13 Mayıs 2015 00:52

Yunanistan’ın boğazını sıkıyorlar

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Yunanistan’da 25 Ocak’ta yapılan erken genel seçimlerden sonra sandıktan birinci çıkan SYRIZA partisinin öncülüğünde kurulan koalisyon hükümetinin IMF ve Avro Grubu ile yaptığı görüşmelerden bugüne kadar bir uzlaşma çıkmadı. Seçimler öncesinde, IMF ve AB tarafından dayatılan acı reçetelere karşı çıkan SYRIZA, bu konuda verdiği sözleri yerine getirmeye çalışırken, ağır şartları dayatan IMF ve AB’de geri adım atma niyetinde değil. Bugüne kadar Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis ile AB ve IMF yetkilileri arasında yapılan görüşmelerden net bir uzlaşma çıkmadı.

Yunanistan’ın alacağı kredilere karşılık hangi politikaları izleyeceğinin listesini ayrıntılı olarak isteyen Avro Grubu maliye bakanları, pazartesi günü Brüksel’de yaptıkları toplantıda daha fazla ilerlemenin kaydedilmesini isteyerek, daha fazla ilerlemenin sağlanmasını istedi. Hem de Yunanistan, pazartesi gününe kadar ödenmesi gereken 750 milyon avroyu IMF’ye zamanında ödemesine rağmen. Avro Grubu’nun kast ettiği ilerleme, dayatılan acı reçetelerin kabul edilmesinden başka bir şey değil.
Yunanistan’ın bir dahaki ödemesi 5 Haziran’da. Haziran-ağustos ayları içinde Avrupa Merkez Bankası ve IMF’ye toplam 11.5 milyar avro ödeme yapması gerekiyor. Bu da alacağı krediyle borç ödeneceği anlamına geliyor.

Maliye bakanları toplantısından sonra bir açıklama yapan Varoufakis, ülkesinde bir kaç hafta içerisinde nakit sıkıntısı çekebilecekleri uyarısında bulundu. “Likidite konusu korkunç bir mesele. Bu herkesin bilgisi dahilinde. Lafı gevelemeyelim. Perspektif açısından gelecek birkaç haftadan bahsediyoruz” diyen Varoufakis, uluslararası finans güçleriyle ortak bir çözüm bulmaya çalıştıklarını söyledi.

7.2 MİLYAR AVROLUK KREDİ DURDURULDU

Yunanistan haftalardır IMF ile serbest bırakılması için 7.2 milyar avroluk kredinin serbest bırakılması için görüşmeler yapıyor. IMF kredinin verilmesine, Yunanistan’ın uluslararası mali sermaye grupları tarafından dayatılan planları kabul etmesini şart koşuyor. Şimdi şartların yerine gelmediği ileri sürülerek söz konusu kredinin ödenmesi durduruldu. AB maliye bakanları, son toplantıda bu konuda yanıtı açık olan bir çok soruya cevap verilmesini talep ederek, bunun için ayrıntılı önerilerin yapılmasını istedi. Buna göre dayatılan reformların ve tasarruf önlemlerinin hayata geçirilip geçirilmeyeceğine karar verilecek. Avro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijssebloem, “Daha yapılması gereken çok iş var” diyerek, Yunanistan’a dayatmalardan kolay bir şekilde vazgeçmeyeceklerini ilan etti.

AB maliye bakanları tarafından yapılan açıklamada, Yunanistan’ın haziran ayı sonuna kadar uluslararası mali sermayeyle uzmanlar düzeyinde yapılacak görüşmelerden bir uzlaşmanın çıkması durumunda yardımın yapılması gerektiğini ifade etti. Dijssebloem ise yardımların toptan değil uzlaşmaya göre taksitler halinde yapılmasından yana. 

ALMANYA’DAN REFERANDUM ÖNERİSİ

SYRIZA hükümetini baskıyla yıldırmaya, geri adım atmaya zorlayan Almanya şimdi de reformlar konusunda referandum yapılmasını gündeme getirdi. Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble yaptığı açıklamada, Yunanistan’da reformlar konusunda bir referandumun yapılmasına sempatiyle baktığını söyledi. Yunanistan’ın boğazına yapışan Almanya, ekonomik olarak zor durumda bıraktığı ülkeye halkın hükümete rağmen reformlara evet demesini bekliyor. Ancak, reformların yarattığı büyük yıkıma ülkede büyük bir tepkinin olduğunu görmezlikten geliyor. Avro Grubu Başkanı Jeroen Dijssebloem, referandumun ödemeleri sıkıntıya sokabileceğini belirterek karşı çıktı. SYRIZA hükümetinin gündeminde de şu anda referandum bulunmuyor.

Dört yıl önce de Eski Başbakan Georgos Papandreou, bir referandum yapılmasını gündeme getirmiş, ancak Almanya buna sert tepki göstermişti.

ÖNCEKİ HABER

Diktatör öldü: Fabrikalar, atölyeler, işliklerde militer örgütlenme devam ediyor…

SONRAKİ HABER

Sendika yönetimini patronlar belirliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...