15 Mayıs 2015 14:20

Renault işçileri üretimi durdurup direnişe başladı

Türkiye’nin önemli otomobil fabrikalarından olan ve yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığı Renault’ta dün 16.00- 24.00 vardiyası işçileri üretimi durdurup fabrikayı boşaltmadı. Saat 24.00- 08.00 vardiyasında olan yaklaşık 1500 işçi ise işbaşı yapmayıp fabrika bahçesinde eyleme başladı. Gece başlayan üretimi durdurma eylemine sabah vardiyasına gelen işçiler de katıldı. Renault'dan sonra TOFAŞ ve Coşkunöz işçileri de üretimi durdurdu.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
Bursa

Türkiye’nin önemli otomobil fabrikalarından olan ve yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığı Renault’ta dün 16.00- 24.00 vardiyası işçileri üretimi durdurup fabrikayı boşaltmadı. Saat 24.00- 08.00 vardiyasında olan yaklaşık 1500 işçi ise işbaşı yapmayıp fabrika bahçesinde eyleme başladı. Gece başlayan üretimi durdurma eylemine sabah vardiyasına gelen işçiler de katıldı. Renault'dan sonra TOFAŞ ve Coşkunöz işçileri de üretimi durdurdu.

İmzalanan 3 yıllık sözleşmenin yenilenerek daha iyi bir sözleşme imzalanmasını isteyen Renault işçileri dün ikinci kez üretimi durdurdu. Renault yetkililiklerinin dün sabah işçileri bir saat erken çağırarak “ücrette herhangi bir yenileme yapamayız" demesi üzerine eyleme başlayan işçiler 16-24 vardiyasının fabrikadan çıkmaması ve 24-08 vardiyasının da içeri girmemesi üzerine üretimi durdurdu. 08-16 vardiyasının fabrika önüne gelmesiyle direniş büyüdü.

Bir vardiyada yaklaşık 400 otomobilin üretildiği Renault fabrikası önünde eylem yapan işçiler zaman zaman cep telefonlarının ışıklarını yakarak eylemlerini sürdürdü.

RENAULT İŞÇİLERİ TALEPLERİNİ ANLATTI

İŞÇİLER KARARLI
Yaklaşık 5 bin işçinin çalıştığı Renault'ta işçiler, gece saat 00.00 vardiyasına girmeyerek fabrika önünde sabaha kadar eylem yaptı. Sabah 08.00 vardiyasına gelen bin 500 işçi de içeri girmeyerek eylemini sürdürdü. Diğer otomotiv fabrikalarından gelen işçiler de Renault çalışanlarına destek verdi. İşçilerin içeri girmemesi üzerine Renault’ta üretim tamamen durdu. İşçi temsilcileri ile fabrika yönetimi arasında görüşmelerin sürdüğü bildirildi.

“BOSCH İLE AYNI ŞARTLARI İSTİYORUZ”
8 senedir Renault’ta çalıştığını söyleyen Erhan İmralı, enflasyon karşısında maaşlarının erimesine rağmen uzun zamandır iyi bir zam alamadıklarını dile getirdi. Önceden 2 senede bir sözleşme yapıldığını bunun daha sonra 3 seneye çıkartıldığını hatırlatan İmralı, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Tepkimizi dile getirdik ancak sendikacılar bunu fabrika yönetimine iletmediler. Bir başka fabrikada sendika değişim problemi vardı. Mahkeme süreci başladı yetki konusunda ve 4 sene sözleşmeye giremediler. 4 sene sonra Türk Metal’e geçti arkadaşlar ve iyi bir zam aldılar. Aldıkları rakam güzeldi. Saat ücretinde bize göre 1-1,5 lira fazla alıyorlardı. Aynı sendikaya üyeydik, işveren aynı sendikaya üyeydi ama bize farklı sözleşme imzalandı. Biz bir rakam vermedik, sadece Bosch’la aynı şartlara sahip olmak istiyoruz dedik, yönetim bizi dinlemedi.”

