15 Mayıs 2015 11:41

Diyarbakır cezaevinin müzeye dönüşmesi için adımlar atılıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Cezaevi’nin müze olması için ilk somut adımı 18 Mayıs’ta atarak, 'Diyarbakır Cezaevi Koordinasyon Merkezi'ni hizmete açacak.

Paylaş

12 Eylül askeri darbesinde işkence merkezi olarak kullanılan, Diyarbakır Cezaevi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin girişimiyle müze haline getirilmeye çalışılıyor. Belediyenin öncülük ettiği ve birçok sivil toplum kuruluşunun desteklediği girişim, müze çalışmalarını pazartesi gününden itibaren  “Diyarbakır Cezaevi Koordinasyon Merkezi” adı altında Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda yürütecek.

Diyarbakır Cezaevi Müze Olsun Girişimi’nin yaptığı çalışmalar, Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda açılacak olan merkez ve girişimin hedefleri konusunda bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanı Necati Pirinççioğlu, Diyarbakır Cezaevi’nin uzun zamandan beri Kürt halkının kalbinde bir yara olarak kaldığını söyledi.

Herkesin büyük bir vahşetin yaşandığı cezaevini bir yüzleşme mekânı olarak görmek istediğini ve bu konuda ciddi tartışmaların olduğunu vurgulayan Pirinççioğlu, Diyarbakır Cezaevi Gerçekleri Araştırma ve Adalet Komisyonu’nun 2008 yılında cezaevinin müze olması için yaptığı çalışmaların çok ciddi ivme kazandığını anımsattı. Pirinççioğlu, bu çalışmanın kamuoyuyla paylaşılmasıyla beraber cezaevinin müze olmasının iyice gündeme geldiğini ve Türkiye kamuoyunda da tartışılmaya başlandığını hatırlattı.

2011 yılında kentte Diyarbakır Cezaevi’nin müze olması için imza toplandığını ve toplanan imzaların Meclis Dilekçe Komisyonu’na gönderildiğini belirten Pirinççioğlu, belediyenin de halkın talebini dikkate alarak alanın müze olarak değerlendirilmesini kararlaştırdığını söyledi. Pirinççioğlu, yaşanan siyasi konjonktürün etkisiyle merkezi hükümetin de müze kararına olumlu baktığını aktardı.

GİRİŞİM KURUMSALLAŞIYOR

Büyükşehir Belediyesi’nin, 78’liler Vakfı, TUHAD-FED, MEYADER, İHD, Baro ve TMMOB gibi kurumlarla bir araya gelerek cezaevinin müzeye dönüştürülmesi konusunda tartışmalar yürüttüğünün bilgisini veren Pirinççioğlu, yapılan tartışmaların ardından bu girişimin kurumsallaşması gerektiği kararına vardıklarını söyledi.

Koordinasyon merkezinin arşiv toplama görevi üstleneceğini belirten Pirinççioğlu, kimin elinde o dönemle ilgili ne varsa toplayacaklarını dile getirdi. Döneme tanıklık edenlerle sözlü tarih çalışmasının yapılacağını ifade eden Pirinççioğlu, bir daha asla o vahşetin yaşanmaması için müzede neler yapacaklarına koordinasyon merkezinde karar vereceklerini söyledi.

Çalışmalardan ne zaman sonuç alınabileceği ile ilgili olarak Pirinççioğlu, şunları dile getirdi: “Bizler için en önemli nokta 2011 yılında ilgili bakanlıklara verilen dilekçelerdir. En büyük umudumuz kentte yaşayan insanların göstereceği tepki ve kararlılıktır. Diyarbakırlıların tümü cezaevinin müze olmasını istiyorsa hiçbir gücün bu durumun önünde durabileceğini düşünmüyorum. Türkiye’de bazı cezaevleri müzeye dönüştürüldü. Bizce bunlar cezaevinden ziyade bir oteli andırıyor. Zamanında yaşanan vahşetleri andırmıyor. İnsanlar yaşananları yüzleşerek anlayabilir. Yüzleşebilirse bir daha asla der. Yoksa mekanı restore etmek, boya ve sıva yapmak basittir. Bu sebeple bizler bu durumu göz önünde bulunduracağız." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de 1 öğrenci daha gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Yastığı öküz olan çocukların şirin uykusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...