14 Mayıs 2015 15:30

İstanbul Modern Sinema, müzeleri konu alan filmleri sunuyor

Paylaş

İstanbul Modern Sinema, her yıl 18 Mayıs’ta kutlanan Uluslararası Müzeler Günü dolayısıyla müzelerin sahne olarak ele alındığı filmlerden bir seçki sunuyor. 14-23 Mayıs arasında gösterime sunulacak programda yer alan filmlerden biri, son dönem Rus sinemasının özgün yönetmenlerinden Aleksander Sokurov imzalı “Rus Hazine Sandığı”. Bir zamanlar çarların Kış Sarayı olarak kullandığı St. Petersburg’daki Ermitaj Müzesi’nde dolaşan film, izleyiciyi zaman ve uzam ötesi bir gezintiye çıkarıyor. 

Matthew Akers ve Jeff Dupre’nin yönettiği “Marina Abramovic: Sanatçı Aramızda”,  sanatçının gerçekleştirdiği performanslardan kesitler sunarak, film ile aynı adı taşıyan performansının hazırlık sürecini sunan bir belgesel. 2006 yapımı  “Europa’ya Tecavüz” başlıklı belgesel ise, II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin işgal ettikleri ülkelerden çaldıkları sanat eserlerinin hikayesini anlatırken, halen binlerce kayıp sanat eseri olduğunu anımsatıyor. Seçkide yer alan bir diğer film ise Jules Dassin’in 1964 tarihli filmi “Topkapı”. Başrollerinde Melina Mercouri ve Peter Ustinov’un oynadığı filmde, uluslararası bir hırsız çetesi Topkapı Sarayı Müzesi’nden kıymetli bir hançeri çalmak üzere bir soygun planı geliştirir. 

EUROPA’YA TECAVÜZ 

II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin işgal ettikleri ülkelerden çaldıkları sanat eserlerinin hikayesini anlatan göz açıcı bir belgesel. Avrupa’da bilinen tüm sanat eserlerinin neredeyse 5’te 1’inin yani milyonlarca eserin Naziler tarafından ele geçirildiğini belirten yapımda, Klimt’in çalınan “Altın Portre”sinin modeli Adele Bloch-Bauer’den eski “Monuments Men” görevlilerine çeşitli kişilerle de röportajlara yer veriliyor. Yönetmenler Richard Berge, Bonni Cohen, Nicole Newnham, işgal edilen her bir ülkeyi teker teker ele alarak, savaş sırasında her bir ülkenin sanat mirasını korumak için ne gibi önlemler aldıklarını gözler önüne seriyor. Halen binlerce kayıp sanat eseri olduğunu hatırlatan bu belgesel, göz ardı edilen bir konuyu ele alırken, savaşın silinemeyen izlerini de hatırlatıyor. 

TOPKAPI 

Peter Ustinov’a “En İyi Yardımcı Oyuncu” Oscar’ını getiren Jules Dassin imzalı film, tüm zamanların en iyi polisiyelerinden biri kabul ediliyor. İstanbul’un Topkapı Müzesi’nden 2. Mehmet’in zümrütlü hançerini çalmaya kalkışan beş hırsızın hikayesini anlatan filmin soygun sahnesi hem hırsızlar hem de yönetmenlik açısından bir nevi başyapıt olarak nitelendirilebilir. Dış mekan çekimlerinin tamamının İstanbul’da gerçekleştirildiği bu eğlenceli film, uluslararası bir hırsızlık çetesinin, silah kaçakçısı ve suikastçı olduklarını düşünen Türk polisi ile aralarındaki kedi fare oyununu konu alıyor.

 

ÖNCEKİ HABER

Sınır tanımayan şiddet

SONRAKİ HABER

HDP'nin genç adayları, gençlik temsilcileriyle buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...