11 Mayıs 2015 12:18

Danıştay'da Erdoğan vesayeti

Geçtiğimiz yıl dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu arasındaki gerilimin ardından Danıştayın bu yılki 147. Kuruluş Yıldönümü Tören programından Feyzioğlu’nun konuşması çıkarıldı. Basına da sansür uygulandı. Anadolu Ajansı ve TRT dışında hiçbir basın salona alınmadı. (Fotoğraf: Arşiv)

Paylaş

Geçtiğimiz yıl dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu arasındaki gerilimin ardından Danıştayın bu yılki 147. Kuruluş Yıldönümü Tören programından Feyzioğlu’nun konuşması çıkarıldı. Basına da sansür uygulandı. Anadolu Ajansı ve TRT dışında hiçbir basın salona alınmadı. 

Yasaklarla başlayan törene Feyzioğlu gitmedi. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, muhalefet liderleri ve Genelkurmay Başkanı'nın da katılmadığı belirtildi. 

AA VE TRT’YE KAPILAR AÇIK

Danıştay, Feyzioğlu’yu konuşturmadığı gibi töreni medyaya da kapattı. Sabah, Danıştaya gelen medya kuruluşları içeri alınmazken sadece TRT ve Anadolu Ajansı muhabirleri içeri alındı. Gazetecilerin talebi üzerine Danıştay Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Faruk Ateş, “Bu yıl töreni kendi içimizde yapmaya karar verdik. İçeriye basın alınmayacak. Lütfen zorluk çıkarmayın” dedi. Gazeteciler bu durumu tutanak altına aldılar.

‘TÜZÜKLE BÖYLE BİR ŞEYE SÖZ VERİYORUZ’ DEMİŞTİ 

Danıştayda bu yıla kadar geleneksel olarak törenlerde Danıştay Başkanının konuşmasının ardından TBB Başkanları da birer konuşma yapıyordu. Danıştayın 146. kuruluş yıl dönümü töreninde yaşanan olayda Feyzioğlu Danıştay Başkanının ardından kürsüye çıkmış ve Van depremiyle ilgili hükümeti eleştirmişti. Konuşma devam ederken, dönemin başbakanı Erdoğan Feyzioğlu’ya tepki göstererek “Yanlış konuşuyorsun, böyle edepsizlik ediyorsun” diye çıkışmıştı.  Erdoğan Feyzioğlu’yu “siyasi konuşma yapmak”la eleştirirken, Feyzioğlu ise başbakanın tepkisine karşılık kürsüden “Edepsizlik yapan ben değilim Sayın Başbakanım. Hiçbiri siyasi değildir, hepsi Anayasa’ya uygundur” karşılığını vermişti. Feyzioğlu’nun bu sözleri üzerine ayağa kalkan Erdoğan; “Yasal hakkı da yok, ama maalesef biz tüzükle böyle bir şeye söz veriyoruz” demiş daha sonra Cumhurbaşkanı ve Danıştay Başkanına dönerek,  “Siz 25 dakika konuşuyorsunuz o bir saat konuşuyor. Buna nasıl müsaade ediyorsunuz?” diyerek müdahalesini sürdürmüştü. Hızını alamayan Erdoğan, bu sözlerinin ardından salonu terk etmişti. 

‘SİYASİ İKTİDARIN YANINDA SAF TUTTU’

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Danıştayın kuruluş yıl dönümü töreni programından konuşmasının çıkartılmasına tepki gösterdi. Danıştayın iktidarın yanında saf tuttuğunu bu nedenle programa katılmadığını belirten Feyzioğlu açıklamasında, “Anayasadaki yeminine sadık, tarafsız bir cumhurbaşkanımız olana kadar durmadan, dinlenmeden, kimseden korkmadan mücadelemizi sürdüreceğiz. Biz, bu senaryoyu yırtıp atacağız. Bu kara günleri tarihe gömeceğiz” ifadelerini kullandı. “Danıştay’daki tören bizden sonra basına da kapatıldı” diyen Feyzioğlu, “Diktatoryal düzen heveslileri bilsinler ki, Türkiye Cumhuriyeti için mücadele eden on binlerce fedakar avukatı, hakimi, savcısı ve milyonlarca vatansever evladı vardır. Danıştayın ve Cumhuriyet’in bütün taşıyıcı kurumlarının itibarını da iade edeceğiz” dedi. 

ERDOĞAN’DAN DANIŞTAY MESAJI 

CumhurbaşkanıI Recep Tayyip Erdoğan, Danıştayın kuruluş yıl dönümü ve İdari Yargı Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Erdoğan, mesajında Danıştayın, demokrasinin gelişmesinde büyük görev ve sorumluluk üstlendiğini vurguladı. Erdoğan’ın mesajı şöyle:

Danıştay, temel hak ve hürriyetlerin güvence altına alınmasında, demokrasimizin gelişmesinde ve hukuk devleti ilkelerinin korunmasında büyük görev ve sorumluluklar üstlenmiştir. Danıştay ve İdari Yargı’nın değerli mensuplarının hukuk devleti ilkelerinden ayrılmadan fedakarca çalışmaya devam edeceğine, ülkemizin muasır medeniyetler seviyesinin üstüne taşınması sürecinde üstün hizmetlerini sürdüreceğine inanıyorum" (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kalamun'da 2 Nusra komutanı öldürüldü

SONRAKİ HABER

Bahadır’ı ‘Benim esnafım alperendir’ zihniyeti öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...