12 Mayıs 2015 00:43

Sırbistan'da geleceğin adı Partizan

Sırbistan’da matematiksel olarak olmasa da şampiyon belli olmak üzere. Düşme hattındaki Spartak’ı Nikola Ninkovic’in 90. dakikadaki golüyle 1-0 yenen Partizan büyük bir avantaja sahip.

Paylaş

Hakan KARAKOCA

Sırbistan’da matematiksel olarak olmasa da şampiyon belli olmak üzere. Düşme hattındaki Spartak’ı Nikola Ninkovic’in 90. dakikadaki golüyle 1-0 yenen Partizan büyük bir avantaja sahip. Bu avantajın birinci nedeni derbiden beraberlikle çıkması ve pazar gecesi Kızılyıldız’ın Cukaricki deplasmanından mağlubiyetle dönmesi oldu. Zirvede Partizan 66 puanla ve 8 puanlık avantajla son haftaya giriyor. Alacağı bir puan onları yeniden şampiyonluğa kavuşturacak. Kızılyıldız 58 puanla ikinci, Cukaricki ise 54 puanla üçüncü sırada yer alıyor. Ligde son üç hafta biraz da ikincilik için oynanacak gibi gözüküyor üst tarafta.

TRAVMANIN ADI LUDOGORETS

Partizan’ın bu yolda uğradığı kazalara, dönüm noktalarına ve bugününe değinmeye Ludogorets eşleşmesinden başlamak en doğrusu olur. Hiçbir takımın kolay atlatamayacağı bir travmayla Partizan ikinci kez karşı karşıya geldi. Bir önceki sezon Şampiyonlar Ligi ön elemesinde Ludogorets’e evindeki maçla turu veren Partizan’da tribün lideri sahaya inmiş ve takım kaptanından kaptanlık bandını sökerek tribüne dönmüştü. Bu olay sonucunda Marko Scepovic takımdan ayrılmış ve taraftar ile futbolcular bitmek bilmez bir gerilimle sezonu tamamlamıştı. Tabi bu durumu avantaja çeviren ise Kızılyıldız olmuştu ve şampiyonluğa uzanmıştı. Bu sezon da aynı şekilde aynı turda Ludogorets ile eşleştiler ve son farklı olmadı. 2-0’dan maçı 2-2’ye getirmişlerdi ilk yarının sonlarına doğru ama Trajkovic aynı dakikalarda kırmızı kart görünce turu Bulgaristan’a hediye ettiler. Travma bu kez hafif atlatıldı, Trajkovic kadro dışı kaldı ve devre arasında da sözleşmesi feshedildi. Teknik Direktör Marko Nikolic’in koltuğu bu sallanışla birlikte 3 kez daha sallanacaktı sezon içinde.
Avrupa Ligi’nde yollarına devam ettiler ve Beşiktaş’ın da yer aldığı grupta sonuncu olarak Avrupa defterini hazin bir şekilde kapadılar. Başkanları bu kez sezon bitmeden açıkladı; hedef Şampiyonlar Ligi’ne kalmak ve iki yıldız transferi yolda.

TRANSFER SEZONUYLA DEĞİŞEN HESAPLAR

Ligin ilk yarısını ise 38 puanla lider bitirdiler. Sadece bir mağlubiyet alan Nikolic’in takımı en yakın takipçisi Kızılyıldız’a da 6 puan fark atmıştı. Ama devre arasında önemli üç isimle yollar ayrıldı. Bu isimler 27 maçta 21 gol 7asist yapan Skuletic, diğeri 28 maçta 12 gol 8 asist yapan Danko Lazovic ve sözleşme yenilemediği için kadro dışı bırakılan Genç Yıldız Danilo Pantic’ti. Bu üç isimin kaybedilişi Partizan’ın oyun sistemini derinden etkiledi ve tökezlemeler başladı. İkinci devrenin ilk iki maçında alınan iki beraberlik bunun en net örnekleriydi. 20. haftada Cukaricki deplasmanında alınan 2-2’lik beraberlik ise Marko Nikolic’in sonunu getirdi. Devre arasında değişen yönetim, Nikolic’in arkasında durduğunu söylese de başka teknik direktörlerle sürekli temas halindeydi ve bu maçta ipler tamamen koptu. Kızılyıldız ile fark iki puana düştü ve yarış bir anlamda yeniden başladı. Teknik direktörlük görevine getirilen isim ise Partizan alt yapısından çıkan ve ligin tecrübeli isimlerinden biri haline gelen Zoran Milinkovic oldu.

LİGDE AMBARGO, AVRUPA’DA KAYIP

Zoran Milinkovic takımı saha içinden ziyade saha dışında kenetledi. Futbolcular o dönem yaptıkları açıklamalarla, arkadaşlık ortamının Milinkovic ile üst seviyeye çıktığını gizli küskünlüklerin dahi son bulduğunu, herkesin şampiyonluğa odaklandığını söylüyordu. Milinkovic ile saha içinde de işler iyi gitti. Zoran Milinkovic, takımının başında çıktığı 7 maçta 6 galibiyet bir beraberlik elde etti. O beraberlik de Kızılyıldız deplasmanında alındı ve puan farkını korumak adına galibiyet kadar değerliydi.
Şimdi Belgrad’ın siyah beyazlı ekibi şampiyonluğa çok yakın, bir puan onlara şampiyonluk şarkıları söyletecek. 6 sene üst üste bu sevinci yaşayan Partizan, büyük bir kaza olmazsa bir senelik Kızılyıldız şampiyonluğunun ardından yeniden o kürsüde olacak. Yeni yönetimin belirlediği hedef, yurt içi bir yana yurt dışındaki kupalarda da başarılı bir Partizan. Bu borç yüküyle biraz zor gözüküyor ama Partizan da Sırbistan’da ambargo konusunda bir hayli yol kat etti. Yakın dönemde Avrupa haricindeki başarılar pek de şaşırtıcı olmayacak gibi gözüküyor. Bu yüzden Partizan o eski günler için, Sırbistan şampiyonluğundan daha fazlasını istemeli.

ÖNCEKİ HABER

Kuzguncuklular toprağa kavuştu

SONRAKİ HABER

Fazıl Say’dan ‘Yeni Şarkılar'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...