11 Mayıs 2015 18:50

Metal işçileri ‘referandum’ dedi

Bursa’da metal işçilerinin 3 yıllık sözleşmenin yenilenmesi ve sendikal demokrasi talebiyle başlattığı eylemler sürüyor. İşçiler bir yandan da patronların ve sendikaları Türk Metal’in tüm saldırırlarına rağmen kendi temsilcilerini seçmekte ve işyeri komitelerini kurmakta kararlı.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
Bursa

Bursa’da metal işçilerinin 3 yıllık sözleşmenin yenilenmesi ve sendikal demokrasi talebiyle başlattığı eylemler sürüyor. İşçiler bir yandan da patronların ve sendikaları Türk Metal’in tüm saldırırlarına rağmen kendi temsilcilerini seçmekte ve işyeri komitelerini kurmakta kararlı. Sendikadan istifalar , işçiler istifa sonrası yapılacakları belirlemek üzere referandum yapma kararı aldı. İçeride işçiler arası farklı düşüncelerin olduğunu ve sendikanın da bu ayrılıkları derinleştirmek için işçileri arayarak kafasını karıştırdığını söyleyen Renault işçileri, genel eğilimi belirlemek için referandumun önemli olduğunu söylediler.

PATRONU UYARDILAR

Diğer yandan kendi aralarında örgütlenmeye yönelen işçiler, kendi temsilcilerini seçme hazırlıklarını sürdürüyor. İşçilerin bu hamleleri karşısında patronlar da hazırlık yapıyor. Sendikanın geçtiğimiz günlerde kent meydanına yapılan eyleme 100’ün üzerinden işçinin isminin patrona bildirildiğini ifade eden işçiler, Renault’a 150’nin üzerinde yeni işçi aldığını, bunun yeni bir işçi kıyımı için hazırlık olabileceğini belirttiler. İşten atmalar konusunda patronu uyaran işçiler, “2 arkadaşımızın kartı basmadığında ne yaptığımızı gördü. Benzer bir durumun yaşanması durumunda yaşanacaklardan biz sorumlu olmayız” dediler.

EYLEMLER SÜRÜYOR

Renault’da başlayarak Tofaş, Mako, Coşkunöz, Valeo, Delphi, Farba gibi fabrikalara yayılan eylemler, üretim alanın ve vardiya giriş çıkışlarında sürüyor. Delphi’de işçiler, ıslık çalıp makinelere vurarak eylem yaptı. Valeo işçileri ise vardiya çıkışında toplanarak sendikanın tutumunu eleştirdi. Sendikanın her sıkıştığında provokatör, bölücü söylemlere sarıldığını belirten Valeo işçileri, adam döven, tehdit eden bir sendikal anlayışı kabul etmeyeceklerini bildirdiler.

ÖNCEKİ HABER

Tuzla işçilerinden metal işçileriyle dayanışma çağrısı

SONRAKİ HABER

Dicle Üniversitesi'nde kadın öğrenciler tacize karşı eylemde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa