14 Mayıs 2015 14:27

Erdoğan’dan Vanlılara: Bizi anlamakta zorlanıyorsunuz

Van’da protestolarla karşılanan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada Vanlılara kendilerini anlamakta zorlandıklarını söyledi. Erdoğan konuşması boyunca HDP’ye yönelik karalamalarda bulunurken Van’da sorunları kendilerinin çözdüğünü iddia etti.

Paylaş

Van’da protestolarla karşılanan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada Vanlılara kendilerini anlamakta zorlandıklarını söyledi. Erdoğan konuşması boyunca HDP’ye yönelik karalamalarda bulunurken Van’da sorunları kendilerinin çözdüğünü iddia etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Van’da yapılan toplu açılış törenine yaptığı konuşmada yolunda gitmeyen işlerin sorumlusu olarak isim vermeden HDP’yi göstererek "Ne diyordum ben size, Batı'da ne varsa Doğu'da da o olacak. Bunlar oldu, bundan sonra da olacak. Buna rağmen eğer bugün Van arzu ettiğimiz yerde değilse bunun sebebi biz değiliz. Siz bunun sorumlularını gayet iyi biliyorsunuz. Bu seçimlerde Van geleceğine sahip çıkacak. Van Belediyesi Van'a su vermiyordu. Van’ın su sorununu biz çözdük. Erciş'teki toplu konuta bakın denize nazır. Bunları biz yaptık biz. Niye? Benim Van'daki Kürt kardeşlerimizi ayırt etmedik. Yaradılanı yaradandan ötürü sevdik. Bugün Van istenilen yerde değilse siz bunun sorumlusunu biliyorsunuz. Bu seçimlerde Van tercihini hizmetten yana yapıyor mu? Ama o Pensilvanya hizmeti değil ha. Ey benim Kürt kardeşim hizmete mi oy vereceksin yoksa musluklardan kan akıtanlara mı oy vereceksiniz? Bilboardlarda, musluklarda kan akıyordu, şimdi bakıyorum da musluklardan akan kanın rengi değişmiş."

'BİZİ ANLAMAKTA ZORLANIYORSUNUZ'

"Biz size sevdalıyız ama siz bizi anlamakta zorlanıyorsunuz" diyen Erdoğan şöyle devam etti: "Gençler, biz Allah'ın huzurunda sadece rükuda eğiliriz. Biz örgüt liderlerinin karşısında eğilenlerden değiliz. Kula kulluk yok bizde sadece Allah'a kulluk var. 2011 depreminde hayatını kaybedenlere Allah rahmet eylesin diyorum. Depremde gece geldik dolaşıyoruz ama belediye ortada yok. Ama Ankara durmadı. Bütün imkanlarıyla seferber olduk. En kısa sürede Van'ı en güzel hale getireceğiz dedik. Şu anda benim Vanlı kardeşlerim kısa bir süre şehir dışına gitti ama geri döndüler. Kayıplarımızı geri getiremeyiz ama şehirdeki yıkımı tümüyle telafi ettik. 7 Haziran bir kırılma noktasıdır. 7 Haziran'da terörü arkasına alanlar mı kazanacak yoksa bu millete sevdalı olanlar mı kazanacak, bu bakımdan çok önemli. Yapımları tümüyle biten 6 ayrı bölünmüş yolun da açılışını bugün yapacağız. Gençler, bir defa şu konuda rahat olun, biz Allah'ın huzurunda sadece rükuda eğiliriz. Biz böyle örgüt liderlerinin karşısında eğilenlerden değiliz. Biz legal görünümlü illegal yapının başındakilere eğilenlerden değiliz. Kula kulluk yok bizde, sadece Allah'a kulluk var."

‘VAN’IN SU SORUNUNU ÇÖZDÜK’ İDDİASI

Van'ı 2023 Türkiye'sinde bölgesinde parlayan yıldız haline getireceklerini iddia eden Erdoğan şunları kaydetti: "Kardeşlerim, İçişleri Bakanlığı Van'ın ilçelerine yeni emniyet müdürlüğü hizmet binaları inşa etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Ağrı-Van enerji iletim hattını tamamladı. Ya, şu anda Van Belediyesi Van'a su vermiyordu, Başbakanlığım döneminde DSİ'ye talimat verdim ve Van'ın su sorununu biz çöktük, biz. Hükümetimize, bakanlarımıza ve firmalara teşekkür ediyorum. Bu vesile ile 2011 depreminde kaybettiğimiz kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, yakınlarına sabır diliyorum. Depremde gece biz burada geziyoruz, ortada belediye yok. Değerli kardeşlerim Ankara durmadı, seferber oldu. Biz depremin ardından en kısa sürede Van'ı daha güzel hale getireceğiz, dedik. Şu anda benim Van'lı Kürt kardeşlerim kısa sürede il dışına göndermişlerdi, şimdi açılan evlere döndü. Söz verdiğimiz her şeyi yaptık, kayıplarımızı geri getiremeyiz ama Van'ı eski haline getirdik. Van artık geleceğine güvenle bakıyor. İnşallah Van'ı 2023 Türkiye'sinde bölgesinde parlayan yıldız haline getireceğiz." 

