14 Mayıs 2015 18:24

Kadınlar birçok ilde, Ferînaz için sokağa çıktı

Paylaş

Van, İzmir, Adana, Siirt, Mardin, Diyarbakır ve Ankara'da sokaklara inerek yürüyüş yapan kadınlar, Mahabad'da cinsel saldırıdan kurtulmaya çalışırken bulunduğu otelin 4'üncü katından düşerek yaşamını yitiren Ferinaz Xosrawanî'yi anarak, İran devletini kınandı.

VAN
Doğu Kürdistan'ın Mahabad kentinde cinsel saldırıdan kurtulmaya çalışırken bulunduğu otelin 4'üncü katından düşerek yaşamını yitiren Ferinaz Xosrawanî için Van'da yürüyüş düzenlenerek açıklama yapıldı. Feqiyê Teyran Parkı'nda bir araya gelen DBP Genç Kadın Meclisi ve YÖDER Kadın Meclisi, "Ferinaz nasnameya jine, nasnameya xwe xwedi derkivw", "Öz savunmanı geliştir, kadın kimliğine sahip çık" pankartı eşliğinde Sanat Sokağı'na kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüş boyunca sık sık kadınlar lehine slogan atan kitle daha sonra sokakta yüzlerce kişinin katılımı ile açıklama yaptı. HDP Van İl Eşbaşkanı Derya Hayva'da destek verdiği eylemde açıklama öncesi saygı duruşunda bulunuldu. Yapılan açıklamada, Xosrawinî'nin katilinin İran'da kadınları recim ve idam eden İran devletinin olduğuna vurgu yapıtlı. Türkiye'nin İran'dan eksik bir tarafının olmadığının belirtildiği açıklamada, ülkede kadına yönelik şiddetin her geçen gün biraz daha arttığına dikkat çekildi. Açıklamanın ardından kitle yeniden yürüyüşle parka gelerek, dağıldı.

İZMİR
DBP İzmir Genç Kadın Meclisi, Ferinaz Xosrawanî için Kıbrıs Şehitler Caddesi'nde bulunan Alsancak Leman Kültür Merkezi önünden Sevinç Pastanesi önünde kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe çok sayıda kişinin yanı sıra HDP İzmir milletvekili adayları Pınar Türk, Ayşe Erkek, HDP İl Eşbaşkanı Dilek Aykan ile Barış Anneleri Meclisi üyeleri katıldı. Yürüyüşte, Ferinaz'ın fotoğrafının bulunduğu "Ferinaz kadın kimliğidir. Kimliğine sahip çık" pankart ile "Kürt kadınların mücadelesi teslim alınamaz", "Jiyana nü Jin e", "Özgür kadınla demokratik ulusa" dövizleri taşındı. Yöresel kıyafetlerin de giyildiği yürüyüşte erbane eşliğinde sık sık "Biji berxwedana Mahabad", "Jin jiyan azadi", "Biji berxwedana YPJ" ve "Tecavüzcü devlet hesap verecek" sloganları atıldı. Yürüyüş sonunda kadınlar adına açıklama yapan Elif Demir, Tara Oteli'ndeki tecavüz girişiminin ilk olmadığına dikkat çekerek, İran devletinin daha önce Reyhaneh Cebbari'yi kendisine saldıran devlet görevlisinin karşısında yaşamını savunduğu için idam ettiğini hatırlattı.

 

ADANAKJA bileşenleri ve HDP Adana Kadın Koordinasyonu aktivistleri, Ferînaz Xosrawanî'ye katliamını kınamak için yürüyüş ve açıklama yaptı. 5 Ocak Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, "Yaşasın Ferinazların, Şirinlerin şahsında özgür kadın direnişi. Kahrolsun tecavüzcü İran rejimi" ve "Öz savunmanı geliştir, kadın kimliğine sahip çık" pankartları ve Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şöylemez, Arin Mirxan, Kader Ortakkaya ve Ferînaz Xosrawanî fotoğrafları ile KJA bayraklarını taşıyan kitle "Jin jiyan azadi", "Sara, Rojbin, Ronayi jin jiyan azadi", "Tecavüzcü İran hesap verecek" ve "Kadın yaşam özgürlük" sloganları eşliğinde İnönü Parkı'na kadar yürüdü. Yürüyüşe, HDP Adana milletvekili adayları Meral Danış Beştaş, Feyruze Gümüş, Hatice Kavran, Kader Duman ve Beyhan Günyeli ile HDP İzmir milletvekili adayı Pınar Aydınlar, HDK bileşenleri, HDP ve DEM-GENÇ aktivistleri katıldı.
Yürüyüş sonrası konuşan kadınlar adına konuşan Derya Çiçek Nar, devlet aklının erkek aklı olduğunu ifade etti. Nar, "Bizler kadınlar olarak özgürlük direnişini, tecavüzlere ve kirli rejime karşı yaşamını sonlandırarak cevap veren Ferinaz Xosrawanî'nin direnişini sahiplenmek, İran devletini ve onun katliamcı ve tecavüzcü politikalarını protesto etmek için, tüm kadınları gelişen bu olay karşısında tavır koymaya, alanlarda isyanımızı örgütlemeye çağırıyoruz" diye konuştu.

