13 Mayıs 2015 17:52

AKP, Bizi de Teşvik Etsene!

ROTA

Paylaş

12 yıldır iktidarda olan ve gençliğin önemli bir bölümünün oyunu alarak iktidarını sürdüren AKP, seçim beyannamesini açıkladı. Rota’nın sınırlarına sığmayacak bir irdelemeye ihtiyacımız olsa da, kısaca beyannamenin her satırına sinmiş egemen aklı ifşa etmeye çalışalım.
AKP iktidarı döneminde 800’ü aşan öğrencinin tutuklu kaldığını, tutuklu öğrencilerle dayanışmak için ülke genelinde inisiyatif ve platformlar kurulduğunu unutturarak şöyle başlıyor beyannamesine: “Siyasete, ekonomiye ve toplumsal hayata daha fazla katılan gençler.” Bugün yıl dönümü olan Soma maden katliamından sonra sokağa çıkan, bu ölüm düzenine lanet okuyan, kader olmadığını haykıran gençlerin; AKP’nin arka bahçesi haline gelmiş Memur-Sen’li müdürlerce disipline gönderilmesi, tehdit edilmesi, Berkin Elvan eylemleri nedeniyle öğrencilere kınamaların verilmesi herhalde siyasete nerede katılacaklarının sınırlarını belirliyor. AKP, her gence AKP’de siyaset yapma hakkını tanıyor!
HURAFELERLE DOLU EĞİTİM!
Seçim Beyannamesine üstün körü bakan biri bile liselere, çocuk işçiliğine, dahası gençlerin oy vermeyen kesimlerine dönük hiçbir vaadin olmadığını görecektir. Gerçi haksızlık etmeyelim, ‘Demokratik ve bilimsel’ eğitimi her kademede hayata geçireceğiz gibi bir cümle geçiyor ki, bu cümle bizi kaygılandırıyor. Sermaye hükümeti AKP’nin 12 yıllık eğitim karnesi bu açıdan tersi bir tablo çizmektedir. Onlarca eğitim kurumu İmam Hatip’e dönüştürülmüş, din dersi dayatması sürmüş, kütüphaneler kapatılarak mescid yapılmış, hurafelerle dolu bir müfredatta evrim teorisi bilimsel olmayan bir teori olarak anlatıla gelmiştir. İlk akla gelen seçim meydanlarına Kur’an ile çıkan cumhurbaşkanının, Kur’an’ı bilimsel bir öğreti, bilmem ne kadar oyla seçilmiş hükümetin lise ve üniversitedeki memurunun da bu öğretiyi yaymakla görevlendirilmiş müritleri olmasının, demokrasiye uygun olduğunun ilan edilmesidir. Bu bilimsel ve demokratiktir(!) Neyse ki AKP beyannamesinin bu bölümünde inanç özgürlüğü ve laiklik vaat etmemiştir.
NEREDEN BAKSAN TUTARSIZLIK!
Beyannameyi nerden tutsanız elinizde kalır ama pes dedirten birkaç bölümünden alıntı yapmalıyız. “340 bini burs, 925 bini kredi olmak üzere 1 milyon 265 bin öğrencimize burs veya kredi vermeye başladık.” 1 milyon 265 bin rakamı tam bir aldatmacadır. Çünkü 925 bin kişiye eğitim yardımı yapılmamaktadır, kredi verilmektedir. Bunun için hükümete ihtiyacı yoktur. Bankalar zaten eğitim kredisi vermektedir isteyene. Devlet 925 bin öğrenciden parasını faiziyle geri isteyerek ne kadar büyük bir tefeci olduğunu kanıtlamaktadır. Bu nedenle 1 milyon öğrenci her yıl devlete daha fazla borçlanarak yaşamakta, üniversiteyi bitirdiğinde devlete olan borcunu ödeyebilmek için her türlü çalışma koşulunu kabul etmek zorunda bırakılmaktadır. Dahası AKP 383 binlik yurt kapasitesiyle övünebilmektedir. Her yıl 1 milyonu aşkın gencin üniversiteyi kazandığı ÖSYM’nin kendi istatistiklerinde mevcutken, en düşük ihtimalle 4 milyonu aşkın gencin üniversiteli olduğu koşularda 383 bin kişilik yurt kapasitesinin anlamı; gençlerin parası olanlarını özel yurtlara, olmayanlarının ise cemaat yurtlarına yönlendirilmesidir.
‘100 Genç Girişimciye 100 Bin Lira Hibe Desteği’ programını başlattık diyen AKP, hangi sınıfın gençliğinin partisi olduğunu hatırlatıyor. Patron çocuklarına teşvikler dağıtmakla övünüyor. Esnek çalışmanın ve okul-sanayi işbirliğinin geliştireceği vaadi de var elbette beyannamede. Çocuk yaşta işçiliğin yaygınlaştırılması, staj sömürüsü ve çalışma koşullarının belirsizleştirilerek kötüleştirilmesi olarak da okunulabilecek bu vaat, AKP’nin gençliğe daha çok sömürüyü reva gördüğünün ifadesi.
BARAJLARI AŞ DA GEL!
AKP’nin seçim beyannemesinin ele aldığımız sınırlı bir bölümü bile sermaye hükümetinin gençliğe vaat edecek bir şeyi bile kalmadığını gösteriyor. Bu nedenle emekten, demokrasiden ve özgürlükten yana olan güçlerin seçimlere ittifak halinde girmesi, seçim barajlarını yıkıp geçmesi, demokrasi ve özgürlüklerin savunulması gençliğin gelecek mücadelesi açısından da bir kanal açacaktır. Önümüzdeki seçimlerde Türkiye’deki emek ve demokrasi güçleri HDP’ye oy vermeye çağırarak; hükümetin gençliği hedef alan, dindar ve kindar olmaya çağıran, kölece çalışmaya zorlayan politikalarına güçlü bir yanıt vermeyi amaçlamaktadır. Tüm gençleri bu çağrıyı büyütmek için seçimlere kendi talepleriyle katılmaya, sermaye hükümetlerinin yalan üzerine kurulu seçim beyannamelerine yedeklenmediğimizi göstermeye, HDP’ye oy vermeye çağırıyoruz!

ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs'ın Gösterdiği, 7 Haziran'ın Göstereceği

SONRAKİ HABER

Fosilleşmiş dinozor yumurtası bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...