15 Mayıs 2015 13:44

Türk Traktör’de işçilere karakol sorgusu

Koç Holding'e bağlı Türk Traktör fabrikasının kalite kontrol bölümünde çalışan 17 işçi tazminatsız işten atıldı. İşçiler, fabrikada ifadeleri alınırken telefonlarına el konulduğunu, tuvalete bile güvenlik eşliğinde götürüldüklerini söyledi. İşçiler, disiplin kurulunda 2 temsilcisi bulunan Türk Metal Sendikasına ise tepkili.

Paylaş

Cem GURBETOĞLU
Ankara

Koç Holding'e bağlı Türk Traktör fabrikasının kalite kontrol bölümünde çalışan 17 işçi tazminatsız işten atıldı. İşçiler, fabrikada ifadeleri alınırken telefonlarına el konulduğunu, tuvalete bile güvenlik eşliğinde götürüldüklerini söyledi. İşçiler, disiplin kurulunda 2 temsilcisi bulunan Türk Metal Sendikasına ise tepkili.

Türk Traktör’ün Ankara fabrikasında kalite kontrol bölümünde çalışan 21 işçiden 17’si işten atıldı. İşten çıkarılmayanlar da başka bölümlere gönderildi. Geçtiğimiz şubat ayından itibaren baskı ve mobbing uygulandığını belirten işçiler, 6 Mart günü ücretli izne gönderildi. Ardından 16 Mart günü apar topar fabrikaya çağrılan işçiler disiplin kurulunda ifade verdi.

İSTİFAYA ZORLADILAR

İki fabrika yöneticisi ve 2 sendika temsilcisinden oluşan disiplin kuruluna tek tek ifade veren işçiler, alım-satım işleriyle ilgileri olmamasına rağmen haksız menfaat elde etmekle suçlandı. Suçlama karşısında şaşkına dönen işçiler, kendilerine hukuksuz bir şekilde sanki polis sorgusundaymış gibi davranıldığını anlattı. İşçilerin iddiasına göre, savunmalarını verdikleri odaya alınmadan önce telefonları zorla ellerinden alındı. Tek tek alındıkları odada “Ya kendiniz istifa edin ya da sizi savcıya veririz” denilerek istifaya zorlandılar. Sorgu sürerken tuvalete bile güvenlik personeli eşliğinde götürülüp getirildiler. Neyle suçlandıklarını bile anlamadan ifadeleri alınan işçiler, haklarındaki iddiaların asılsız olduğunu belirterek istifa etmeyi reddetti. Üç gün sonra işçiler yüz kızartıcı suç nedeniyle tazminatsız işten atıldı.
Başka bir iddia da, işten çıkarma kararının önceden verildiği, disiplin kurulunun ifade almasının ise mizansenden ibaret olduğu yönünde.
İşçiler, tepkilerini söyle dile getirdi: “Gecemizi gündüzümüzü fabrikaya verdik. Sabah 7’den gece 11’e kadar tek vardiya çalıştırıldık. Sürekli fazla mesaiye kaldık. Ama tazminatımız bile verilmeden işten çıkarıldık.”
Ayrıca aynı birimden Adapazarı’daki fabrikaya gönderilen 7 işçiden 5’i de işten çıkarıldı. Aileleriyle birlikte Sakarya’ya daha yeni yerleşen işçiler büyük mağduriyet yaşadı. İddialara ilişkin fabrikanın insan kaynakları yöneticileriyle görüşme çabalarımız ise sonuçsuz kaldı.


SENDİKACILARIN GÖZÜ ÖNÜNDE

İşçileri en çok kızdıran ise bütün bu kötü muamelenin sendika temsilcilerinin gözü önünde yapılmış olması. Atılan işçilerden en yenisi 8 yıldır fabrikada çalışıyor. En eskisi ise 25 yılını Türk Traktör’e vermiş. İşçiler, haklarını savunması için yıllardır aidat ödedikleri sendikanın işten atılmalarına seyirci kalmasına da tepkili: “İşten atılınca ‘Geçmiş olsun’ bile demediler.”


‘SENDİKA BİR TEK TEMSİLCİNİN Mİ HAKKINI SAVUNUR?’

Baskılar kalite kontrol bölümüyle sınırlı değil. Sakarya’da kurulan fabrikaya gitmeyi kabul etmeyen işçilerin önemli kısmı zaten işten çıkarılmıştı. Kalan işçilerin de bir kısmının istifaya zorlandığı iddia ediliyor. Sendikanın ise duruma sessiz kaldığını belirten işçiler endişeli. Bir işçi, “Kalite kontrolde arkadaşlarımız hiçbir suçları yokken tazminatları bile verilmeden işten çıkarıldı. Sendikadan bir ses çıkmadı. Ama biz ahlaksızlık yapan, taciz nedeniyle işten atılan sendika temsilcilerinin tazminatlarının ödendiğini biliyoruz. Sendika bir tek kendi yöneticilerinin, temsilcilerinin mi hakkını savunur? O zaman biz niye aidat ödüyoruz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

SES: Sağlık-Sen yetki oyunundan vazgeçmiyor

SONRAKİ HABER

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı: 'En güzel dil ana dili'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...