06 Ağustos 2011 08:52

‘Sendikasızlaştırma felaketin önünü açtı’

TÜRKİYE Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Genel Başkanı Nurettin Akçul, arsenik ve ağır metal tehdidi altındaki Eti Gümüş işçilerinin ve bölge halkıyla dayanışma içinde olduklarını bildirdi. Nurettin Akçul, Eti Gümüş’ün özelleştirilmesinin ardından patronun sendikalaşmayı engellemesinin bug

‘Sendikasızlaştırma felaketin önünü açtı’
Paylaş

TÜRKİYE Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Genel Başkanı Nurettin Akçul, arsenik ve ağır metal tehdidi altındaki Eti Gümüş işçilerinin ve bölge halkıyla dayanışma içinde olduklarını bildirdi. Nurettin Akçul, Eti Gümüş’ün özelleştirilmesinin ardından patronun sendikalaşmayı engellemesinin bugün yaşanan felaketin önünü açtığını belirtti.

Kütahya’da Eti Gümüş A.Ş.’ye ait maden siyanürlü atık havuzunun patlamasıyla dikkatleri üzerine çekmişti. Şirket yönetimi, Kütahya’daki mülki amirler ve ilgili bakanlıklar, gerekli incelemeyi yapmadan “Siyanür sızıntısı yoktur” diyerek, dikkatleri madenden uzaklaştırmaya çalışmıştı. Ancak önce köyün çeşmesinden su içen vatandaşlar zehirlenmiş, ardından madende çalışan işçilerin kan ve idrar örneklerinde yüksek oranda arsenik ve diğer ağır metaller bulunmuştu.
Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi’nde tedavileri tamamlanan işçiler, bir yandan işlerini kaybetme, bir yandan da sağlıklarından olma korkusu yaşıyorlar.

Konuya ilişkin açıklama yapan Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, işçilerin güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması ve madenin çevreye daha fazla zarar vermemesi için Eti Gümüş AŞ’yi sorumluluğa davet etti.

1986 yılında kurulan madende özelleştirme öncesine kadar Maden-İş’in örgütlü olduğunu, ancak özelleştirme sonrası sendikanın yetkisinin işveren tarafından hukuksuz uygulamalarla ortadan kaldırıldığını aktaran Akçul, yaşananların hem işçilerin, hem de çevrenin güvenliği için sendikal örgütlenmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğine vurgu yaptı.

‘HALK DA SENDİKALAŞMAYA DESTEK OLMALI’

Maden işçilerinin hak arama mücadelesinde yanlarında olacaklarını bildiren Akçul, bölge halkından da sendikal örgütlenme için destek istedi. Akçul, işverenin çevre ve insan sağlığını tehdit eden duruma karşı acilen önlem alması gerektiğine de dikkat çekti.

Yetkili devlet kurumlarını da göreve çağıran Akçul, işyerinin denetim altına alınarak gerekli yaptırımların uygulanmasını talep etti.

Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, madendeki tehlikeye önlem alınmadığı takdirde, sağlıkları ağır metal tehdidi altında olan işçilerin bütün haklarını alarak iş akitlerini feshedebileceklerine dikkat çekti.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Tatil bir yerin adıdır’

SONRAKİ HABER

'Demokratik özerklik birlikte yaşam irademizdir'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...