15 Mayıs 2015 18:13

Abu Dhabi Kitap Fuarı’nın Ardından

Bir hafta boyunca dünyanın dört bir yanından kitap profesyonelleri eğitimlere katıldı, söyleşiler gerçekleştirdi, iş birliklerine imza attı, telif satışı gerçekleştirdi. Abu Dhabi’de gerçekleşen fuar, Ortadoğu kitap sektörüne dair önemli ipuçları barındırıyordu.

Paylaş

Nazlı Berivan AK

7-13 Mayıs tarihleri arasında Abu Dhabi’nin merkezinde dünya yayıncıları, ajansları ve yazarlarının bir araya geldiği büyük bir kitap fuarı gerçekleşti. Khalifa bin Zayed’in davetlisi olarak dünyanın dört bir yanından gelen misafirler eğitimler verdi, yeni iş birlikleri için görüşmeler yaptı ve kitap satışı gerçekleştirdi. Ben de fuar boyunca üç konuşma yaptım.
Abu Dhabi Kitap Fuarı profesyonel program, tasarım programı ve kültürel program olarak konuşma ve etkinlikleri üçe ayırdı. Bu yazı temel olarak profesyonel programda yer alan konuşmaların bir özeti niteliğinde olacak.
Cumartesi günü Fakhri Saleh, Abdo Wazen ve ben, Chip Rosetti’nin moderatörlüğünde Ortadoğu’da Editör Olmak konulu söyleşiyi gerçekleştirdik. Çeviri, kitap seçimi, editörden beklentiler temel konularımızdı. Sorunların ortaklığı şaşırtıcı olmadı, problemli çeviriler, akademilerin, özellikle filoloji kürsülerinin yetkin insan yetiştirmedeki yetersizliği ve çözüm önerileri temel konumuzdu. Edebiyatımızı dünyaya yeterli derecede ve donanımla tanıtamıyor olmamız, tanıtırken oryantalist klişelerin tutsağı olmamız ve çıkış yolları uzun uzun tartışıldı. Asıl sürpriz ise oturuma katılan Avrupalı yayıncıların en büyük engel olarak altını çizdiği dil sorunuydu. Evet, iki taraf arasındaki en temel sorun hâlâ dil.
Farrrukh Naeem Arap Emirlikleri’nin son dönem sosyal medya yıldızlarından, sosyal medyanın etkin kullanımı, facebook, twitter, instagram ve blogların yayıncılıkta, özellikle yetişkin edebiyatında etkin kullanımına dair önemli bir sunum yaptı. Ortadoğu dünyasında bir kitabın tanıtımının en etkin yolunun sosyal medya olduğu, okurun temel olarak kadınlar olduğu  gerçeğini istatistiklerle anlattı. “Etkileşim en önemli konudur,” gerisi detaydır diyerek başladığı konuşmada, ilgi çekici hashtaglerin kullanımına değindi, çoğu okurun kitaplarını internet üzerinden aldığını ve sosyal medyanın kitap seçiminde birincil başvuru kaynağı olduğunu belirtti.
Eğitim yayıncıları için de önemli sunumlar vardı profesyonel programda.

