15 Mayıs 2015 00:26

Yola serilen zehirden bakanlığın haberi yokmuş

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Aliağa Foça arasındaki demir çelik fabrikalarının milyonlarca tonu bulan tehlikeli cüruflarının İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yol dolgu malzemesi, parke ve bordür taşı yapımında kullanılmasından İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Bakanlığın haberinin olmadığı ortaya çıktı.  

BİLİRKİŞİ SAHTEKARLIĞI
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Foça-Aliağa arasındaki fabrika bahçelerine ve vadilere depolanan, kaç milyon ton olduğu dahi bilinmeyen demir çelik fabrikalarından çıkan cürufları yol dolgu malzemesi, bordür ve parke taşı yapımında kullanmaya başlamıştı. Belediye bunu “40 yıllık çevre sorununun çözümü” olarak nitelemişti. Evrensel konuyu, uzman görüşleriyle birlikte “Büyükşehir belediyesi yollara zehir seriyor” başlığıyla gündeme getirmişti. Haberimiz üzerine açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yola serilen cürufların “tehlikeli atık” olmadığını, bunların alt yapı malzemesi olarak kullanılabilirliğine dair raporlar bulunduğunu ileri sürmüştü. Ancak, gazetemizin ulaştığı raporlar Belediyenin bu iddialarının gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu. Haberimiz, mahkemenin atadığı bilirkişilerin, TÜBİTAK raporundaki cüruflarla ilgili “tehlikeli atık” ifadesini “tehlikesiz atık” olarak değiştirerek mahkemeye sunduğunu ortaya çıkarmıştı.

‘HABERİMİZ YOK’
Bu bilirkişi sahtekarlığı üzerine başvurduğumuz İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü cevap verdi. Müdürlük, demir çelik sanayinden kaynaklanan cüruf atıklarının kara yollarında kullanılması konusunun Karayolları Genel Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının uygun görüşünün alınması ile olanaklı olabileceğini söyledi. Ayrıca konuyla ilgili, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kendilerine herhangi bir başvuru yapılmadığını ve kendilerinin bu konuyla ilgili herhangi bir görüş vermediğini ifade etti. Müdürlük İBB’ye bir yazı ile konuya ilişkin alınmış izin, belge ve raporların kendilerine ivedilikle iletilmesini istedi.
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sorularımıza verilen yanıtta ise cüruflar yine “tehlikesiz” olarak nitelendi. 


MUHABİRİMİZE TEHDİT VE HAKARET
İzmir’de Büyükşehir Belediyesi tarafından yola serilen cüruflarla ilgili haberleri yapan muhabirimiz Özer Akdemir’e, Aliağa ve köylerindeki çevresel sorunları gündeme getirdiği “Yer cüruf gök duman” başlıklı haberine iş makineleri satış ve kiralama işini yapan Naci Aslan adlı bir kişi tarafından sosyal medya üzerinden küfür ve hakaretler yağdırıldı. Haberi yapan ve savunanları “vatan haini” olarak tanımlayan ve küfür eden kişi, daha sonra muhabirimize yönelik ağır hakaret ve tehditler yazdı. Muhabirimiz, bu hakaret ve tehditlerle ilgili avukatları aracılığı ile savcılığa suç duyurusunda bulunacağını ve tazminat davası açacağını dile getirdi. (HABER  MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Birleşmeli ve 3 yıllık sözleşmeyi tanımadığımızı ortaya koymalıyız’

SONRAKİ HABER

Başbakan uçağı bekletti, Pegasus yalan söyledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...