15 Mayıs 2015 00:58

Ford patronunu korku sardı

Bursa’da süren metal eylemlerinin Kocaeli’deki Ford fabrikasına yayılacağından korkan patron, öne çıkan işçileri işten atıyor. İşten atma için öne sürdüğü gerekçeler ise 'Kırk yıl düşünsem aklıma gelmez' dedirtiyor.

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

Fatih Çetin, 8 Mayıs gecesine kadar Ford Otosan fabrikası kalite güvence bölümünde çalışan bir işçiydi. Fabrikada 5 yılını geride bırakmış, yaptığı iş beğenilen işçilerden olacak ki performans değerlendirmesinde 85 üzerinden 72 puan almıştı. Çetin, 8 Mayıs gecesi işten çıkarıldı, hem de tazminatsız olarak. Çetin’in işten çıkarılma gerekçesi ise patron temsilcilerinin mücadeleci işçileri işten çıkarmak için ne kadar yaratıcı olacağının göstergesi. Hani derler ya ‘Kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi’ diye işte o cinsten: “Raporlu olduğu tarihte dayısının açmış olduğu işyerinin açılışına katılmak.”
İşten atılma gerekçesini “Güler misin, ağlar mısın” diye yorumlayan Çetin, asıl gerekçenin ise Bosch’da imzalanan sözleşmenin ardından Bursa’da yaşanan gelişmeleri ve e-devlet şifresini elinde tuttuğu bir fotoğrafını sosyal medyada paylaşması olduğunu dile getirdi. Kendisinden önce de hiçbir dayanağı olmayan gerekçelerle 13 işçinin işten çıkarıldığını kaydeden Çetin “Sadece ekmeğimizi büyütmek ve gerçek bir işçi sendikası istediğimiz için işten atıldık” diyor.

İŞBAŞI YAPTI, İKİ GÜN SORA İŞTEN ATILDI
Ayağının altındaki nasır nedeniyle ameliyat olduğu için kendisine 50 günlük rapor verildiğini hatırlatan Çetin “Öyle küçük bir operasyon da sayılmaz geçirdiğim operasyon. Ayağıma 16 dikiş, 2 çengel atıldı. Yaptığımız işin gereği tüm gün hareket halindeyiz. Bursa’daki eylemler patlak verdiğinde raporum henüz dolmamıştı. Rapor doldu 6 Mayıs gecesi işe başladım 8 Mayıs gecesi ise işime son verdiler” diye konuştu. 8 Mayıs gecesi insan kaynakları bölümüne çağrılarak “Raporlu olduğu tarihte dayısının işyerinin açılışına neden katıldığının” sorulduğunu anlatan Çetin, şöyle devam etti: “Bana dayımın işyerinin açılışına ilişkin yerel gazete haberini ve haberde benim de yer aldığım bir fotoğrafı gösterdiler. Neden bu açılışa katıldın? Neden evde yatmıyordun gibi sorular sordular. Hatta abartıp bu işyeri sana mı ait bile dediler. Bende 50 günlük raporum olduğunu, kendi dayıma ait bir işyerinin açılışına katılmış olmamım fabrika ile nasıl bir ilgisi olduğunu sordum.”

‘NEDEN TEMSİLCİLER YOK’
Yapılan görüşmede işten atılma gerekçesinin sendikal nedenlerle mi olduğunu da soran Çetin “Siz beni böyle saçma bir gerekçeyle mi atıyorsunuz yoksa sendikal nedenlerle mi diye sordum. ‘Sendikal nedenlerle olur mu’ dediler. Burası sendikalı bir işyeri ise sendika temsilcileri neden bu görüşmede yoklar diye sordum. Tabii cevabını alamadım” dedi.
Kendisinden önce de birçok arkadaşının 1 Mayıs’tan bir gün önce sosyal paylaşım sitelerinde Bursa’da yapılan eylemleri paylaştığı için işten atıldığını dile getiren Çetin şunları söyledi: “Benim atılmam da bunun devamı oldu. Ben işçi arkadaşlarımızın açtığı Diren Ford isimli sayfada e-devlet şifremin yazılı olduğu zarfı tutan fotoğrafımı paylaştığım için işten atıldım. Beni işten çıkararak Ford işvereni sendikal tercihlerime, üyesi olduğum sendikaya yaptığım eleştirilere müdahil olduğunu göstermiş oldu. Türk Metal de bir kez daha bir patron sendikası olduğunu gösterdi.”

KORKUTMAK, BASKI ALTINA ALMAK İÇİN
Yaşanan işten atmaların Ford Otosan işçilerini baskı altına almak ve korkutmak için kullanıldığını söyleyen Çetin “Alın teri ve emeği ile o fabrikada çalışan işçileri ekmekleri ile tehdit eden bir sendika Türk Metal Sendikası. İstiyorlar ki işçiler düşünmesin, tartışmasın, okumasın, araştırmasın, hakkını aramasın, gelsin çalışsın, evine gitsin, yesin uyusun tekrar işe gelsin. İstedikleri böyle bir düzen. Biz bu düzen, bu anlayış değişsin diye, işçiler bir araya gelsin diye bir şeyler yapmak istedik. Şimdi ben de atılan diğer arkadaşlarım da davalar açacağız ve mücadelemizi sürdüreceğiz. İçerdeki arkadaşlarımdan tek isteğim ise korkmasınlar, sinmesinler, yan yana gelsinler, birlik olsunlar” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Soma’yı unutturamayacaklar

SONRAKİ HABER

‘Birleşmeli ve 3 yıllık sözleşmeyi tanımadığımızı ortaya koymalıyız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...