FOTOĞRAFLARLA RENAULT'TAKİ İŞ BIRAKMA EYLEMİ

“İKİ VARDİYA DIŞARIDA, AKŞAM VARDİYASI DA İPTAL OLACAK”
Fabrika yönetiminin açıklama yapmasını beklediklerini belirten İmralı, “Gece 12’den beri çalışmıyoruz. İki vardiya da dışarıda şu anda. Maaşlarda iyileştirme bekliyoruz. Bizim de bir ailemiz var. Bunları geçindirmemiz gerekiyor. Sadece Renault’ın kar etmesiyle olmuyor bu işler. Her sene üretim rekorları kırıyoruz ama bizim ailemizde bir değişiklik yok. Böyle giderse 16.00-24.00 vardiyası da iptal olacak. Çünkü daha evlerine gidip dinlenmediler, buradalar. Eylemimiz sürüyor.”

“İŞTEN ATILMA TEHDİTLERİ ALIYORUZ”
İşçilerden Ekrem Salım ise eylemlere başladıkları dönemde iki arkadaşlarının işten çıkartıldığını belirterek, eylem başlatmalarının ardından bu arkadaşlarının tekrar geri alındığını, işçilerin toptan işten çıkartılması konusunda zaman zaman tehditler aldıklarını dile getirdi.

Patron sendikası MESS ve Türk Metal, işçilerin talebini 'yasa dışı' buldu

Birleşik Metal-İş'ten Renault işçilerine çağrı: Sendikamıza katılın, kendi şubenizi açın, temsilcilerinizi seçin...


DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER...

00.00 Vedat Yalvaç: Renault direnişi 35 saattir sürüyor. Kapı önünde taleplerinin kabul edilmesini bekliyorlar. Tofaş'ta da işçilerin bekleyişi devam ediyor. Keza Coşkunöz'de üretim durduruldu.

"Renault işçileri yalnız değildir" sloganları atılıyor ve "Kazanacaksak birlikte kazanacağız" diyorlar.

Renault işçileri, işçilerin buraya desteğe gelmesindense direnişlerin yayılmasını istiyor.

Bugün işçilerle Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin görüşmesinden sonuç çıkmadı.

İşçiler, bundan sonra yeniden bir araya geldi ve Renault'nun önünü terk etmeme kararı aldılar. "Taleplerimiz karşılanana kadar buradayız" diyor işçiler.

23.40: Bursa'da Coşkunöz fabrikasında da işçiler üretimi durdurdu.

21.20 Renault C ekibi kendi arasında bir değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıdan çıkan sonuç: Tazminatları yakarız, biz bu yoldan dönmeyiz.

19.45 DİSK GIDA-İŞ GENEL SEKRETERİ SEYİT ASLAN: Renault işçilerinin günlerdir sürdürdükleri mücadele, sendikal bürokrasiye rağmen devam ediyor. Türk Metal-İş sendikasının yıllardır temsil ettiği sendikal bürokrasi ve işbirlikçi çizgiye karşı oluşturulan bu mücadeleyi destekliyoruz.  İşçilerin bu haklı mücadelesinin yanındayız. Daha iki ay bile olmadan, Türk Metal-İş sendikasının imzaladığı satış sözleşmesinin mürekkebi kurumadan, Renault işçileri haklı olarak, sözleşmenin revize edilmesi için eylemlere başlamışlardır. Renault işçileri talebi, Bosch işçilerinin almış olduğu ücret zammının, kendi iş yerlerinde uygulanmasıdır. Önce işçileri oyalayan, sonra talebine kulak tıkayan işverene karşı işçilerin tutumu üretimi durdurmak olmuştur.  İşçi sınıfı tarihinde örnek bir davranış olan bu tutum, sendikaların ve işçilerin örnek alması gereken bir tutum olduğu açıktır. Renault işçisi ilk adımı atmış, sermayenin en has örgütü olan MESS, sendikal bürokrasinin cisimleştiği, ihanette sınır tanımayan Türk Metal-İş Sendikasına açık tutum almışlardır. Bu mücadele Renault işçilerinin şahsında tüm işçi sınıfının mücadelesidir. Bu mücadelenin kazanımla bitmesi tüm işçilerin, emekçileri ve halen ben emekten yanayım diyen sendikacıların, bizlerin görevidir. Renault işçilerinin talepleri kabul edilmelidir. İşbirlikçi sendikal bürokrasi işçilerin üzerinden elini çekmelidir. İşçilerin istedikleri sendikaya üye olmaları güvence altına alınmalıdır. Renault işçilerinin haklı mücadelesini destekliyoruz ve mücadelenin kazanımla bitmesi için yanlarında olacağız.

