06 Ağustos 2011 09:27

Esenyurt’ta palmiyeler niçin söküldü?

İstanbul’un Esenyurt ilçesi Namık Kemal Mahallesi 115 Sokağına (Pazaryolu caddesi) 2009 yerel seçim öncesi AKP’li Esenyurt Belediyesi tarafından dikilen yaklaşık 40 adet palmiye ağacı 12 Haziran seçimlerden hemen sonra söküldü.  115 sokağa giren iş makineleri caddedeki tüm palmiye ağaçlarını söktü. Ağ

Esenyurt’ta palmiyeler niçin söküldü?
Paylaş

Esenyurt park ve bahçeler Müdürlüğünün aldığı palmiye ağaçları sökülen 40 ağaçla sınırlı değil. Esenyurt’un değişik noktalarında 100 adet daha ağaç var. Şimdi akıllara şöyle bir soru geliyor. Eğer Pazar yolundaki palmiye ağaçları kuruduysa diğer yerlerde dikili ağaçların sonu da sökülmek mi olacak?

Ağaçların bulunduğu caddede semt sakinleri söküm işlemine tepki göstererek, “ Bu palmiye ağaçlarının neden söküldüğünü belediye görevlerine sorduğumuzda ‘kurumuş da ondan söküyoruz’ diyorlar. Bunların kuruyacağı ilk başta belli idi. Çünkü beton zemin üzerine 40- 50 cm toprak döküldü bu ağaçlar dikildi. Bu ağaçlar buradaki iklime dayanmaz bunu bilemiyor muydu ki belediye bu ağaçları buraya dikti. Seçim öncesi göz boyamak mı, birilerine halkın parasını yedirtmek mi tam bilmiyoruz ama bu ağaçların her biri 5 bin TL diyorlar onca masraf çöpe atıldı bunun hesabını kim verecek kim soracak şimdi?​” dediler.

Ağaçları dikmeden önce bir araştırma yapılması gerektiğini belirten Tamer Ergin “Burayı Arabistan zannederek bu ağaçları buraya diktiler ama bu ağaçlar burada yetişmiyor. Bu ağaçların buraya dikilmemesi gerekiyordu. Bu şekilde paralarımız neden çar çur ediliyor” dedi. Bunun yerine daha yararlı şeyler yapılabileceğini vurgulayan Ergin “ Mahalleye 10-12 tane palmiye ağacı diktiler. Doğrudur 1 tanesinin tüyleri yandı ama ya diğer ağaçlar? Onlar yanmadı ama yine de yetişmedi. 3 sene burada bekledi ve sonra da bu ağaçları tekrar sökmek zorunda kaldılar” diyerek tepkisini dile getirdi.

PALMİYELER KORUMAYA ALINMIŞ

Park ve Bahçeler Müdürlüğünden görüştüğümüz peyzaj mimarı Sanem İstanbullu palmiye ağaçlarının diğer tropikal bitkiler gibi yerli firmalardan ihale aracılığıyla alındığını ve çeşitli mahalle ve parklara dikildiğini ileri sürerek “Yalnız mahallelere dikilen bu palmiye ağaçlarının gövde yapıları tüylü ve kabuklu olduğu için vatandaşların ilgisini çekiyor ve tüylerini çakmakla yakıyorlar. Bu biçimde ağaçlar deformasyona uğradığı, yaşayamayacak pozisyona geldi. Bu ağaçlar belediyenin özel fidanlığında korumaya alındı, daha sonra bakımlarının normal bir biçimde yapılacağı parklara dikilecek” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yalova’da atık değil, kimyasal madde depolanacakmış!

SONRAKİ HABER

Yaşam yolcuları tanıklıklarını anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...