12 Mayıs 2015 19:14

Boğaziçi Üniversitesi’nde 7. Emek Haftası etkinlikleri başladı

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Kulübü tarafından yedincisi düzenlenen Emek Haftası bu yıl iki ana temayla, iki önemli isme atfen düzenleniyor: 1. Emek Haftası’nın düzenleyicilerinden, Kobane’de IŞİD’e karşı savaşta ölümsüzleşen Suphi Nejat Ağırnaslı ve yine Emek Haftası katılımcılarından, kar topu oynarken bir esnaf tarafından öldürülen Nuh Köklü

Zaman olarak Soma katliamının birinci yıl dönümünü seçen Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin birincil gündemi iş cinayetleri, işçi sağlığı ve işçi güvenliğiyken, diğer önemli bir başlık gev yasakları. 
Bugün çeşitli kolektif ve kooperatif deneyimlerinin paylaşımıyla başlayan ve 15 Mayıs’a kadar sürecek olan Emek Haftası’nın diğer bir temel gündemi “Yersiz-Yurtsuz Emek: Mülteciler” başlığı altında Türkiye’deki Suriyeli emeği oldu. 

Evrensel Basım Yayın’dan çıkan Mülteci İşçiler kitabının yazarı gazeteci Ercüment Akdeniz’in ve Suriyeli sokak müzisyenlerinin katılımıyla gerçekleşen söyleşide 5. yılına varan Suriye savaşı ve göçün Türkiye toplumu açısından sonuçları tartışıldı. Akdeniz, geçen 5 yıllık süreç içerisinde Türkiye burjuvazisinin ucuz-esnek ve kolay harcanabilir ve hatta zaman zaman ücretli emekten ziyade kölelik diye tanımlanabilecek koşullarda çalıştırarak elde ettiği sermaye birikim sürecinin artık, Suriyeli işçilerin ülkede yerleşikleşmesiyle de kayıt içine alınması tartışmalarının döndüğüne dikkat çekti. Buna paralel olarak, işçiler arasında kayıt dışılığın en marjinalinde kışkırtılan rekabetin önümüzdeki dönem başka bir boyut kazanacağını belirten Akdeniz, enternasyonalist bir sınıf mücadelesi anlayışının artık kendini bir zorunluluk olarak dayattığını vurguladı.

Söyleşi Kuzey Kampüs meydanında Suriyeli sokak müzisyenlerinin dinletisiyle sona erdi. (İstanbul/EVRENSEL)  

Beyaz Yakalılar ve grev yasaklarıyla devam edecek olan Emek Haftası’nın programı ise şöyle:  

ÖNCEKİ HABER

Yasin Börü davası İzmir'e nakledildi

SONRAKİ HABER

Hatay’da korkutan hava hareketliliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...