05 Ağustos 2011 11:33

‘Nasıl utanmadılar anlayamıyorum’

İçişleri Bakanlığının Hrant Dink’in kardeşlerine tazminat ödemeye mahkum edilmesine itiraz ederken mahkemeye sunduğu gerekçeler ibretlik olarak değerlendirildi.Dink Ailesi’nin avukatlarından Fethiye Çetin ülkenin  yetkili kişisi olan Cumhurbaşkanının bile, ‘Biz Hrant Dink’i koruyamadık sorumlu biziz’ dediğini

‘Nasıl utanmadılar anlayamıyorum’
Paylaş
Vural Nasuhbeyoğlu

Dink Ailesi’nin avukatlarından Fethiye Çetin ülkenin  yetkili kişisi olan Cumhurbaşkanının bile, ‘Biz Hrant Dink’i koruyamadık sorumlu biziz’ dediğini hatırlatarak, Bakanlığın savunmasının hiçbir haklı gerekçesi olmadığını kaydetti.

İBRETLİK SAVUNMA

AİHM’in, Türkiye’yi bu konuda mahkum ettiğini, kararın temyiz bile edilmediğini, devletin tüm yetkililerinin bu konudaki sorumluluklarını kabul ettiğini söyleyen Çetin, “Mahkeme de idarenin ağır kusurunu gerekçe göstererek Hrant’ın kardeşlerine tazminat ödenmesine kararı verdi” diye konuştu. “Bu itirazı okurken ben utandım, onlar nasıl utanmadı anlayamıyorum” diyen Çetin sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye bu konuda AİHM kararını temyiz bile etmedi. İçişleri Bakanı açıklama yaptı ‘Bu kararı temyiz etmiyoruz çünkü doğrudur bu karar’ dedi.” İçişleri Bakanlığı’nın Danıştay’a verdiği temyiz dilekçesinin hem AİHM kararından hem de Dışişleri Bakanı’nın açıklamasından sonra verilmiş bir itiraz olduğuna dikkat çeken Çetin “Bu bakımdan ibretliktir” diye konuştu.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katledilmesini önlemediği ve Dink’i korumadığı gerekçesiyle kardeşleri Hosrof ve Yervant Dink’e 100 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkum edilen İçişleri Bakanlığı, kararı temyiz için Danıştay’a başvurmuştu. Dink’in öldürülmesinde herhangi bir kusur ve sorumluğunun olmadığı, gerekli güvenlik önlemlerinin alındığının iddia edildiği Bakanlığın temyiz dilekçesinde, 100 bin TL’lik tazminatın “sebepsiz zenginleşmeye” neden olacağı savunulmuştu.

Bakanlık, Hrant Dink’in kardeşleri Hosrof ve Yervant Dink’e manevi tazminat ödeme kararına itiraz ederken, “Manevi tazminata hükmedilmesi için kişinin idarenin hukuka aykırı bir işlem veya eylemi sonucunda ağır bir elem ve üzüntü duymuş olması gerekir” ifadelerini kullanılarak skandal bir savunmaya imza atmıştı.

BAKANLIĞIN SKANDAL TALEBİNE RET

Dink’in öldürülmesiyle ilgili görülecek herhangi bir davanın tarafının kendileri olamayacağını da iddia eden Bakanlık, sorumlulara karşı adli yargıda, yani idari mahkemelerde değil, asliye hukuk mahkemesinde dava açılması gerektiğini öne sürmüş, ancak Danıştay 10. Dairesi Bakanlığın bu skandal talebini reddetmişti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Avcı: Vedat Aydın'ı JİTEM öldürdü

SONRAKİ HABER

Ulusal istihdam stratejisi kimin için?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...