 

 

HDP Adana Milletvekili Adayı Meral Danış Beştaş ise DAİŞ ve İran zihniyetinin kadınlarını katlettiğini belirterek, "Kadın katliamları erkek egemen devletin eseridir. Bu sisteme karşı bizler kadınlar mücadele edeceğiz" dedi. HDP İzmir Milletvekili Pınar Aydınlar da, "Erkek egemen sisteme boyun eğmeyerek kendini uçurumdan atan Beritanlar. DAİŞ çetelerine teslim olmayan Arin Mirxanlar. Dersim katliamında son kurşunu kendine sıkan kadınlar. İran'da itlaat elemanlarına teslim olmayan Ferînaz Xosrawanî'ler gibi biz kadınlar erkek egemen sisteme karşı daha birlikte olacağız ve örgütlülüğümüzle özgürlüğe yürüyeceğiz" ifadesinde bulundu.

 

SİİRT
DBP Siirt Genç Kadın Meclisi öncülüğünde HDP'nin Yeni Mahalle seçim bürosu önünde toplanan kadınlar çaldıkları tencere, tava, düdük ve erbane ile "Ses ver" eylemi düzenledi. HDP Siirt Milletvekili adayları, HDP ve DBP il, ilçe ve belde yöneticilerinin yanı sıra kentte bulunan sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katıldığı eylemde, üzerinde "Ferinaz nasnamaya jinê ye, Nasname xwedi derkeve" pankartı ve dövizleri açıldı.

Yaklaşık yarım saat süren eylemin ardından Tillo Caddesi'nde bulunan seçim bürosuna doğru alkış ve zılgıtlarla yürüyüşe geçen kadınlar, Halil Polat Kavşağı'nda polis tarafından durduruldu. TOMA ve çevik kuvvet polislerince kurulan barikata tepki gösteren kadınlar, 5 dakikalık oturma eylemi düzenledi. Ardından kadınlar adına konuşan DBP Genç Kadın Meclisi üyesi Kübra Çelik, Rojava'da kadın devrimi ile birlikte tüm Ortadoğu'ya yayılan kadın özgürleşmesi, bölgede bulunan baskıcı ve zorba devlet yapılarına korku saldığına vurgu yaptı. Çelik" Kobanê ve Şengal'de halkımızın yüz yüze kaldığı vahşet ne ise Mahabad, Merivan ve Doğu Kürdistan kentlerinde halkımızın maruz kaldığı vahşet aynıdır" dedi. Kitle, yapılan açıklamanın ardından sloganlar eşliğinde yürüyüşün başladığı seçim bürosu önüne kadar yürüyerek, eylemi sonlandırdı.

MARDİN
Mardin'in Nusaybin ilçesinde DBP Genç Kadın Meclisi öncülüğünde, yürüyüş düzenleyerek, açıklama yapıldı. Demokrasi Parkı'nda aralarında HDP Mardin Milletvekili Adayı Enise Güneyli, Nusaybin Belediye Eşbaşkanı Sara Kaya, HDP, DBP yöneticilerinde bulunduğu yüzlerce kadın bir araya gelerek, Kader Ortakaya Park'ına doğru yürüyüşe geçti. Erkeklerin de destek verdiği yürüyüşte "Ferînaz nasnameya jinaye, li nasnameya xwe xwedî derkeve" pankartı açılırken, sık sık "Jin jiyan azadî" sloganı atıldı. Yürüyüşün ön safında erbaneler çalınırken, aralıksız bir şekilde düdük çalındı.

Parkta son bulan yürüyüşün ardından kadınlar adına açıklama yapan Genç Kadın Meclisi Üyesi Şilan Kaya, erk zihniyeti yok edip, kadının bedeni üzerinde yürütülen sömürüyü ortadan kaldırmak için tüm kadınlarla özgürlük yolunda yürümeye çalıştıklarını söyledi. Barış Anneleri Meclisi Üyesi Perihan Altuğ ise İran'ın ve tüm zalim devletlerin vahşetlerini kınadıklarını ifade ederek, "Egemen iktidarlar artık ellerini kadının üzerinde çeksin. Kadın katliamlarına son verilsin. Kadın üzerindeki tecavüz ve erk sistemini kabul etmeyeceğiz" dedi. HDP Mardin Milletvekili Adayı Enise Güneyli de erkek egemen mantığının her yerde mevcut olduğunu ve o mantıkları ortadan kaldırana dek mücadelelerini sürdüreceklerini dile getirdi. Açıklama alkışlarla son buldu.

