11 Mayıs 2015 14:23

Demirtaş: HDP'nin başarısı domino etkisi yaratacak

Seçim kampanyası kapsamında Boğaziçi Üniversitesine giden HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Paylaş

Seçim kampanyası kapsamında Boğaziçi Üniversitesine giden HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Kampüsü Garanti Kültür Merkezindeki panelde öğrencilerle bir araya gelen Demirtaş’ı dinlemek, onunla sohbet etmek isteyen öğrenciler hıncahınç dolan salon nedeniyle ayakta kaldı. Demirtaş, “HDP’nin başarısı sıradan bir yüzde 10 seçim barajını aşmanın ötesinde ulusal, bölgesel ve küresel düzeyde domino etkisi yaratacaktır” dedi.

Panele Demirtaş'ın yanı sıra HDP İstanbul milletvekili adayları Şerife Erbay, Burcu Demirbaş, Sezai Temelli, Serpil Kemalbay, Garo Paylan ile çok sayıda öğrenci, akademisyen ve öğretim görevlisi katıldı. Salona sığmayan birçok öğrenci de sahne kenarına oturarak Demirtaş'ın konuşmasını dinledi.

Boğaziçi Üniversitesi'nde olmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Demirtaş, Üniversite öğrencilerinin ve akademisyenlerin siyasi partilerin seçim çalışmalarını çok daha yakından takip ettiğini belirterek, öğrencilerin ve akademisyenlerin eleştiri ve önerilerinin HDP için önemli olduğunu vurguladı.

SEÇİMLERDE İKİ ÇİZGİ YARIŞACAK

Seçimlerde iki çizginin yarışacağını belirten Demirtaş, bunlardan birisinin başkanlık rejimini bu ülkeye dağıtan çizgi, diğerinin ise HDP çatısı altında demokrasi çizgisi olduğunu söyledi. Demirtaş, "Seçmen olarak oy verme kabinine girdiğinizde çok parti olacak ama iki çizgi olacak. Seçime giden partiler içerisinde iki çizgi var. Bu iki gücün çatışması egemenlerle ezilenlerin tarihsel çatışmasıdır. Biz toplumda her açıdan kendini ezilen olarak tarif eden her kesimi temsil etmeye çalışıyoruz" dedi.

HDP'nin parti programı ve seçim beyannamesiyle ezilen her kesimi temsil ettiğini vurgulayan Demirtaş, "Bu program da ayakları yere basan bir kurumsal çerçevede hayata geçecekse bunu kimin yapacağı da önemlidir. Bu ancak kolektif bir tarzda hayata geçirilebilir. 550 aday arkadaşımız da bu programı hayata geçirebilecek arkadaşlardan seçildi" dedi. HDP'nin halkın öz gücü ile var olduğunu belirten Demirtaş, "Halkın durdurulamaz satın alınamaz korkutulamaz bir gücü var. Biz ona öz güç diyoruz" diye konuştu.

HDP DOMİNO ETKİSİ YARATACAK

Egemenlerin HDP'nin başarısından korktuğunu dile getiren Demirtaş konuşmasında şu ifadelere yer verdi :
"Biz baraj sorunu olan ve bu riski göze alarak seçime giren bir partiyiz. Bu programın Türkiye'de baraj sorunu olmaması gerekir. Fakat dezavantajlı seçim yarışı, egemenlerin medyayı, sermayeyi aleyhimizde kullanmak için elinde tutuyor olması bu durumu yaratıyor. HDP seçim kampanyasının yüzde 90'ı gönüllülük üzerinden yürütülen bir çalışma. Bu da egemenlerin boyun eğdiremediği bir güce dönüşüyor. İnsanlar baskı görme, tecrit edilme, mahalle baskısı görme riskini göze alarak bunu sağlıyorlar. 'Biz bu beyanname etrafında buluşarak ülkeyi aydınlığa çıkartabilirize' inanıyorlar. HDP, bir kar makinesi gibi tıkalı olan demokratik siyaset kanallarını egemenlere rağmen açıyor. HDP'nin başarısı sıradan bir seçim barajını aşmanın çok ötesinde küresel ve ulusal ölçüde domino etkisi yaratacaktır."

HDP'nin gerçek bir halk projesi olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Parasından emeğine kadar her şeyiyle bir halk partisi olduğu için hiç kimse nereye koyacağını bilemiyor. Kimi parelelcilerle kimi başka şeylerle bağdaştırmaya çalışıyor. Ama hiç kimsenin aklına bunun gerçek bir halk partisi olduğu gelmiyor çünkü siyasi tarihlerinde böyle bir şey yok. Halkın öz gücüyle örülmüş bir siyasi parti örme gelenekleri yok" ifadelerini kullandı.

