12 Mayıs 2015 11:38

Sait Faik Hikaye Armağanı’nın bu yılki sahibi Bora Abdo

Sait Faik Hikaye Armağanı, 61. kez sahibini buldu. Türkiye’nin kurumsallaşmış sayılı edebiyat ödüllerinden biri olan ödül, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ve Darüşşafaka Cemiyeti tarafından veriliyor.

Paylaş

Sait Faik Hikaye Armağanı, 61. kez sahibini buldu. Türkiye’nin kurumsallaşmış sayılı edebiyat ödüllerinden biri olan ödül, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ve Darüşşafaka Cemiyeti tarafından veriliyor. Bu yıl ödül, ‘Bizi Çağanoz Diye Biri Öldürdü - Beni Unutma Dörtlemesi 1’ kitabıyla Bora Abdo’ya verildi. Milli Reasürans Konferans Salonu Fuayesi'ndeki ödül töreninde konuşan "Sait Faik Hikaye Armağanı" jürisi başkanı Doğan Hızlan, Sait Faik gibi bir ustanın adına düzenlenmiş ödülü almanın yazar için onur verici olduğunu anlattı.

Törende yayın dünyasından bir çok isim yer alırken, Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Kemal de katıldı.

HIZLAN: YENİLİĞİ VE YAZARLIK RİSKLERİNİ TAŞIYAN BİR KİTAP

Hızlan, "Jüri tartışmaları yapılır, sonuç alınamaz ya da uyuma gidilir. Bizim toplantımızda adeta oy birliği vardı. Hiç tartışılmadı. O kadar emin ve ısrarla bu kitabı beğendiler ki hiçbir şey karşısında direnemezdi ve bu kitap ödülü aldı. Birçok yeniliği ve birçok yazarlık riskini taşıyan bir kitap. Böyle bir kitabı yazmanın edebi bir cesaret istediğini söylemek gerekiyor. Bir ustanın ödülünü bir genç yazara veren jürinin başkanı olarak onur duyuyorum" diye konuştu.

ABDO: SAİT FAİK’İN İSTANBUL’U KİTAPLARA DEFNEDİLDİ...

Bora Abdo da Sait Faik Abasıyanık anısına öykü yazarlarına verilen ödülle ilgili olarak düşüncelerini ifade etti; “İki İstanbul var. Ben ikisinde de doğdum. İlki Şişli’de. İkincisi Sait Faik’in İstanbul’unda. ‘Bir insanı sevmekle başlar her şey’ diye seslendiği, o sokakları dar, katili bol şehir. Ne ki Sait Faik bir ada insanıydı. Mürekkebinde tuz vardı. Ben de bu kitabı bir adada yazdım. Büyükada’da. İki gözümden biri lodos, diğeri poyrazdı”

Etnik kökeni, bir fikri olduğu, cinsiyeti ve eşcinsel olduğu için öldürülen insanların ülkesinde olduğumuzu hatırlatan Abdo, ‘Duyabildiğim her sessiz çığlık için, yeni bir söylem arıyorum’ diye konuştu.

‘Köprüler, havaalanları, yollar… Sait Faik’in İstanbul’u kitaplara defnedildi’ diyen Abdo, sansürü hatırlattı; ‘Bu kadarla kalsa iyi, kitapların içinden sansürle bir kez daha katledildi.  Bana soruyorlar Çağanoz kim, diye.  Ömrümce yaza yaza eşkâlini vereceğim kişidir’ dedi.

Ustam Sait Faik diyen Yazar Bora Abdo, ‘Yazıcılık benim gayem. Bu ödül bana büyük “sorum” yüklüyor. Kitabın oluşmasında değerli katkılarını esirgemeyen Doğan Kitap’tan Deniz Yüce Başarır’a ustam Semih Gümüş’e, Cemil Kavukçu’ya,ve okumaya başladığım ilk zamanlarda sözcükleriyle beni deli divane eden biricik ustam Sait Faik Abasıyanık’a ve bu ödülü bana layık gören seçici kurula çok çok teşekkür ederim’ diyerek teşekkürlerini iletti.

İstanbul’da 1977’de doğan Bora Abdo, uzun bir ara verdiği öykülerine 2009 yılından itibaren devam etti. Abdo’nun, Notos, kitap-lık, Sözcükler, Sarnıç, Dünyanın Öyküsü ve İzafi dergilerinde öyküleri yayımlandı. 2012 yılında Karakış Üçlemesi’nin ilki olan Öteki Kışın Kitabı, Alakarga Sanat Yayınları tarafından yayımlandı. Bu kitapla 2013 Yunus Nadi Öykü Ödülü’ne değer görüldü. Üçlemenin ikincisi, Gerçek Adı Süreyya adında bir roman. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bahadır Grammeşin cinayeti güvenlik kamerasında

SONRAKİ HABER

ZF Lemförder'de TİS eylemleri devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...