14 Mayıs 2015 12:59

Kars’ta su göçü

Paylaş

Mehmet DURSUN

Kars’ın Sarıkamış ilçesine bağlı Odalar köyünde yaşayanlar, yıllardır içme suyu sıkıntısı çekiyor. Kurak geçen yaz mevsiminin yaklaşmasıyla köylüler göç ediyor. Yazın su sorunu yüzünden 150 hanelik köyde 60 hane kalıyor. 

Yıllardır devletin ihmal edip, hizmet götürmediği Kars’ın Sarıkamış ilçesine bağlı Odalar köyünde yaşayanlar yaz mevsimi yaklaşınca göç etmeye başladı. Köylülerin yazın göç edip, kışın köylerine geri dönmesinin nedeni ise susuzluk. Yıllardır içme suyu sıkıntısı çeken köylüler, kış mevsiminde karı eriterek, bahar aylarında ise eriyen karların aktığı köy çeşmesinden su ihtiyaçlarını karşılıyor. Ancak yaz aylarının kurak geçmesi nedeniyle çareyi her yıl göç edip, kışın geri dönmekte buluyorlar.
İl Özel İdaresinin kaderine terk ettiği 150 hanelik köyde su sorununun en büyük sıkıntısını çekenler ise kadınlar. Çamaşır ve bulaşıkları çeşme başında yıkayan kadınlar ve kız çocukları bahar aylarında evlerine omuzlarında su taşıyor. 

HEDEF 2023 DİYENLER BU KÖYÜ GÖRMÜYOR MU?

Bu çağda bu ağır koşullarda yaşamak istemediklerini belirten köylülerden Muzaffer Yıldırım, köylerine hiçbir hizmet getirmeyen devletin, köyü susuz bırakarak kendilerini göçe zorladığını söylüyor. Tarım ve hayvancılıktan başka bir geçim kaynakları olmadığını, su ve sulama sistemi olmadığı için de ne tarım ne de hayvancılık yapabildiklerini dile getiren Yıldırım, “Her seçim öncesi hizmet sözü veren partiler seçim sonrası hiçbir soruna çözüm getirmiyor. Çocuklarımız ve kadınlarımız omuzlarında su çeke çeke bel fıtığı oldu. Çocuklar çamurlu yollarda yürüyemiyor. 2023 hedefi olan hükümet, Kars’ın bir köyünü göremeyecek kadar aciz mi” şeklinde konuşuyor. (Kars/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Dersim’de jandarmadan muhtarlara HDP baskısı

SONRAKİ HABER

Yassıada’da çifte rant

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...