13 Mayıs 2015 09:17

‘Sendikalar cinsiyet körü’

Paylaş

Sendikalarda kadınlar ve kadın örgütlenmesinin masaya yatırıldığı panelde konuşan Doç. Dr. Betül Urhan, Türkiye’deki sendikaların cinsiyet körü bir yönetim ve örgütlenme anlayışı benimsediğini ifade ederek, sendika içinde kadın komisyonlarına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV) ve Friedrich Ebert Stiftung Derneği’nin ortaklaşa hazırladığı “Sendikalarda Kadınlar - Kadın Örgütlenmesi, Sorunlar ve Modeller” paneli Şişli Kent Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Prof. Dr. Meryem Koray’ın moderatörlüğünü yaptığı panelin ilk oturumunda konuşan Doç. Dr. Betül Urhan, kadın örgütlenmesini etkileyen sebepler üzerinde durdu. Kadınların ev içinde görünmeyen emeğinin yaşanan ekonomik krizlerle beraber son yıllarda iş yerlerinde ücretli emeğe dönüştüğü için kadın istihdamının arttığını belirten Urhan, “Güvencesiz ve esnek istihdam modelleri kadınlar için biçilen istihdam biçimidir. Bu yönde istihdam artırılırken derinleşmiş olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden yararlanılıyor. Kadın, anne ve eş olarak evinde bütün sorumluluğu yerine getirecek, ama aynı zamanda giderek düşen hane gelirini telafi etmek üzere ikincil bir gelir olarak iş gücü piyasasına ucuz bir iş gücü kaynağı olarak çekilecek” dedi. Ancak, bu kadın istihdamı artışı kadınların örgütlenmesine pek etki etmemiş gibi gözüküyor, çünkü Betül Urhan ekliyor: “Sadece kayıtlı işçiler içerisinde kadınların sendikalaşma oranı yüzde 4 ve toplu iş sözleşmelerine katılan kadınların oranı yüzde 2.” Bunun nedeninin Türkiye’deki sendikaların cinsiyet körü bir yönetim ve örgütlenme anlayışı benimsemesinden kaynaklandığını belirten Urhan, her alanda eşitsizliğin önlenmesi için sendika içinde kadın yapılarına ve kadın komisyonlarına ihtiyaç olduğunu ifade etti. 

‘SENDİKAL ÇALIŞMA VE AİLE GÖREVLERİ’

İkinci oturumda “Erkek Egemen Sendikalarda Kadın Katılımı” başlığıyla IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Monika Kemperle, sendikalarda kullanılan ve yazılan dilin bile kadın erkek eşitsizliğinin bir göstergesi olduğunu ifade etti. Sendikalarda yapısal değişikliklerin yapılması gerektiğine vurgu yapan Kemperle, şu an yüzde 20’lerde olan kadın kotasının gelecek sene yüzde 40’a çıkarmayı düşündüklerini söyledi. Doç. Dr. Sabine Blaschke da, Almanya ve Avusturya’da kadın örgütlenmesi konusunda yapılan iyileştirmelere rağmen hala yetersizlik olduğunu belirtti. Çünkü Blaschke’e göre, kadınlar sendikal çalışma ve aile görevleri arasında kalıp aile görevlerini seçmek durumunda kalıyorlar. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Polisin vurduğu 8 yaşındaki çocuğun tedavisi sürüyor

SONRAKİ HABER

Abdülkadir Selvi’ye uçak yasağı mı geldi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...