14 Mayıs 2015 12:01

ASM ve TSM’de çalışan sağlık emekçileri: Haklı talebimiz için tek çaremiz grev

Paylaş

Sağlık Bakanlığı, birinci basamak sağlık hizmetindeki sorunları çözmek bir yana, bu alanda çalışan sağlık emekçilerine dayatmalarda bulunuyor. Acillerdeki sorunların önüne geçemeyen Bakanlık, Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ve Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) çalışanlarından cumartesi günleri de hizmet vermesini istiyor. Bakanlığın son genelgesine göre 5 defa nöbete gitmeyenlerin sözleşmeleri feshedilebilecek. Sağlık çalışanları ise Bakanlığın bu tehdidine grevle yanıt verecek. Dün İstanbul ve Ankara başta olmak üzere illerde açıklama yapan sağlık emekçileri, herkesi greve destek olmaya çağırdı.

Ankara Tabip Odası (ATO), birinci basamak sağlık çalışanlarının 20 Mayıs günü başlatacağı 3 günlük iş bırakma eylemine Türkiye Halk Sağlığı Kurumu önünde yaptığı basın açıklamasıyla çağrı yaptı. Cumartesi günleri Aile Sağlık Merkezlerini (ASM) açmayacaklarını bildiren hekimler, talepleri kabul edilinceye kadar eylem ve etkinliklerine devam edeceklerini dile getirdi. 

Eylemde konuşan ATO Sekreteri Ebru Basa, Sağlık Bakanlığının uygulamalarını eleştirdi. Basa, “Bakanlık 1 Ocak 2015 tarihinden beri ASM sağlık çalışanlarını hafta içi 40 saat çalışmaya ek olarak cumartesi günleri ‘nöbet’ adı altında 8 saat fazla çalışmaya; Toplum Sağlığı Merkezlerinde (TSM) çalışan arkadaşlarımızı ise cumartesi günleri ASM’leri zorla denetleyerek, az  sayıdaki insan gücüyle onlarca görev, sorumluluk, angarya işler yükleyerek çalıştırmaya zorlamaktadır” dedi. 

5 aydır cumartesi günleri ASM’leri açmayarak birinci basamak sağlık çalışanlarının başarılı bir eylem gerçekleştirdiklerini dile getiren Basa, 20 Mayıs gününe kadar bu eylemlerini sürdüreceklerini bildirdi. Mevcut Aile Hekimliği Yasası ve ağır çalışma koşullarına çalışanların dayanacak hallerinin kalmadığına dikkat çeken Basa, Bakanlığın sağlık çalışanlarının haklı feryatlarına tehdit ve sopa ile yanıt verdiğini ifade etti. 

PİYASANIN DEĞİL HALKIN İHTİYACINA GÖRE SAĞLIK...

İstanbul Tabip Odasında bir açıklama yapan sağlık emekçileri birinci basamak sağlık çalışanları için insani çalışma koşulları ve iş güvencesi talebiyle 20, 21 ve 22 Mayıs tarihlerinde greve çıkacaklarını duyurdu. 

Toplantıda ortak açıklamayı okuyan Pratisyen Hekimlik Derneği İstanbul Şubesinden Dr. Selma Okkaoğlu, “ASM’de çalışan aile hekimi, hemşire, ebe, sağlık memuru ve diğer sağlık çalışanlarının çoğu, kendilerine haksızca, hukuksuzca dayatılan cumartesi günleri fazladan çalışmaya karşı haklarını korumak için cumartesi günleri ASM’lerini açmayarak 5 aydır başarılı bir direniş sergiliyor” dedi.

SAĞLIK BAKANLIĞINA ÇAĞRI

Birinci basamak sağlık çalışanlarının, cumartesi günleri ASM’lerini açmayarak direnişlerini devam ettireceğini, talepleri kabul görene kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade eden Okkaoğlu, “Sağlık Bakanlığını, sağlık hizmet alanını yeniden düzenlerken, toplumun sağlık gereksinimlerinden ziyade, sağlık piyasasının ihtiyacına göre politikalar belirleyip, uygulamaktan, halkın eşit, ücretsiz, ulaşılabilir iyi sağlık hizmet alma hakkını gasbetmekten ve sağlık çalışanlarının temel haklarını tırpanlamaktan vazgeçmeye çağırıyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Emre Belözoğlu ile Beşiktaş taraftarları feribotta kavga etti

SONRAKİ HABER

Kadın cinayetinde indirim ödülü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...