Ortadoğu'daki ezilen halkların, emperyal ve sultani iki çizgi arasında tercih yapmaya zorlandığını ifade eden Demirtaş, AKP'nin de Türkiye de böyle bir politika izlediğini kaydetti. AKP'nin egemenlerin çıkarları doğrultusunda ilişkilendiğini belirten Demirtaş, "Ne Suriye ne Mısır ne de Filistin'deki ezilen halklara bugüne kadar hiçbir fayda sağlamadı. Tamamını kendi egemenleri çıkarları doğrultusun dizayn ediyorlar. Suriye'deki ezilen halklara ne olacak hiç kimsenin umurunda değil. Onlara göre mümkünse dizayn edilmiş bir Suriye herkesin çıkarına bir Suriye'dir. Türkiye'de dahil tamamının arzu ettiği Suriye düzeltilmiş bir Suriye'dir. Çünkü böyle bir Suriye de rant daha kolay sağlanır" diye konuştu.

AKP'nin Türkiye'yi modernleşme adı altında neoliberal kapitalist bir ülkeye dönüştürmek istediğinin altını çizen Demirtaş, "Tıpkı Rojava ve Kobanê'deki direnişin Ortadoğu halkı için nasıl umut yarattıysa HDP'nin kazanması da Ortadoğu'da umut ve moral kaynağı olacaktır" dedi.

HDP'nin en büyük farkının kadın rengi olduğunu söyleyen Demirtaş, HDP'nin kadın partisi olduğu vurgusunu yaparak, "HDP'nin başarısı Ortadoğu'da köleleştirmeye çalışılan , Şengal'de tecavüz ile satın alınmaya çalışan kadınların onuru ve başarısıdır" dedi. HDP'nin her kesimde umut yarattığının altını çizen Demirtaş, " Bu umudu yeşerttiğimiz için bizim açımızdan seçim kazanılmış sayılır" dedi.

Demirtaş, konuşmasının ardından salonda dolaştırılan kutuya öğrencilerin attığı soruları yanıtladı. Demirtaş kutuya soru atan öğrencilere, " Kutuyu buldunuz içine ne atarsanız atın" şeklindeki esprisi salonu dolduranları güldürürken, salonun kalabalık olmasından dolayı, "Balkona balkona" sloganları atan öğrencilere Demirtaş ," Sevmiyorum bu balkon konuşmalarını" diyerek yine espriyle yanıt verdi.

SURİYELİLER BURADA KENDİNİ ÖZGÜR HİSSETMELİ

İç savaş nedeniyle Türkiye'ye gelmek zorunda kalan Suriyeli mültecilerin durumunun ne olacağına ilişkin soruyu yanıtlayan Demirtaş, "Herkes dünya vatandaşıdır herkesin kaynaklardan eşit yararlanma hakkı vardır. Bu topraklar bizim kadar onlarından Suriye toprakları onların kadar bizimdir. İnsanlığın ortak malıdır. Onlara burada yabancı mülteci muamelesi yapamayız. Ülkemize sığınmak zorunda kalmış herkesin onurlu bir insan muamelesi görmesi lazım. Suriye'de insanlık ayaklar altında. Oradan zorunlu bir şekilde göç edenlere mülteci muamelesi yapılmamalı ve burada kendilerini özgür hissetmeliler. Suriye'deki durumun düzeltilesi bir politika olmalıdır. Türkiye'nin bir an önce ateşkes yapması lazım ve Suriyeliler burada kalmak istiyorsa burada kalmalı gitmek isteyenlere de olanaklar sağlanmalıdır" dedi.

MAHABAD HALKINA DESTEK ÇAĞRISI

HDP'ye yönelik saldırılara ilişkin sorulan soruya , "Saldırılarla topluma 'HDP dediğiniz her yerde kavga eden bir parti işte' algısı veriliyor. Bu saldırıların bir çoğu da AKP'li bizzat AKP'liler tarafından yönlendiriliyor" cevabını veren Demirtaş, Mahabad'da İran rejiminin Kürt halkına yönelik saldırılarına ilişkin sorulan soruyu ise, İran rejiminin politikalarını hatırlatarak, "İran bir baskıcı rejimdir. Mahabad Qazi Mahabad'ın mirasıdır. Oradaki halk bu direnişi sahipsiz bırakmamalıdır"şeklinde cevapladı.

Konuşmasının ardından öğrenciler Kobanê'de yaşamını yitiren Suphi Nejat Ağırnaslı adına Demirtaş'a kitap hediye etti. Demirtaş, ardından da üniversiteden ayrıldı. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Büro emekçileri 13 Mayıs’ta grevde

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Oğullarıma da taktılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa