15 Mayıs 2015 11:26

Karayılan: Öcalan'ın yeniden tecride alınması savaş gerekçesidir

KCK Yürütme Konseyi üyesi Murat Karayılan, çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın yeniden tecride alındığını belirten Karayılan, 'Bu bizim için savaş gerekçesidir' uyarısında bulundu.

Paylaş

KCK Yürütme Konseyi üyesi Murat Karayılan, IŞİD'e karşı verilen savaş, Şengal'in durumu, Kürt ulusal birliği, Mahabad serhildanı, çözüm süreci ve 7 Haziran seçimlerini Yeni Özgür Politika gazetesine değerlendirdi. 

PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit politikasının tekrar yürürlüğe konulmasının tehlikeli bir girişim olduğunu söyleyen Karayılan, ''Bir aydan fazladır Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmeler durmuş durumda. İmralı'dan haber alamıyoruz. Tecrit bizim için savaş nedenidir' dedi.  

'ÖCALAN'IN EMRİNİ BEKLİYORUZ'

AKP'nin ateşkesi bozduğunu, TSK'nın birçok bölgede harekete geçerek çatışma zemini oluşturmaya çalıştığını vurgulayan Karayılan, şunları söyledi: 

''Süreci dikkatle izliyoruz ve provokasyonlara mahal vermemeye çalışıyoruz. Tek taraflı ateşkesi esas alıyoruz. İmralı'daki tecrit, bizim için savaş gerekçesidir. Biz HPG olarak, Önder Apo'nun emrini bekliyoruz ve bu çerçevede tek taraflı ateşkesi sürdürüyoruz. Ancak herkes bilmeli ki her şeyin de bir sınırı var." 

ERDOĞAN SÜRECE MÜDAHALE ETTİ

Çözüm sürecinin geldiği aşamaya ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Karayılan, "Dolmabahçe Sarayı'nda tarafların ortak açıklamasından sonra Önder Apo'nun tarihi çağrı ve deklarasyon niteliğindeki Newroz 2015 açıklaması, Kürt siyasetinin elini güçlendirdi. Demokratik, sol, sosyalist ve barışsever tüm güçlerin HDP etrafında birleşmesine yönelik bu çağrı ile aslında AKP'nin hegemonya kurma hesapları bozuldu. Newroz çağrısıyla Erdoğan planlarının sonuca ulaşmayacağını anladı ve sürece müdahale etti" diye konuştu. 

ORDU HAREKETE GEÇİRİLDİ

Erdoğan'a, "Kürt sorunu yok' diyerek süreci durdurdu. Tendürek'te organize edilen provokasyon da bu açıklamaların devamı olarak devreye konuldu. HDP'ye saldırılar artırıldı. Bunların hepsi Erdoğan'ın bilgisi dahilinde organize edildi" sözleriyle eleştirilerde bulunan Karayılan, yine "Ordu, birçok yerde harekete geçirildi" dedi. 


Karayılan, Türkiye'nin bu seçimlerde diktatörlük ile demokrasi arasında yönünü belirleyeceğine de dikkat çekerek, alternatif olarak ortaya çıkan HDP'nin desteklenmesi çağrısında bulundu.

AKP'nin son süreçte izlediği politikalarla şimdiye kadar defalarca dile getirilen "AKP'nin çözüm zihniyeti yok" gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade eden Karayılan, "Bu seçim, bunların cevabını verecek. Savaş ile demokrasi arasında bir seçim yapılacaktır. Klasik sistem yapıları ve partilerine karşı, HDP projesi halkların ve tüm dışlanan kesimlerin bir araya gelmesiyle alternatif olarak ortaya çıkmış buluyor. Türkiye ve Kürdistan ilk kez bir proje ile seçimlere giriyor. Bu Kürt sorununun çözümü ve yeni Türkiye'yi yaratmanın projesidir. Ermeni, Süryani, Rum, Alevi, Êzîdî, Kürt, emekçi, sol, sosyalist ve tüm renklerin bir araya gelmesiyle özgür bir iradeleşmenin imkan ve koşulları bu proje ile ortaya çıkmıştır.
Demokratik ve sosyalist güçler, Türkiye'de irade olma şansını yakaladı. Bu fırsat iyi değerlendirilmeli. AKP'nin kurmak istediği sistem ve başlatmak istediği savaş sürecinin önüne geçilmelidir. AKP savaşa hazırlanıyor. Her vicdan, iman ve keramet sahibi hiçbir Kürt AKP'ye oy vermemeli. Oyunu kendine vermelidir. Tüm yurtsever Kürtlerin, demokrat, sosyalist, emekçi, işçi ve inanç sahibi insanların bu seçimde Türkiye'nin geleceğinden yana tavır alacaklarına inanıyoruz" değerlendirmelerinde bulundu. (DİHA)

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Suruç'taki Kobanêliler için destek çağrısı

SONRAKİ HABER

İzmir'de 1 öğrenci daha gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...