15 Mayıs 2015 18:58

Önce Kerry şimdi de Obama: Suriye’nin geleceğinde Esad yok

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Rusya ziyareti sırasında “Suriye’de iktidar değişmeden barış gelmez” demesinin ardından ABD Lideri Obama da “Suriye’nin geleceğinde Esad’ın yeri yok” açıklaması yaptı.

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Rusya ziyareti sırasında “Suriye’de iktidar değişmeden barış gelmez” demesinin ardından ABD Lideri Obama da “Suriye’nin geleceğinde Esad’ın yeri yok” açıklaması yaptı. ABD’nin okları yeniden Esad’a çevirmesinin Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar’ın desteklediği belirtilen cihatçı grupların ülkenin kuzeyindeki kentleri ele geçirmesinin ardından gelmesi dikkat çekiyor. Obama, Suriye için “Esad’ın olmadığı kapsayıcı bir hükümet”in gerekliğini belirtti ancak hangi güçleri kastettiğini açıklamadı.  

CAMP DAVID’İN ARDINDAN KONUŞTU

Obama, Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri; Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin katıldığı Camp David’deki ABD-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi’nin ardından basın açıklaması yaptı.
Obama, Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin toprak bütünlüğünü tehdit eden gelişmeler karşısında ABD’nin takınacağı tutum, mevcut güvenlik iş birliğinin güçlendirilme yolları, Körfez ülkelerinin kendilerini koruma noktasında askeri güçlerinin arttırılması, bölgedeki silahlı çatışmaların çözülmesi noktasında prensiplerin belirlenmesi ve İran’ın nükleer silah edinmesinin engellenmesi meselesine değindi.
“Körfez’deki ortaklarımızın güvenliği konusundaki taahhüdümüzü bir kez daha teyit ediyorum.” diyen Obama, BM sözleşmesine aykırı şekilde herhangi bir Körfez ülkesinin toprak bütünlüğüne tehdidin engellenmesi ve karşı koyulmasında birlikte çalışmaya hazır olduklarını belirtti. Obama, “Böylesi bir tehdit durumunda ABD, KİK ortaklarımızın savunulması için potansiyel askeri güç kullanımı da dahil hangi eylemlerin uygun olacağına bir an önce karar vermek için hazır olacaktır. Şunun altını çizmeme izin verin; ABD sözlerini tutar” şeklinde konuştu.

‘ESAD’IN OLMADIĞI KAPSAYICI HÜKÜMET’

Görüşmelerde radikal gruplara karşı Suriye’deki ılımlı muhaliflerin güçlendirilmeye devam edilmesine karar verildiğini kaydeden Obama, Beşar Esad’ın olmadığı, tüm Suriye halkına hizmet eden kapsayıcı bir hükümet amacıyla müzakere edilmiş bir siyasi geçişe ulaşma adına çabalarının süreceğini dile getirdi.Obama, “Yemen’deki ateşkesi memnuniyetle karşılıyoruz. İhtiyaç duyulan yardımlar biran önce sivillere ulaştırılabilmeli. Ayrıca Yemen’deki tüm tarafları BM’nin kolaylaştırdığı siyasi görüşmelere dönme çağrısı yapıyoruz” dedi.

İRAN’A GENİŞ YER AYIRDI

Obama, Körfez ülkeleri temsilcilerini İran’ın nükleer silah edinmesini engellemek amacıyla yürütülen müzakereler konusunda bilgilendirdiğini,  görüşmelerde bu konunun detaylı bir şekilde ele alındığına dikkat çekti.
 Obama, “İran ile nükleer anlaşmaya varalım veya varmayalım, hâlâ istikrarsızlaştırıcı eylemler ile terörist grupların faaliyetleri dahil bölge genelinde çeşitli tehditlerle yüz yüze kalacağız. Bu yüzden, bu tehditlerin üstesinden gelmek için birlikte çalışacağız.” dedi.
İran ile ucu açık bir çekişmenin kimsenin çıkarına olmayacağını kaydeden ABD Başkanı, “Güvenlik iş birliğinin amacı İran ile herhangi bir uzun dönemli ihtilafı kalıcılaştırmak veya hatta İran’ı marjinalleştirmek değil” diye konuştu.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hiçbir ülkenin kabul etmediği göçmenler denizin ortasında açlıktan öldü!

SONRAKİ HABER

Darbe başarısız gelecek belirsiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...