14 Mayıs 2015 10:00

Mahkeme, İZELMAN’ın TİS’ini böldü

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Büyükşehir Belediyesi’nin İZELMAN’da Genel İş’in işletme bazındaki yetkisine yaptığı itiraz sonucu açılan dava ilk duruşmada karara bağlandı. Büyükşehir’in başvurusunu kabul eden mahkeme, İZELMAN’da toplu iş sözleşmelerinin işyerleri bazında yapılmasına karar verdi. İşçiler ise mahkeme çıkışı sonrası hem büyükşehire hem de sendikaya tepki gösterdi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan şirketlerden biri olan İZELMAN’da toplu iş sözleşmesi başlamadan, belediye yönetimi işyerinde örgütlü olan Genel İş İzmir 1 ve 3 Nolu Şubelerin yetkisi için mahkemeye itirazda bulundu. Belediye, son yasa değişikliğini dikkate alarak sendikanın işletme bazında değil işyerleri bazında yetkili olabileceğini ileri sürdü

Belediyenin yaptığı itiraz sonrası açılan davanın ilk duruşması bugün İzmir 5. İş Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya davacı İZELMAN adına vekili Av. Gülşah Limoncuoğlu, davalı sendika adına Av. İrfan Değirmenci, Av. Selçuk Ertan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına da vekili Av. Hilmi Şahin ile sendika yöneticileri ve işçiler katıldı. 

BAKANLIK DA İTİRAZ ETTİ

İZELMAN’ın avukatı ek süre süre talep ederek dosyanın bilirkişi tarafından incelenmesini istedi. Ancak Mahkeme, delillerin tam olduğunu beyan ederek, duruşmanın uzamaması için ek süre talebini reddetti. Yine duruşmada sendika vekili Av. Selçuk Ertan, sendika olarak iki dönemdir toplu iş sözleşmelerinin elinden alındığını belirterek davanın reddedilmesini istedi. Bakanlık vekili Av. Hilmi Şahin de İZELMAN’ın talebinin reddedilmesini istedi.

MAHKEME TALEBİ KABUL ETTİ

Talepler hakkında karar veren mahkeme, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından davalı Genel İş Sendikasına verilen işletme düzeyinde toplu iş sözleşme yapma yetkisini 4735 Sayılı Yasanın 8. Maddesini ve bu madde doğrultusunda çıkarılan yönetmeliğin 4/2 maddesini dayanak göstererek iptal etti. 

Yerel mahkemenin verdiği karara göre bundan sonra İZELMAN’da toplu iş sözleşmeleri işyerlerinde yapılan ihaleler bazında görüşülecek ve TİS süreçleri ihale süresi kadar olacak. İZELMAN’da işyerleri bazında 5 farklı ihale yapılıyor.

TİS YİNE UZAYACAK

Duruşma sonrası adliye önünde sendika yöneticileri ve avukatlar bekleyen işçilere bilgilendirme amacıyla açıklama yapmak istedi. Yapılan açıklamada konuşan Av. Selçuk Ertan süreci Yargıtay’a taşıyacaklarını belirterek “Biz isterdik ki tabi ki tek sözleşme olsun, mevcut toplu sözleşme dönemi devam etsin ama sonuçta son sözü mutlak anlamda Yargıtay söyleyecek” dedi. Dosyanın Yargıtay’da en az 3 ay içinde karara bağlanabileceğini ifade eden Av. Ertan yetki sürecini bu süreç sonunda verilebileceğini ve toplu iş sözleşmesinin de bu süreçten sonra başlayabileceğini de ekledi. 

İŞÇİLER SENDİKAYA TEPKİLİ

Geçtiğimiz yıl Yüksek Hakem Kurulu tarafından bağıtlanan toplu iş sözleşmeleri, sendikanın itirazı sonucu Yargıtay’da iptal edilen ve iki buçuk yıla yakındır da zamsız olarak çalışan İZELMAN işçileri de hem Büyükşehir Belediyesine hem de bu durum karşısında gerekli karşı duruşu göstermediklerini düşündükleri sendikaya tepkilerini dile getirdiler.

‘HAK KAYIPLARIMIZ NE OLACAK?

Yüzde 40 ve 20 eksik maaşla çalışan İZELMAN işçileri geçmişe yönelik hak kayıplarının ne olacağını sorarak “Hem sendika genel merkezi hem de DİSK bu sürecin bu şekilde sonuçlanacağını öngöremedi mi? Neden sendikacılar bu konuda işçilere hesap vermedi. Ayda bir gün yevmiyemize verip, büyükşehir belediyesini memnun etmek, altındaki müdürleri memnun etmek ve de dört milyon İzmirliyi memnun etmek ve de bunun karşılığında haklarımızı alamamak bize acı veriyor. Sendika öyle adımlar atmalı ki işveren bunun karşısında hiçbir adım atamasın” dediler. Sendikacıların kendilerinden bilgileri gizlediğini de dile getiren işçiler sendikanın genel merkezini işçilerin arkasında durmaya çağırdı. 

İşçilerin tepkisi üzerine açıklama yapan Genel İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal da istedikleri sonucu alana kadar mücadele vereceklerini ifade ederek “Bundan sonra vazgeçmek yok ya hep ya hiç” dedi.

ÖNCEKİ HABER

‘Yeşil’ kırmızı bültenle aranacak

SONRAKİ HABER

Yandaş medya dört koldan HDP'ye saldırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...