ÇOCUK EDEBİYATINDAN ALTERNATİF  TÜRLERE

Ulrik Juul Christensen ise Dönüştürücü Eğitim adlı bir konuşma yaptı. Öğrenciler üzerinde yaptıkları geniş ölçekli bir deneyin sonuçlarını paylaştı. Özetle, öğrencinin önüne bir soru ve beş şık konulduğundaki başarı oranıyla, soruya yanıt vermeden bir 5 şık daha koyup, vereceğin yanıttan ne kadar eminsin sorusunun yanıtını vermesinin istenmesiyle başarı oranı büyük oranda değişiyor,  yönlendirmesiyle özetle, öğrenciye vereceği yanıt üzerinde değil, soru üzerinde düşünme fırsatı verildiğinde doğru yanıtı bulma oranı yükseliyor.
Pazar günü Çoksatan Kitap Nedir sorusunun yanıtını aradık, konuşmamı son dönem Türkiye çok satanları üzerine kurdum, sosyal medyanın etkin kullanımı, videolar, kulaktan kulağa yayılan kitabın kalıcılığı temel konularımdı.
Aynı gün Deborah Mends, görselin okur üzerindeki etkisini anlatan bir panel gerçekleştirdi. Herhangi bir konuşmanın görsel ve video ile desteklendiğinde ne kadar kalıcı olduğunu, basit bir ikili konuşmada bile anlatım sırasında yapılan basit çizimlerin karşı tarafı ne kadar etkilediği ve hatta maniple edebildiğine dair önemli ipuçları verdi. Mends tüm fuar boyunca yapılan konuşmalardan bazılarının da görsel güncesini tuttu, ortaya çıkan örnekler konuşmacılar ve dinleyiciler için şaşırtıcıydı.
Zeynep Sevde Paksu, Alexandra Buchler ile çocuk edebiyatını konuştuğumuz panel ise pazartesi günüydü. Oryantalizm, çocuk edebiyatına yansımaları yine tüm konuşmanın ana temasıydı, dahası sansürün sınırları tartışıldı. Çocukluktan ergenliğe geçiş konuları en çok satan çocuk ve ilk gençlik kitaplarının temel konusuyken, Ortadoğu’da bu kitapların üretimi konusundaki engeller temel şikayet konusuydu.


OYUNLA EĞİTİM, ÇİZİMLE ANLATIM

Minecraft oyunu tüm dünyada salgın halinde oynanıyor. Santeri Kolvisto, oyunun çocuk eğitiminde nasıl kullanılacağına dair uygulamalı bir sunum yaptı. Hakim olmayanlar için, oyun boyunca köprüler evler yapıyorsunuz ve kendi alanınızı başka oyuncularla beraber kuruyorsunuz. Çocuk eğitiminde kendi alanını yaratmak, komşunun, başkasının yarattığı alana saygı, sınırları belirleme konularını öğretme konularında Minecraft’in nasıl bir eğitim aracı olarak kullanılacağı anlatıldı. Bugün Amerika’da özellikle 7. ve 8. sınıflarda oyun temel bir eğitim aracı olarak kullanılıyor.
Pazartesi günkü son sunumum Gazeteci Roger Tagholm ile birlikteydi, Türkiye’de yayıncılık, kitapçılar, internet satışları ve sesli kitabın yeri temel konularımızdı.
Tüm program boyunca gerçekleşen yüzlerce sunum arasından ilgi çekici birkaç örnek böyle.
Ortadoğu kitap fuarları, her geçen gün etki ve yaygınlık açısından önem kazanıyor, davetli yazar, yayıncı ve ajanslar hem farklı kültürleri tanıma şansı buluyor, hem de var olan ön yargılarını kırıyor. Geçen yıl Sharjah Kitap Fuarı’nın onur konuğu Dan Brown’du, bu yıl Orhan Pamuk geliyor. Abu Dhabi Kitap Fuarı’nın bu yılki onur konukları İzlanda ve İtalya’ydı. Ortadoğulu yazar ve yayımcılar dünyaya açılmanın yollarını arıyor. Türkiye’nin de yayımcıları ve ajanslarıyla Ortadoğu’yu iyi değerlendirmesi ve çalışması gerektiğini düşünüyorum.
Kitap kapakları, iletişim ve P&R, çeviri, e-kitap gibi konuları derinlemesine işleyen panellerin, tüm dünyadan profesyonellerin buluştuğu oturumların bizim fuarlarımıza da bir an önce gelmesi, indirimli kitap pazarından profesyonel buluşmaların merkezi olacak kitap buluşmalarının bir an önce gelmesi dileğiyle.

 

ÖNCEKİ HABER

Gollum soruşturması: Doktorun meslekten men istemi usulden reddedildi

SONRAKİ HABER

Dünyanın Küçük Prens kitapları Ankara'da buluşuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...