıt geldi

SONRAKİ HABER

Almanya ve Fransa savaş kışkırtıcılığında ısrarlı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...