13 Mayıs 2015 09:19

Kenan Evren öldü, tablolar kimde kaldı?

Paylaş

12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren’in tablolarını satın alan iş sahipleri tartışma konusu oldu. Evren’in cumhurbaşkanlığından emekliliğinin ardından yapmaya başladığı tablolar 1990’lu yıllarda yüksek fiyatlara satılıyordu.

Cumhuriyet Gazetesi’nden Mehmet Keskin’in haberine göre Evren’in tablolarına zamanın para birimiyle "milyonlar" harcayan iş insanları şöyle:

* Sakıp Sabancı. Evren’in ilk resmini 50 milyon liraya aldı. (1991)

* Koç Grubu. 110 milyon liraya yağlıboya tablo. (1992)

* Muharrem Eskiyapan. 500 milyon liraya “Anne Sevgisi” adlı tablo. (1993)

* Mehmet Kayabey Kayalıoğlu. 10 milyar liraya “Denizli Horozu” isimli tablo. (1998)

* Ali Balkaner. “Atatürk” tablosunu 105 milyar liraya aldı. Bu tablo Evren’i “Yaşayan en pahalı Türk ressamı” yaptı. O güne dek, Osman Hamdi Bey'in bir tablosu 850 bin dolara, Şeker Ahmet Paşa'nın bir tablosu da 300 bin dolara satılmıştı. (1998)

* Kültür Bakanlığı Resim ve Heykel Müzesi. “Begonvilli Duvar” adlı tabloya 300 milyar lira ödedi. (1998)

* Halis Toprak. “Sigara İçen İhtiyar” tablosunu 1 milyar 330 milyon liraya satın aldı. (1998) Evren tabloyu Fikret Otyam’ın 1976’da çektiği  fotoğraftan yapmıştı. Otyam’ın Evren hakkında açtığı 1 liralık sembolik dava 2001’de sonuçlandı, Evren 1 liralık tazminata mahkum edildi. 

FİYATI EVREN BELİRLİYORDU

Evren, sergi ve mezatlarda tabloları için azami fiyatları da belirliyordu.

"Anne Sevgisi" tablosuna ödenen 500 milyon onun azami sınırıydı. Tablonun satıldığı Akbank Sanat'taki sergi açılışında iş insanlarından tablolarını "Bir an önce ve 500 milyondan aşağı olmamak üzere satın almalarını" istemişti.

"Bu satış muamelesini bugün burada hemen yaparsak, ben de bir an önce Marmaris'e dönebilirim."

Evren'i "Yaşayan en pahalı Türk ressamı" yapan Atatürk tablosu da Marmaris'te bir okul yararına yapılan mezatta satıldı. Mezat Kenan Evren tarafından 250 milyon liradan açıldı ve her artıran, aradaki farkı ödeyerek bağışta bulundu.

Müzayedeyi düzenleyen Maçka Mezat'ın sahibi Ahmet Utku, o günlerde etkinliği şu sözlerle anlatıyordu: "Her artıran aradaki farkı ödeyerek bağışta bulundu. Örneğin müzayedenin son bölümünde Çarmıklı ailesi 85 milyar lira verirken daha sonra fiyatı arttıran ENKA 100 milyar verdi ve yalnızca aradaki fark olan 15 milyarı ödedi. En son fiyat veren de Ali Şen ve Ali Balkaner'di." Daha sonra gazetelere, Ali Balkaner'in tabloyu Süleyman Demirel'i hediye ettiği yansıdı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Soma'da ölüm kanıksandı

SONRAKİ HABER

AKP'ye oy vermiş işçiden Demirtaş'a: Oyum artık sizin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...