YİNE KUR’AN GÖSTERDİ

Kur’an’ın Kürtçe mealinden rahatsız olanlar olduğunu öne süren Erdoğan, şunları ifade etti: "Bakın bugün ben sizlere Kur'an-ı Kerim’in Kürtçe mealini gösteriyorum. Daha önce bunun sevincini kardeşlerimle paylaştım. Allah emeği geçenlerden başta Diyanet başta olmak üzere razı olsun. Bundan rahatsız oldular. Dediler ki bu bir özel vakfın bastığı meaildir, başkası da dedi ki bu bir tane olarak basıldı bana gönderildi. Ertesi gün Diyanet İşleri Başkanı cevabını verdi ve dedi ki 10 bin Kürtçe meal bastığını ve bölgeye gönderdiğini söyledi. Onların rahatsızlığı bizatihi Kur'an'ın kendisinden kaynaklandığını biliyorum. Onlar da bunu kendileri söylüyor. 

ZORUNLU DİN DERSİ ANAYASA'NIN HÜKMÜYMÜŞ

Okullardan zorunlu din dersi kaldırılsın diyorlar. Bundan neden rahatsız oluyorsun? Biz zorunlu din dersi Anayasa'nın hükmü olarak var. Rahatsız olma ve bu adımları atıyoruz. Niye? Kardeşlerim bakın şu çok önemli imansız olan bir milletin batması haktır, sen sahip olursan bu millet batmayacaktır. Şimdi kendilerine yeni kabeler arayanları Kur'an elbette rahatsız eder. Bunların da kimler olduğunu biliyorsunuz. 

Benim Kürt kardeşlerim dinine sadıktır. Öyleyse Zerdüştlük dinini kendilerine din edenleri gerekli cevabı vereceksiniz diye düşünüyorum. Diyarbakır'da bir tane sözde müftü ne dedi. Zerdüştlük dini partinin dini olsaydı yine ben aday olurdum dedi. Nerelerden nerelere geldik. 

‘TAKSİM KABE’ ÇARPITMASINA DEVAM

Kardeşlerim hatırlayın tek parti CHP'si kendisine neyi seçmişti, Kabe arabın olsun bize Çankaya yeter diyordu. Bunların bunlardan farkı var mı? Al birini vur öbürüne. Şimdi bölücü örgütün kabesi Taksim'de karar kılındı. Biz milletimizle Kabe'ye Kur'an'a da sahip çıkmayı sürdüreceğiz. Biz Vanlı kardeşlerimizle sahip çıkacağız. Benim Vanlı kardeşimizin kabesi bellidir. Siyasette pusulayı şaşırmışlardı, şimdi de kıblelerini şaşırdılar. Bir defa bu yola girdin mi nerede duracağımızı Allah bilir. Seçimde proje diye bula bula Diyanet'i kapatmayı bulmuşlar. Diyanet ile ne alıp veremediğin var istiyorlar ki camiler sahipsiz kalsın. Bunu zamanında CHP yaptı, sattı, kapattı ve ahıra çevirdi. Benim Vanlı kardeşim buna izin verir mi? Diyanet'ten sonra şimdi imam hatiplere de göz dikmişler."

MERCEDES’İN FİYATINI AZ BULDU

Diyanet İşleri Başkanlığı'na ait Mercedes'in fiyatının 330 bin TL olduğunu iddia eden Erdoğan "Şimdi soruyorum Van Diyanet'in kaldırılmasına izin veriyor mu? Şimdi 7 Haziran'da ne yapacağınızı biliyorsunuz değil mi? Terörün desteğindeki parti de paralel yapı da saldırıyor. Bunlarda saygı falan diye bir şey yok. Ne diyorlar; o Mercedes bunların yapacağı işlerin kaynağıymış. Neymiş 1 milyon eski rakamla 1 trilyon. Böyle bir şey yok. Dün Arnavutluk ziyaretinde Diyanet İşleri başkanımla beraberdik, fiyatını söyledi. Allah aşkına nedir bunun fiyatı dedim, dedi 330 bin lira. Bu iftirayı atanların çoğunun altında Mercedes var. Sayın Görmez'in ailesine edepsizce ahlaksızca saldıranlara gerekli dersi vermeye hazır mısınız? Dini kanaat önderlerini savunmazsak tespihin önündeki imame gittikten sona tespih taneleri nasıl dağılırsa böyle dağılır."

YİNE ALEVİLERİ AYRIŞTIRDI

Günlerdir Alevilere nasıl Alevi olunması gerektiğini de anlatan Erdoğan bu milletin Ali'siz Aleviliği çıkaranlara da dersini vereceğini öne sürerek"Önümüzdeki önderler yok olduğu zaman aynen dağılırız. Buna fırsat vermeyeceğiz. Bu millet Ali'siz Aleviliği çıkaranlara da dersi verecektir. Bu millet, Alisiz Alevilik fitnesini çıkaranlara gereken dersi vereceğine inanıyorum. Ben Aleviliği öyle tanımadım. Hz. Ali'yi sevenler olarak tanıdım. Alevilik Hz. Ali'yi sevmekse ben Aleviyim. Ama bunların böyle bir derdi yok. Ben Aleviliği öyle tanımadım. Alevilik Hz. Ali'yi sevmekse ben Aleviyim. Darbecileri cennetlik ilan ederken ülkesi için gece gündüz çalışanlara beddua edenlere ülkemiz hak ettiği cevabı verecektir." dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Eşinin boğazını keserek öldüren erkek: Bana eziyet ediyordu

SONRAKİ HABER

Gürkan: HDP'nin Meclis'e girmesi; 12 Eylül barajının yıkılması demek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...