14 Mayıs 2015 13:46

Demirtaş: Açlık, yoksulluk, gurbet Kırşehirlinin kaderi değildir

Paylaş

Kırşehir'de binlerce kişinin katıldığı mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hükümetin tarım politikaları sonucu tarım ve hayvancılıktan geçimini sağlayan Kırşehir halkının göçe zorlandığını belirterek, "Ahilik kültürünün merkezinde, yani Neşet Ertaş'ın yani Hacı Bektaş'ın memleketinde herkes yaşamak ister. Elbette ki her Kırşehirli burada kendi köyünde hatıraları arasında yaşamak ister. Biz bunu biliyoruz ama açlığa, yoksulluğa, gurbete mecbur kalınmışsa bu Kırşehirlinin kaderi değil bilinçli bir politikadır" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kırşehir İl Örgütü, kentin Cacabey Meydanı'nda HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın katılımıyla miting düzenledi. HDP Kırşehir milletvekili adayları Ayşe Merva Aytemur ve Onur Şahin'in yer aldığı mitinge yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Coşkuyla geçen miting HDP'nin Kırşehir'de düzenlediği en yüksek katılımlı miting oldu. Miting alanının ön tarafını dolduran kadınlar KJA bayrakları açarak, "Jin jiyan azadi" sloganları attı. Mitingde, bozkır mizahının ifade edildiği, "Babamın oğlu gurban olurum!", "Tayyipçik filmi 8 Haziran'da sinemalarda" yazılı dövizler dikkatlerden kaçmadı. 

Demirtaş, yüzlerce araçlık bir konvoyla ilk olarak kentte tur atıp yurttaşları selamladı. Ardından ise alana giriş yaptı. Demirtaş alana doğru yöneldiğinde yurttaşlar hep bir ağızdan, "Seni başkan yaptırmayacağız" sloganlarını attı. Ardından, Demirtaş ile Kırşehir adayları platformdan yurttaşları selamladı.

'YOKSULLAR ORDUSU YARATTILAR'

Kırşehir'de toplanan kalabalığın çok önemli olduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan Demirtaş, "8 Haziran'da bizler, hep birlikte büyük bir bayram havasıyla, tıpkı bu günkü gibi büyük bir coşkuyla karşı karşıya kalacağız" dedi. Türkiye'nin yoksul bir ülke olmadığını, ancak gelir dağılımının Türkiye'de adaletsiz bir şekilde dağıtıldığı için üzerinden milyonlarca yoksulun yaşadığı bir ülke haline getirildiğini belirten Demirtaş, "Maalesef bu zenginliğin üzerinde bir yoksullar ordusu yarattılar. Sizlerden alın teriyle çalışanlardan az vergi alacağız. Şimdi tam tersi yapılıyor. Çok kazanalar yani bankalarda, borsada, odalar dolusu parası olanlar en az vergi verenlerdir. Sizler gibi alın teri ile üretenler çalışanlar ise verginin yüzde 70'ni ödüyorlar. Öncelikle vergi dağılımında bir adalet sağlamamız lazım" dedi. 

'HDP TAŞERONLUĞU KALDIRACAK'

301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma maden faciasının yıl dönümü olduğunu hatırlatan Demirtaş, "Taşeron işçiliğin tümden kaldırılması lazım. HDP halkın desteği ile iktidar olursa taşeron işçi diye bir şey kalmayacak. Herkes kadrolu olacak. Herkes iş güvenceli bir şeklide çalışacak. Patron bunun maliyetini karşılayacak. Patronun kazanacağı para sizin canınızdan kıymetli değildir. İnsanı merkeze koyan bir siyaseti bir hükümeti inşa etmemiz lazım" diye konuştu. 

'AÇLIK, YOKSULLUK, GURBET KIRŞEHİRLİNİN KADERİ DEĞİLDİR!'

Demirtaş, Kırşehir halkının ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığını ancak, hükümetin politikaları sonucu kendi memleketlerinde açlığa mahkûm edildiğini belirtti. Köylerde tarımı bitiren politikalar nedeniyle Kırşehir halkının göç etmek zorunda kaldığını ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu: "Ahilik kültürünün merkezinde, yani Neşet Ertaş'ın yani Hacı Bektaş'ın memleketinde herkes yaşamak ister. Elbette ki her Kırşehirli burada kendi köyünde hatıraları arasında yaşamak ister. Biz bunu biliyoruz ama açlığa, yoksulluğa, gurbete mecbur kalınmışsa bu Kırşehirlinin kaderi değil bilinçli bir politikadır. İstiyorlar ki burada tarım yapamaz hale gelin. Köyünüzü terk edin. Büyük şehirlerde fabrikalarda işsizlik kuyruğunda bekleyin. Çünkü dışarıda bir işsizlik ordusu varsa içeride çalışan işçileri az ücretler, köle gibi çalıştırmak kolay olur." 

Demirtaş, küçük tarım üreticilerine faizsiz kredilerle destek verilerek destek olunması ve kredi borçlarının tekrar yapılandırılması gerektiğini belirtti. Demirtaş'ın konuşmasının ardından miting sona erdi. 

Öte yandan, miting öncesi alana birkaç metre uzaklıkta bulunan yaklaşık 200 kişilik bir ırkçı grubun alandan çıkmak isteyen HDP'lilere taşla saldırması sonucu Lise Caddesi üzerinde çıkan olaylar son buldu. Kafasına taş isabet eden bir HDP üyesi hastane kaldırılırken, sağlık durumunu iyi olduğu öğrenildi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

AKP'li Bakan Ağrı'da esnafın tepkisi ile karşılaştı

SONRAKİ HABER

Askeri eğitim uçağı düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...