14 Mayıs 2015 09:12

‘Yeşil’ kırmızı bültenle aranacak

Paylaş

Musa Anter Davası’nın Ankara’ya taşınması sonrası ikinci duruşma 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davanın dün görülen duruşmasında, bir önceki celse hakkında yakalama kararı verilen Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkarıldı. Öte yandan dosyanın Diyarbakır JİTEM Davasıyla birleştirilmesi talebi reddedildi. Mahkemenin MİT’ten istediği  belgeler de gizlilik gerekçesiyle gönderilmedi. 

Gazeteci, Yazar Musa Anter’in 1992 yılında Kültür ve Sanat Festivaline katılmak üzere geldiği Diyarbakır’da uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmesi üzerine açılan dava 3 yıldır devam ediyor. Dün Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sanıklar Emekli Albay Savaş Gevrekçi ve Hamit Yıldırım hazır bulundu.. 

ANTER AİLESİ AVUKATLARI İSYAN ETTİ

Mahkeme heyeti duruşmaya başlandığında MİT’ten istenen  birtakım belgelerin gizlilik gerekçesiyle gönderilmediğini bildirdi. Anter ailesi avukatı Selim Okçuoğlu tanık olarak dinlenmesi istenilen şahısların hala  dinlenilmediğini kaydetti. Mehmet Eymür, Orhan Taşanlar ve Cengiz Ersever’in dinlenilmesini talep ettiklerini belirten Okçuoğlu, MİT’ten istenilen belgelerin bir kısmının da dava dosyasında zaten bulunduğunu ifade etti. Okçuoğlu, “MİT’in göndermeyi reddettiği rapor alenileşmiştir. Bizi ilgilendiren raporun ekleridir. Gizlilik gerekçesi geçerli değildir. Yeşil’in Ankara Emniyeti’nce sorgulandığı ve Anter cinayetiyle ilgili ifadesinin alındığı teftiş raporlarında belirtiliyor. Bu rapor ve ekleri acil olarak dosyaya eklenmeli; Yesil’in kardeşi tanık olarak dinlenmeli; Yeşil’in SGK ile ilişkisi araştırılmalı” dedi. 
Avukat Oya Aydın ise bu yargılamanın 3 yılda 3 mahkeme değiştirdiğini söyledi. Verilen ara kararların yerinde olmadığını, davayı uzatmaya dönük olduğunu dile getiren Aydın, telekonferans yöntemiyle ifadesinin alınmasına karar verilen Abdulkadir Aygan’ın ifadesinin  2 yıldır alınmadığına vurgu yaparak telekonferans  yöntemini eleştirdi. 

HAMİT YILDIRIM: BENİM MAAŞ BORDROM YOK

Türkiye Barolar Birliği Avukat Hakları Merkezi Genel Sekreteri ve tutuklu Sanık Hamit Yıldırım’ın avukatı Kaya Yelek Hamit Yıldırım’ın tahliyesini talep etti. Hamit Yıldırım da Musa Anter’i kendisinin öldürmediğini söyleyerek sadece kendi köyünde koruculuk yaptığını ileri sürdü. Yıldırım, “Musa Anter’i hiç görmedim, tanımıyorum. PKK’ye, istihbarata, JİTEM’e katılmadım. Abdülkadir Aygan gibi JİTEM’den maaş bordrom mu var? Ailem ve çocuklarım mağdur” dedi.  Daha sonra ara karar veren mahkeme heyeti Hamit Yıldırım’ın tutukluluk halinin devamına; dosyanın Diyarbakır JİTEM dosyasıyla birleştirilmesi talebinin reddine; Yeşil hakkında kırmızı bültenle arama çıkarılmasına ve Abdülkadir Aygan’ın ifadesine başvurulması için gerekli işlemlerin yapılmasına karar verdi. Duruşma 25 Haziran 2015 tarihine ertelendi. 

MİT’İN SIR DEDİĞİ BELGELERİN BİR KISMI ORTADA

Duruşma sonrası açıklama yapan Avukat Oya Aydın, dosyaları birleştirmeme talebinin yerinde olduğunu ifade etti. Dosyaların birleştirilmesi talebinin bu davaları sonsuza kadar sonuçsuz bırakma isteğiyle olduğuna vurgu yapan Aydın, Yeşil’e kırmızı bülten çıkarılmasının da olumlu bir karar olduğunu kaydetti. Aydın sözlerinin devamında, “Tanıklarla ilgili de özellikle Mehmet Eymür’ün dinlenmesi için girişimlerde bulunacağız. İki yıldır Abdülkadir Aygan’la ilgili Adalet Bakanlığının SEGBİS sistemini kurmaması büyük bir ayıptır. Gerekirse Adalet Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulunacağız. MİT’in devlet sırrı dediği belgelerin bir kısmı ise bu dosyada ve başka dosyalarda var. MİT’e de yeniden yazı yazacağız. Bu belgeler çok kritik belgeler” şeklinde konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Polis panzeri bir kişiyi ezdi

SONRAKİ HABER

Mahkeme, İZELMAN’ın TİS’ini böldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...