14 Mayıs 2015 14:31

Gürkan: HDP'nin Meclis'e girmesi; 12 Eylül barajının yıkılması demek

HDP Balıkesir milletvekili adaylarıyla birlikte basın toplantısı düzenleyen EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, 'HDP'nin parlamentoya girmesi demek; 50- 60 ya da 70 milletvekili ile bir partinin parlamentoda yer alması olmayacaktır. Aynı zamanda AKP'nin anayasa değişikliği dahil başkanlık rejimine dair planlarının programlarının ters yüz olması anlamına gelecektir' dedi.

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, HDP Balıkesir Milletvekili adayları Şuayip Çetin ve Ahmet Zeki Açıkgöz ile basın toplantısı düzenledi. Olağan dışı koşullarda seçime gidildiğini ifade eden Gürkan şöyle konuştu: "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni de, işleyişini de askıya alarak fiili olarak başkanlık rejimini işlettiğine tanıklık ediyoruz. Demokrasinin başka bir ilkesi hak ve özgürlüklerin kullanılmasıdır. Fakat ülkemizde hak ve özgürlüklerin kullanılmasının da mümkün olmadığını görüyoruz. Geçen ay metal işçilerinin grevi yasaklanmıştı. İşçi sınıfının grev, toplu sözleşme, örgütlenme hakkı dahil kullanılmasının önüne fiilen engeller çıkarılıyor. Cumhurbaşkanı ve başbakan kullandığı ifadelerde Halkların Demokratik Partisi (HDP) için proje partisi ifadesini kullanıyor. Ama biz biliyoruz ki; AKP belli bir merkezin ve siyasetin proje partisidir. Bizde bir atasözü vardır 'Kişi kendinden bilir işi' diye. Kendilerinin nasıl siyaset sahnesine çıktıklarını bildiklerinden dolayı herkesin böyle olduğunu düşünüyorlar. 2001 yılında Erdoğan'ın 'milli görüş gömleğini çıkardık' diyerek siyaset sahnesine çıktığını, ABD ziyaretiyle birlikte burada hem cemaat ile yaptığı görüşmeler hem de ABD lobileriyle yaptığı görüşmelerde, Türkiye'nin siyaset sahnesine onların iyi bir sözcüsü olarak geldiğini biliyoruz. Oralardan aldığı güç ve destekle yerel yönetimler dahil merkezi hükümet dahil hükümet olmayı başarabilmiştir."

HDP için oy çağrısı yapan EMEP Genel Başkanı Gürkan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "HDP, yüzde 10 seçim barajını aşarak parlamentoya girerse, 12 Eylül'ün ortaya koyduğu yüzde 10 seçim barajı, bütün Türkiye'nin muhalif kesimlerinin siyaset yapmasının önüne bir engel olarak konulmuş barajın yıkılması parçalanması anlamına gelecektir. HDP'nin parlamentoya girmesi demek; 50- 60 ya da 70 milletvekili ile bir partinin parlamentoda yer alması olmayacaktır. Aynı zamanda AKP'nin anayasa değişikliği dahil başkanlık rejimine dair planlarının programlarının ters yüz olması anlamına gelecektir." (DHA)

HDP ve EMEP seçimlere ittifakla girecek


Levent Tüzel: 12 Eylül rejimini devam ettirenleri biliyoruz

Manisa’nın Akhisar ilçesinde Hacıisak mahallesi seçim bürosunda gerçekleştirilen seçimlere yönelik halk toplantına Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Adayı Levent Tüzel ve Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan katıldı.
Levent Tüzel, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun HDP’ye dair söylediği ‘12 Eylül’ün ürünü bir partidir’ sözlerine cevap verdi. Tüzel, “12 Eylül rejimi, baraj yasakları, siyasi partiler yasakları, sendikal yasaklar, YÖK, Milli Güvenlik Kurulu, rejiminin şuan kimlerin devam ettirdiğini biliyoruz. Şimdi bakın kim 12 Eylül’ün ürünü? Kim 12 Eylül’ün devamcısı? AKP’ye sorulduğunda barajlarla seçime gidilmesi biz koymadık dediler biz koymadık diyenler ona sarıldılar. Çünkü AKP rejimin devam etmesi için ona ihtiyaç duyuyor” dedi.
Selma Gürkan ise, Cumhurbaşkanı’nın ve Başbakan’ın ‘HDP bir proje partisidir’ söylemini hatırlatarak, “Biz kimlerin proje partisi olduğunu biliyoruz. 2001 yılında ‘biz milli görüş gömleğini çıkardık’ deyip ABD’ye gidip çeşitli lobilerle görüşme yaparak kimlerin siyasete atıldığını da biliyoruz.” İfadesini kullandı.

SEÇİM ÇALIŞMALARINA KATILMA ÇAĞRISI
Toplantıda seçim çalışmalarına katılan yurttaşlar da söz aldı. İnşaat işçisi Cafer İbiş ise işten çıktıktan sonra seçim çalışmalarına katıldığını ifade ederek, “Yorgun bir şekilde işten çıkıp çalışmalara katılıyorum. Eve mutlu olarak dönüyorum. Bütün yorgunluğumu ben o akşam bütün evlerde atıyorum. Tüm arkadaşlarımızın da bu şekilde olmasını istiyorum. Kahvede oturarak devrimci olunmaz çıkıp çalışmamızı yapmalıyız. İfadelerini kullandı. Timur Çelik ise, her alanda insanlara temas ettiklerinde HDP’yi anlatmaları gerektiğine dikkat çekti. Günderen Bülbül ise evlere teker teker gidilerek HDP’nin nasıl bir parti olduğunun anlatılması gerektiğini ve bunun için daha çok çalışılmasını gerektiğini söyledi. (Manisa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’dan Vanlılara: Bizi anlamakta zorlanıyorsunuz

SONRAKİ HABER

İşçiye karşı kirli ittifak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...