15 Mayıs 2015 18:34

Sokak müzisyenleri ‘gerçek sahne’den inmek istemiyor

Kentlerdeki yaşam telaşına melodileriyle müzik katan sokak sanatçıları 'görünmez adam' olmaktan şikayet ediyor.

Paylaş

Kentlerdeki yaşam telaşına melodileriyle müzik katan sokak sanatçıları “görünmez adam” olmaktan şikayet ediyor. Box in a Box Idea dergisine konuşan müzisyenler, “gerçek sahne” sokaklarda halk ve yetkililer tarafından da kabul görmek istiyor
Dünyanın neredeyse her şehrinde kendilerini benimseten sokak sanatına Türkiye’de de gün geçtikçe ilgi artıyor. Özellikle büyük kentlerdeki yaşam telaşına melodileriyle müzik katan sokak sanatçıları “görünmez adam” olmaktan şikayet ediyor.
Sadece yaptıkları işe saygı duyulmasını, “gerçek sahne” sokaklarda halk ve yetkililer tarafından kabul görmek istediklerini belirten müzisyenler, sanatçılar sokağı ve sıkıntılarını anlattı. Sokakta, vapurda, metroda ve caddelerde müzik yapan ve müziklerini herkese duyurmak istediklerinin altını çizen sanatçılar, artık görünmez adam olmak istemediklerini anlattı.

SOKAKTA MÜZİK YAPMANIN NESİ YASAKLIK

Cihan Aydın (Solist ve Gitarist): 5 yıldır sokakta çalıyorum ve genelde vapurlarda olmayı tercih ediyorum. Konservatuvar mezunuyum, bu müziği severek ve harçlığımı çıkarmak için yapıyorum. Fakat son yasa ile birlikte bu da imkansızlaştı. Biz insanlara rahatsızlık vermiyoruz kendi halimizde sanatımızı yapıp, harçlığımızı çıkarmaya çalışıyoruz bunun neresinde yasaklık bir durum var anlayamıyorum. İnsan gerçekten üzülüyor.
Hazal Akkerman (Çellist): 6-7 yıldır Kadıköy sokakları ve Avrupa yakası metrolarında çalıyorum. Biz insanlarla birebir diyalog halindeyiz. Gerçek anlamda halkın içindeyiz. Biz onları anlıyoruz, ricamız onlar da yaptığımız sanata dinlemeseler bile saygı göstersinler.
Reza Hazeveh (Tar Sanatçısı, Vokal): İranlıyım, 9 yıldır sokak müzisyenliği yapıyorum. Daha çok İstiklal Caddesi ve Büyük Ada’da bulunuyorum. Sokakta çalıyorum çünkü ülkemin müziğini dünya müzikleriyle fon yaparak bu ezgileri insanlarla paylaşmak istiyorum.

SOKAKTA ÇIĞLIKLAR DEĞİL MÜZİK OLMALI

Serhat Talay (Gitarist, Saksafoncu): 10 yıldır sokaklarda çalıyorum. Taksim, Kadıköy ve Avrupa yakası metroları. İstanbul artık bir ülke gibi. Her yerden, her milletten insan var. Sokak müziği birçok dünya ülkesi tarafından benimsenmiş, hatta çok da seviliyor. Ama maalesef ki İstanbul gibi bir metropolde hâlâ bizlere görünmez adam muamelesi yapılıyor. En zor yanı ne derseniz soğuk hava yanında soğuk insanlar.
Serkan Uzun (Gitarist ve Vokal): 4 yıldır sokak müziği yapıyorum. Müzikte sanat gibi doğası gereği özgürdür, tutulmaya gelmez, tutulursa üretemez. Vapurda boğaza karşı müzik İstanbul’a yakışıyor. Vapurda, sokaklarda, meydanlarda ve caddelerde çığlıklar değil, müzikler olmalı. Sokak müzisyenliğine sanat olarak bakmayan siyasilere de önerim; istihdam için güzel bir fırsat olarak görsünler. Havadan istihdam, müzisyenler çalsın, vapurlar oynasın. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Amed Kitap Fuarı’nda Kürtçe kitaplar ilgi görüyor

SONRAKİ HABER

Bakırköy Belediyesi oyuncuları 16 Haziran’da seçime gidecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...