19.40 Hakkı Tali: Fabrika yetkilileri ve Çalışma Bakanlığı müfettişleri 1 saat önce toplantı yaptı. Bu toplantıda müfettişler işçilerin eyleminin yasa dışı olduğunu, fabrikanın zararının işçilere ödetilebileceğini söylediler. İşçilerin taleplerine olumlu bir yanıt verilmedi. İşçiler talepleri karşılanana kadar fabrika önünde direnişe devam edeceklerini söyledi.

19.15 Vedat Yalvaç: Az önce işçiler MESS ve patron yetkilileriyle görüştü. Ancak olumlu sonuç çıkmadı. Eyleme devam kararı aldılar.  İşçiler talepleri karşılanana, yetkililer kendi iradelerini tanıyana kadar eylemlerini sürdürecekler.

19.00 TOFAŞ işçileri fabrika önünde 'Bu gece burada emniyet biziz' sloganlarıyla kararlılığını gösterdi.

18.45 Mako işçileri vardiya çıkışında 'Mako-Reno el ele, hep beraber zafere' sloganlarıyla Renault önüne yürüdü. VİDEO

18.35 Renault ve TOFAŞ işçileri saat 19.00'da Hayat TV ana haber bültenine bağlanarak seslerini duyuracak.

17:45 Direnişteki Renault işçilerine destek veren TOFAŞ işçileri de üretimi durdurdu. Vardiyası sona eren işçiler iş yerini terketmiyor..

Hayat Televiyonu canlı yayınına bağlanan Hakkı Tali, "Renault'ta MESS yetkilisi, işçi temsilcileri ve parton temsilcisiyle toplantı halinde. İşçiler bu toplantıda direnişte ve taleplerinde kararlı olduklarını ifade edecekler. Bu direniş Bursa2daki diğer metal fabrikalarındaki işçiler tarafından da coşkuyla karşılandı. Birçok metal fabrikasından işçiler Renault için destek eylemleri yaparken TOFAŞ işçileri iş bırakıp dış kapıya kadar yürüdüler ve Renault işçileriyle benzer taleplerini dile getirdiler. Bu iki fabrikaya yan sanayi üretimi yapan fabrikaları da dahil edersek 40 bin işçinin iş bırakma eyleminden etkileneceğini söyleyebiliriz." dedi.

16.50: Gebze'de Kroman Çelik işçileri vardiya çıkışı Renault'daki sınıf kardeşlerine destek açıklaması yaptı.

13:50 Coşkunöz işçileri, Renault direnişine destek olmak için yemek molasına çıkmadı.

13:26 Gebze'de hakları için direnen Feniş işçileri, Renault işçilerine selam gönderdi.

12:20 Ejot Tezmak işçileri, saat 15.00'te iş bırakarak Renault işçilerine destek vereceklerini açıkladı.

11:19 Bursa'da Renault fabrikasının yakınında kurulu olan Diniz Johnson Controls işçileri de üretimi durdurdu.

11:15 Schneider Electric Manisa Fabrikasından Bursa'da direnen Renault işçilerine selam var.

10:40 Delphi, Ototrim, Maysan Mando, Farba, Coşkunöz işçileri direnişe destek için Renault önüne geldi.

10:35: Telleborg vibracostic işçileri, Renault işçilerine destek verdi.

Metal işçisine karşı kirli ittifak

Gebze'den metal işçileri: Birleşmeli ve 3 yıllık sözleşmeyi tanımadığımızı ortaya koymalıyız

Ford patronunu korku sardı

ÖNCEKİ HABER

Başbakan uçağı bekletti, Pegasus yalan söyledi

SONRAKİ HABER

Ankara'dan İsviçre'ye giden paralar havalimanında aprona saçıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...