Artuklu ilçesinde de DBP Genç Kadın Meclisi öncülüğünde yürüyüş düzenlendi. HDP seçim bürosu önünde toplanan genç kadınlara, HDP Mardin Milletvekili Adayı Gülser Yıldırım, Barış Anneleri Meclisi, DBP, HDP Mardin ve Artuklu eşbaşkanları, KJA aktivistlerinin yanı sıra bini aşkın yurttaş da destek verdi. Ferinaz Xosrawanî'nin fotoğrafının üzerinde bulunduğu, "Ferinaz nasnameya jinê, nasnameya xwe xwedî derkeve" pankartın arkasında yürüyen kadınlar, alkış tutarak zılgıtlar çekti. Sık sık, "Jin jiyan azadî", "Erkek vuruyor devlet koruyor", "Kahrolsun tecavüzcü zihniyet", "Bijî berxwedana YPJ'ê" sloganları atan kadınlar, Karayolları Parkı'nın etrafında yürüyüş düzenledi. Seçim bürosu önünde yürüyüşlerini sonlandıran kadınlar, saygı duruşunda bulundu.

Kadınlar adına açıklama yapan DBP Genç Kadın Meclisi üyesi Gülnaz Taş, İran rejiminin Xosrawanî direnişi ve Doğu Kürdistan halkının isyanı ile deşifre olduğunu belirterek, "Teslim olmayan ve direnen duruşuyla tecavüzcülere ve kirli rejime yaşamını sonlandırarak cevap veren Ferinaz Xosrawanî'nin direnişini sahiplenmek, İran devletini ve onun katliamcı tecavüzcü politikalarını protesto etmek için tüm halkları ve dünya kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz" diye konuştu. Açıklamanın ardından, kadınlar 5 dakikalık oturma eylemi düzenledi.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da KJA ve DBP Genç Kadın Meclisi öncülüğünde, Sur ilçesinde bulunan kadın seçim bürosu önünden Yenişehir'de bulunan kadın seçim bürosu önüne kadar yürüyüş düzenledi. HDP'nin kadın milletvekili adayları ile belediye eş başkanlarının katıldığı yürüyüşte, "Ferinaz nasnameya jinê ye li nasnameya xwe xwedî derkeve" pankartı ile Ferinaz'ın posterlerini taşındı. Erbaneler eşliğinde "Kadına dokunan eller kırılsın" sloganı ile yürüyüşe geçen kadınlar, güzergah konusunda sorun çıkaran polisler tarafından durdurulmak istenince kısa süreli gerginlik yaşandı. Kadınların erbaneler ve zılgıtlar eşliğinde yürüyüşüne apartmanlardan ve yoldan geçen kadınların alkış ve zafer işaretleriyle destek vermesi dikkat çekti.

Yenişehir Kadın Seçim Bürosu'na ulaşan kadınlar adına açıklama yapan DEM-GENÇ üyesi Xezal Aslan, öz savunmanın önemine vurgu yaptı. Aslan, "Biz başka Ferinazlar olsun istemiyoruz. Ferinaz bizim için bir semboldür" dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Adayı Feleknaz Uca ise Ferinaz'a yapılan saldırının bütün Kürdistan kadınına yapıldığını söyledi. Mahabad'da Ferinaz için direnen halka selam gönderen Uca, kadın özgürleşinceye kadar mücadelelerine devam edeceklerini belirtti. HDP'nin bir diğer kent adayı Çağlar Demirel de dünyada yaşanan kadın cinayetlerini kınadıklarını belirterek, bu cinayetler karşında kadınlar olarak örgütleneceklerini ve mücadele edeceklerini belirtti. Konuşmaların ardından eylem "Jin jiyan azadî" sloganları ile sona erdi.

ANKARA
KJA, Demokratik Gençlik Meclisi (DEM-GENÇ) ve HDP İl Örgütü öncülüğünde, Yüksel Caddesi İnsanlık Anıtı önünden Sakarya Caddesi'ne kadar yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte, "Ferinaz kadın kimliğidir kadın kimliğine sahip çık" pankartını açarak sık sık "Kadınlar sokağa hesap sormaya", "Her yer direniş her yer Mahabad" ve "Jin Jiyan Azadî" sloganları atıldı. Son bulan yürüyüşün ardından konuşan DEM-GENÇ Uyesi Şehriban Zuğurlu, Xosrawanî'nin yaşamını yitirdiği olayı hatırlatarak, "İran Devletine bağlı göçlerin gerçekleştirdiği bu katliam Ferînaz Xosrawanî şahsında tüm kadınlara ve insanlığa dönük yapılmış bir saldırıdır" diye konuştu.

Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi düzenlendi. Eylem "Mahabad'da düşene dövüşene bin selam" "Beritan'dan Ferinaz'a direnişe devam" ve "Katil İran hesap verecek" sloganları ile son buldu. (DİHA)

MAHABAD'DA NE OLMUŞTU?

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş, şampiyonluk fırsatlarını bir bir tepiyor

SONRAKİ HABER

Memlekete hoşgeldin Lena

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...